17 znakova koji će vam pomoći da bolje razumete svoju bebu, koja od prvog dana ima nešto da vam poruči

Neverbalna komunikacija se uvek ispostavila kao istinitija od verbalne, ne zaboravite to i pratite svoje dete od rođenja

  • 0

Kada je beba jako mala roditelje hvata panika da neće razumeti šta joj je tačno potrebno da bi bila zdrava i zadovoljna. Evo kako da protumačite bebeći jezik i da budete najbolji roditelj na svetu.

Stručnjaci kažu da postoje tri glavne metode kojima bebe pokušavaju da komuniciraju sa odraslima. Ove metode su zajedničke, ali treba napomenuti i da svako pojedinačno novorođenče ima svoj sistem komunikacije sa roditeljima i da je tada najvažnije osloniti se na osećaj.

VRSTA PLAČA

Plakanje je glavni način na koji beba izražava svoje potrebe tokom prva četiri meseca života. Evo kako da razlikujete plač vašeg novorođenčeta i odojčeta.

Plakanje kao dozivanje

Ukoliko je beba bila sama određen period i sada želi prisustvo svojih roditelja, ona će neprekidno plakati 5-6 sekundi, a onda će napraviti pauzu od 20 sekundi. Ako roditelji ne reaguju, ovaj proces će se ponoviti nekoliko puta dok na kraju ne preraste u konstantan plač.

Plakanje zbog gladi

Ovo plakanje može početi kao plakanje za dozivanje, ali ukoliko je beba gladna plač će se nastaviti i postajaće sve histeričniji. Karakteristično je i da beba tada vrti glavom i proizvodi zvuke u talasima.

Foto-ilustracija: Profimedia

Plakanje zbog bola

Ovaj plač je monoton, glasan i konstantan. Povremeno se mogu pojaviti histerični krici koji ukazuju na to da se bol povećava. Ipak, ukoliko se beba razbolela, plakanje će biti monotono i tiho, jer nema dovoljno snage za glasno izražavanje.

Plakanje zbog fizioloških potreba

Gasovi, mokrenje i stolica kod beba u početku mogu da izazivaju nelagodnost, pa će se one oglašavati plakanjem. Ovaj plač podseća na ciljenje.

Plakanje zbog pospanosti

Kada beba želi da spava, a iz nekog razloga ne može da zaspi, onda će se ona oglašavati plačemkoji zvuči kao uvređenosti, odnosno kao glatko cviljenje. Posle toga će nastupiti zevanje. Beba tada može da trlja oči i uši.

Foto: Pixabay

Plakanje zbog nelagodnosti

Ovaj plač je iritantan i isprekidan. Prati ga mlataranje rukama i nogama i odgurivanje tabanima. Tada bi trebalo da proverite da li jebebama  hladno ili vruće, a možda su samo izvršile nuždu.

ZVUKOVI KOJE PRAVE

Naučnici misle da su primarni zvuci novorođenčeta internacionalni. Kada napune četiri meseca, u proseku, bebe počinju da prave zvukove kojima traže komunikaciju. Evo kako da razlikujete šta žele da vam kažu.

Neh

"Gladan/na sam", poručuje vam beba. Ovaj zvuk nastaje tako što beba gurne jezik prema nepcu tako kao da hoće da sisa.

Eh

Kaže vam: "Podrignuću". Ovaj zvuk počinje da se formira kada vazduh počinje da napušta bebin jednjak i beba pokušava refleksno da ga oslobodi iz usta.

Foto: Pixabay

Ouh

Poručuje da je pospan/na ili umoran/na. Beba proizvodi ovaj zvuk tako što sklapa usne pre zevanja.

Heh

Beba se oseća nelagodno. Ona tada trza rukama i nogama, a ukoliko su usta malo otvorena proizvodi se ovaj zvuk.

Arh

Bebu boli stomak i ima grčiće. Tada se zvukovi koji prave iskrivljuju i pretvaraju u stenjanje.

Foto: Profimedia

POKRETI KOJE PRAVE

Govor tela može da kaže više od hiljadu reči, pa i kada je beba u pitanju.

Izvijanje leđa

Baš male bebe često prave ovaj pokret. Ako se beba izvija posle jela, onda to znači da je sita. Ako to radi često tokom obroka, možda je u pitanju refluks. Kod beba starijih od dva meseca, ovo je znak neraspoloženja i umora.

Rotiranje glavom

Ovo je za bebu umirujući pokret, pa ga često izvode pre spavanja. Može se desiti da tako sebe teše kada su u okruženju nepoznatih ljudi.

Da li je stvarno potrebno da naterate bebu da podrigne kad je nahranite? Foto: Pixabay.com

Diranje ušiju

U većini slučajeva, ovaj pokret znači da beba samo istražuje svoje telo. Ukoliko se ovaj pokret ponavlja uz jak plač, onda bi trebalo da se konsultujete sa lekarom.

Stiskanje pesnica

Ovo je znak gladi. Ukoliko uspete to da primetite na vreme, možete da izbegnete neprijatan plač.

Podizanje nogu

Ovo je znak grčeva i bolova u stomaku. Beba ovako refleksno pokušava da ublaži bol.

Trzanje rukama

Ovo je znak da se beba uplašila. Glasan zvuk, jako svetlo ili naglo buđenje mogu biti samo neki od uzroka za ovakvo ponašanje.

(Telegraf.rs / brightside.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA