7

Da li je privatni vrtić bolji od državnog?

Od kada je uveden sistem subvencionisanog upisa dece u privatne vrtiće višegodišnji problem nedostatka mesta u državnim vrtićima u velikoj meri je rešen

vrtic zabaviste igra deca dete predskolsko
Foto-ilustracija: Pixabay

Ranije su roditelji imali dosta poteškoća prilikom prijavljivanja za državni vrtić jer mesta nije bilo dovoljno čak i za one koji ispunjavaju neophodne uslove, a to je između ostalog da su oba roditelja zaposlena. Liste čekanja su bile duge, a privatni vrtići, kojih je tad bilo znatno manje, bili su skuplja opcija koja mnogima nije odgovarala

Sistemom subvencija cena privatnih vrtića se izjednačila sa cenom državnih u mnogim slučajevima.

Roditelji imaju dilemu da li je bolje opredeliti se za državni ili za privatni vrtić. Sagledali smo više aspekata i napravili poređenje.

1 . Rad sa decom u malim grupama

Ovo je jedan od najčešćih aduta privatnih vrtića. Većina njih će ovo istaći kao svoje opredeljenje, a ujedno i prednost u odnosu na državne. Poznato je da grupe u državnim vrtićima često broje i po dvadeset petoro ili više dece, dok su u privatnim vrtićima grupe znatno manje i broje do osmoro dece mlađeg uzrasta ili do dvanaestoro dece starijeg uzrasta, što se smatra optimalnim brojem.

2 . Individualni pristup detetu

Kada odete u neki od beogradskih privatnih vrtića jedna od prvih stvari koje će Vam naglasiti je da neguju individualni pristup detetu. To se nadovezuje na priču o radu u malim grupama. Svako dete ima svoje osobenosti, karakter, interesovanja i talente. Individualni pristup omogućava bolje sagledavanje detetovih potreba, uočavanje sklonosti i afiniteta, kao i pravovremeno reagovanje u slučaju da se dete suočava sa nekom poteškoćom.

Foto-ilustracija: Pixabay

3. Cena vrtića

Cena državnog vrtića na mesečnom nivou je takozvana ekonomska cena i ona trenutno iznosi oko 28.000 dinara. To je puna cena, međutim grad subvencioniše 80%, odnosno oko 22.400 dinara, što znači da roditelji svakog meseca dobijaju uplatnicu sa iznosom od oko 5.600 dinara.

Mnogi privatni vrtici su prihvatili ovu cenu. Međutim, iznos refundacije od strane grada varira od oko 9.600 dinara (ako dete nije pohađalo vrtić) do maksimalnih 22.400 dinara (ako je dete išlo u vrtić svaki dan). Ispada da je vrtić skuplji za roditelje kada ga dete ne pohađa redovno. Neki privatni vrtići su ovu nelogičnost ispravili tako što su ponudili fiksnu cenu od 5.600 dinara bez obzira na to koliko je dana u toku meseca dete pohađalo vrtić.

Priča o ceni se ne završava ovde. Treba imati u vidu da privatni vrtići u okviru svojih redovnih aktivnosti imaju časove sporta, jednog ili više stranih jezika, umetničke radionice, časove plesa ili baleta - i sve to je najčešće uključeno u cenu. Ova činjenica nosi sa sobom mnoge benefite. Deca obavljaju ove korisne aktivnosti za vreme boravka u vrtiću, tako da nije neophodno, čak nije ni preporučljivo, voditi ih posle na dodatne časove. Na ovaj način se štedi i novac i dragoceno slobodno vreme koje posle posla možete neometano provesti sa svojim najmlađima.

4. Prostor i opremljenost vrtića

Kada su u pitanju prostor i oprema, tu nema pravila. Državni vrtići često imaju prostranija dvorišta i zelene površine, ali s druge strane uglavnom su skromnije opremljeni od privatnih. Neki nisu više godine (ili čak decenija) renovirani, ali ima i onih koji su novoizgrađeni i u skladu sa tim moderno opremljeni. Svi su uglavnom prostrani, ali problem se javlja kada ima previše dece u grupama, samim tim prostor postaje skučeniji.

Privatni vrtići su uglavnom bogatije opremljeni novim i raznovrsnijim igračkama i nastavnim materijalima u odnosu na državne. U zavisnosti od arhitektonskih odlika naselja u kome se nalaze, smešteni su u kućama sa dvorištima, prostranim i spojenim lokalima ili velikim stanovima. Neki imaju izuzetno lepa, velika i funkcionalno opremljena dvorišta sa igralištima. Postoje i oni koji imaju bazen.

Foto-ilustracija: Pixabay

5. Program rada i nastavne aktivnosti

I privatni i državni vrtići imaju svoje, pažljivo kreirane programe rada, koji su prilagođeni uzrasnim grupama. Privatne predškolske ustanove, kao i državne, bave se decom od jaslenog uzrasta pa sve do polaska u školu i u skladu sa tim imaju i pripremni predškolski program koji je od pre nekoliko godina obavezan za svu decu. Kakav će na Vas utisak ostaviti neka ustanova u velikoj meri (možda u najvećoj) zavisi od osoblja koje tu radi. Stručnost, ljubav prema poslu i zalaganje vaspitača predstavljaju temelj kvalitetnog rada sa decom i predškolskog obrazovanja.

Pitanje postavljeno u naslovu ovog teksta nema tačan odgovor. Prepuštamo Vama da donesete konačni sud i odluku. Naša preporuka je da kontaktirate i obiđete što veći broj vrtića jer ćete na licu mesta saznati sve što Vas interesuje. Posetite sajt www.mirandre.com i pogledajte detaljan spisak privatnih vrtića. Tu ćete naći i cene vrtića, kao i mnoštvo korisnih informacija o njima.

(Telegraf.rs/ PR)

Tagovi: Deca, Privatni vrtić, Vrtić

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (7)
Poređaj komentare:
 • V
  Vladimir Jokanović

  Ne znam odakle vam ove brojke i na koji grad se odnose, ali problem je daleko od rešenja, a usluga u privatnim vrtićima, jedva išta bolja nego u državnim nije ni blizu izjednačena u smislu cene. U Novom Sadu situacija je ovakva: U privatnom vrtiću koji je ćerka pohađala mesečna 'školarina' iznosila je 22.500,00 dinara. Grad je refundirao 8.000,00, prvo unapred, a zatim kada su uplate vrtićima počele da kasne, vrtići su uveli drugu proceduru: da se kompletan iznos plati do 10. u mesecu, a grad kad refundira - refundira, obično do kraja meseca. Samo u slučaju kad dete ne ide čitav mesec ili manje od pet dana u vrtić, fakturisano je pola cene, a iznos subvencije je ostajao isti. Ove godine smo uspeli da upišemo dete u državni vrtić, doduše u poludnevni boravak, ali tako nam i više odgovara i plaćamo mesečno između 480 i 995 dinara. Oba vrtića su nam praktički pod prozorom, ali državni ima veliku zelenu površinu s peščanicima, poligonom i veliku gimnastičku dvoranu, a privatni se sastoji od četiri ulična lokala i dvorišta popločanog behatonom dok se fizičko vaspitanje odvija u podzemnom delu predviđenom za garaže. Ono što je primetno u privatnom vrtiću je veći broj osoblja i shodno tome više sadržaja za decu, dok je u državnom infrastruktura mnogo solidnija i namenski prilagođena deci. Izbor igračaka i učila je veći u državnom vrtiću, naprosto zbog toga što vrtić postoji 40 godina i ima i neke igračke koje smo mi imali u vtićima u to vreme, a i zato što svek godine roditelji zajedno skupe simboličan iznos za Novu Godinu pa onda Deda Mraz od tih para donese igračke koje ostaju u vrtiću i na taj način se fond igračaka zanavlja i povećava.Što se zdravstvene situacije tiče, ne bih rekao da su daca u privatnom vrtiću u bilo kakvoj prednosti jer grupe jesu manje, ali su i smešteni u mnogo manjem prostoru koje nema adekvatnu prirodnu ventilaciju i gleda direktno na ulicu. Posete pedijatra koje je privatni vrtić organizovao zvuče dobro, ali ipak nisu ni blizu kao kad dete odvedete kod privatnog pedijatra, što za iznos koji plaćate vrtiću možete da uradite desetak puta mesečno. Realno, kada bi se sredstva koja se izdvajaju za refundiranje boravka dece u privatnim vrtićima uložila u državne vrtiće, privatnici ne bi imali nikakve šanse. Naravno, trebalo bi zaposliti i više osoblja, ali to očigledno nekom nije u interesu. U Novom Sadu se zna kome.

 • B
  Bane

  Jako je bitno ko vaspitava decu,moja konkretno idu u drzavni vrtic i uveliko razmisljam i privatnom,naime vaspitacice su pred penzijom i nemaju vise ni strpljenja ni volje da ih bilo sta nauce,mnogo je drugacija situacija kod mladjih vaspitacica,tako da bi drzava trbala da napravi anketu roditelja da li su zadovoljni vaspitacicama u drzavnim vrticima,ili da odu u prevremenu penziju pa da dovedu mlade vaspitace ili da ih premeste u vrtice gde su manje grupe. Situacija je trenutno katastrofalna

 • A
  Anka

  Samo sto su deca iz drzavnog vrtica daleko snalazljivija u skoli od dece koja su bila u privatnom vrticu. Tu nesto treba menjati.

Neobični blizanci: Jedan rođen u decembru, drugi u februaru

Karijera vs. porodica?

Samo dva sata gledanja u ekran dnevno dovodi do poremećaja u ponašanju kod dece i razvoja opasnog sindroma

Magični show "Svi za magiju, magija za sve" 26. maja u Kombank Dvorani

Ako lupite detetu čvrgu ili ga udarite po rukama, postoji mogućnost da će doživeti ozbiljan poremećaj ličnosti!

"Otac mi živi sa nekoliko ljubavnica i redovno pravi razuzdane zabave": Ćerka milijardera otkriva sve kontroverzne detalje odrastanja u bizarnoj porodici (FOTO)

Nova omiljena destinacija svih ljubitelja Lega (FOTO)

"Porodila sam se kod kuće, to je bio najgori pakao": Majke upozoravaju Megan Markl na sve mane ovakvog porođaja

Oduzela sam ćerki telefon, a onda su zahtevi počeli da "pljušte". Priznajem, sad mi je teže. Kada mi je ovo rekla, došlo mi je da plačem (FOTO)

Čime to Srbi biju svoju decu kada im po komentarima ćuška i čvrga nisu dovoljno dobri?

Kako odabrati pravi starački dom: Ovde su odgovori za sve koji zaista brinu za starije članove porodice

Doktorka upozorava: Nema opravdanja za batine, ali novi zakon o zabrani udaranja dece će oštetiti dobre roditelje i mališane

Koja je razlika između bake i babe? Upravo smo dobili najlepše objašnjenje

Dojenje u javnosti još uvek tabu tema

Nisi sama napravila dete: Rasplakao je ženu jer joj je rekao da je i on zaslužan za pravljenje njihovog deteta, a sada svi traže da joj se izvini jer nije u pravu

Seks pre punoletstva sada ima "samo" 37 odsto tinejdžera, a stručnjak nam otkriva kako je moguće da su deca danas tradicionalnija od svojih roditelja koji su bili promiskuitetniji

Ima 16 dece i sjajan recept po kome je njena kuća uvek čista i uredna: “Deca od 8. godine počinju sa poslovima, a već sa 12 kuvaju večeru za sve” (FOTO)

Postoje letnja, prolećna, zimska i jesenja deca - evo po čemu je svako od njih posebno

Čak 5 knjiga dnevno treba da čitate svom detetu pre škole ako želite da bude naprednije od vršnjaka - pokazalo je istraživanje

Najpopularnija imena za bebe u 2019: Roditelji su ludi za imenima inspirisanim prirodom

"Teorija lobanje" otkriva da li nosite dečaka ili devojčicu

10 fotografija koje pokazuju da je biti muž prava umetnost (FOTO)

Da li je u redu da bake čuvaju vašu decu potpuno besplatno, ili bi trebalo da im plaćate za to?

Beba bira gde, čak i u TV emisiji

17 znakova koji će vam pomoći da bolje razumete svoju bebu, koja od prvog dana ima nešto da vam poruči

Ovo je dokaz da su tate najveći carevi na svetu (VIDEO)

Drugorođeno dete imaće mnogo veću šansu da bude kažnjavano i da završi u zatvoru

9 medicinskih sestara sa odeljenja ginekologije bi trebalo da se porode jedna za drugom

Srbi koji puše imaju genetsku grešku u DNK: Opasno utiče na njihovo potomstvo, upozoravaju naši i svetski stručnjaci!

Majke imaju najveći uticaj na odrastanje dece, a ove važne životne lekcije svaka treba da prenese na svoje potomke

Ovako izgleda crtež zlostavljanog deteta - psiholog objašnjava šta znači sve što je ovde nacrtano (FOTO)

Ovaj bebac fura najbolju frizuru u gradu (VIDEO)

Hi-tech odelce za bebe je pravo "ludilo" i mnogo će olakšati život roditeljima

Iza svog osmeha, zvezda krije jednu od najvećih tragedija (FOTO)

Hrana koju majke jedu u trudnoći utiče na zdravlje srca potomaka

"Korgi - kraljevski pas velikog srca" najbolji filmski izbor za ovaj vikend

Koliko mame zaista spavaju? Evo kako izgleda noć jedne majke koja ima malu decu (VIDEO)

4 majke su odlučile da naprave emotivan porno film, a njihove reakcije na postojeće filmove za odrasle potpuno su razbesnele ljude

Poznata pevačica rodila bebu od 5 kilograma nakon trudnoće u kojoj se ugojila neverovatnih 40 kilograma

Kejt Midlton i princ Vilijam kriju ogromnu tajnu od svog sina Džordža

7 veštačkih oplodnji, 3 pobačaja i 1.616 injekcija: Predivna fotografija otkriva zašto nikada ne treba gubiti nadu (FOTO)

Evo koliko dana bi dete trebalo da izostane iz škole kada ima grip, boginje ili dobije dijareju

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima