Doktorka Bajić objašnjava: Ovo su najčešći simptomi alergije na hranu kod dece - i najopasnije namirnice

Alergije kod dece mogu da izazovu velike probleme, pa čak i da ugroze detetov život

  • 0

Alergija na hranu dešava se kada telo reaguje protiv bezopasnih proteina koji se nalaze u hrani, a reakcija se javlja neposredno pošto dete konzumira određene namirnice i može da bude blaga do izuizetno opasna.

Kako mnoge bolesti mogu da imaju slične simptome kao alergije, važno je za roditelje da znaju da razlikuju ključne simptome.

Beba, ekcem, problematicna koza, osip, alergija Alergija može da se manifestuje kao osip. Foto: Profimedia

U prvoj godini života roditelji dete polako upoznaju sa namirnicama koje i sami jedu. Tada se mogu javiti određene reakcije jer su alergije i intolerancija na neke namirnice uobičajena pojava kod dece.

- Alergije na hranu kod dece predstavljaju vrlo čest i rastući problem, kako u svetu tako i kod nas. Najčešće se javlja na proteine kravljeg mleka u uzrastu do 3 godine života, rekla je za Telegraf.rs pedijatar primarijus doktor Ruža Bajić, iz Specijalne ordinacije iz pedijatrije “Dečija igra”.

Simptomi alergije su problemi sa kožom (svrab, osip, otok), disanjem (kijanje, šištanje u plućima, bol u grlu), stomakom (mučnina, povraćanje, dijareja) i cirkulacijom (bleda koža, vrtoglavica, nesvestica). Najozbiljnija reakcija je anafilaktički šok koji može da dovede i do smrtnog ishoda.

Alergijska reakcija se može pomešati sa trovanjem hranom, neželjenim dejstvima nekih lekova, iritacijom kože i dijarejom.

- Ispoljavaju se grčevima, plačem, povraćanjem, prolivastim stolicama,  vrlo često sa primesama krvi u stolici. Mogu da se jave i kožne reakcije u vidu crvenila oko usana i na licu, a nekada i osip po celoj koži praćen svrabom, rekla je doktorka Bajić.

Alergija, otok, natečene oči, crvenilo, osip, plakanje Obavezno obratite pažnju na simptome. Foto - Ilustracija: Profimedia

Bilo koja hrana može da izazove alergijsku reakciju, a najčešće su veliki alergeni kravlje mleko, jaja, kikiriki, soja, pšenica, orasi, riba i školjke. Reakciju mogu da izazovu i meso, voće, povrće, grašak i seme poput susama.

-Namirnice koje su često uzrok alergija su: belance, kozije mleko, orašasti plodovi, med, bobičasto voće, riba, morski plodovi i drugo. Ukoliko roditelji primete bilo koju od ovih reakcija na hranu, treba odmah da isključe sumnjivu namirnicu i da se eventualno jave pedijatru za savet. Isključivanjem namirnice na koju je dete alergično, u roku od 3 do 5 dana, tegobe se uglavnom povlače, dodala je ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA