≫ 

Polu-identični blizanci: Novo naučno otkriće zapanjilo svet

Medicina napreduje, ali sa njom i ljudski organizam i genetika

  • 0

Naučnici su obavili istraživanje i otkrili da blizanci koji su rođeni nisu ni identični, a ni dvojčani, već nešto između. Ovo novo otkriće je zapanjilo svet.

Dečak i devojčica koji sada imaju četiri godine su drugi slučaj ikada zabeležen, a prvi koji je primećen još dok je majka bila trudna.

Ova situacija je bila potpuno iznenađenje za istraživače.

Posle šeste trudnoće, ultrazvuk je pokazivao da blizanci dele posteljicu, ali se primećivalo da postoje neke nedoslednosti.

Printskrin: YouTube/ GabeandJesss

- Kada je majka posle toga ponovo došla na ultrazvuk, ustanovili smo da je jedno od blizanaca ženskog, a drugo muškog pola. To automatski znači da nisu identični blizanci - objasnio je dr Mihael Gabet sa univerziteta Kvinslend u Australiji i dodao da su već tada počeli da istražuju genetiku.

Blizanci su, osim u ovom slučaju, ili jednojajčani (istog pola u istoj posteljici) ili dvojajčani (istog ili različitog pola u dve posteljice). U slučaju identičnih blizanaca jedna jajna ćelija je oplođena spremom i onda nastaje deoba mačine DNK koja se vezuje za očevu. U slučaju dvojajčanih blizanaca, radi se o oplodnji dve jajne ćelije spermatozoidima, pa se ponaosob dve DNK ukrštaju, jedna od majke, jedna od oca. U drugoj varijanti, blizanci se rađaju iz iste trudnoće, ali genetički nisu ništa više od brata ili sestre.

Printskrin: Youtube/Rochel Sonia

Studija koja je objavljena u časopisu "New England Journal of Medicine" je dokazala tokom ispitivanja koje je rađeno putem dve amniocenteze da su ovi jednojajčani blizanci srodniji od običnih brata i sestre, ali da njihova genetička struktura ne odgovara identičnim blizancima.

- Ovo je niz neobičnih događaja. Naime, došlo je do deobe majčine DNK, ali se posteljica formirala zahvaljujući samo jednom paru hromozoma. Blizanci su pokupili više od 50 odsto zajedničkih veza, ali se umnogome razlikuju, što je u ovom slučaju odredilo i njihov pol - kaže dr Gabet i dodaje da je pojava da različiti spermatozoidi oplode jednu ćeliju jako retka.

Foto: Facebook

- Kod ovih roditelja se desilo da dva različita spermatozoida oplode jajnu ćeliju, te se jedna veza uspostavila sa granom DNK koju je nosio jedan spermatozoid, a druga veza sa DNK drugog spermatozoida. Zviči komplikovano i malo je verovatno, ali evo dešava se- objašnjava dr Gabet i dodaje da je i dalje u toku detaljno ispitivanje genetičkog materijala devojčice i dečaka.

Tek treba da se ustanovi kako su se uspostavile genetičke veze i da li ima neki obrazac po kojem se dešava ova retka pojava.

VIDEO: Sad ću ja da te naučim kako se hoda

(Telegraf.rs / theguardian.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA