Porodila sam se carskim rezom u Beogradu: Šta vas sve čeka posle porođaja i da li je stvarno "carski"

Carski rez ne mora da bude bauk ukoliko se za njega dobro pripremite

  • 3

Carski rez predstavlja porođaj hiruškim putem kada se na stomaku i materici pravi rez kroz koji se beba rađa. Može biti planiran, kada se unapred zna da postoji nemogućnost vaginalnog porođaja, ili hitan, kada u toku porođaja dođe do pojave komplikacija zbog kojih je suviše opasno završiti porođaj vaginalnim putem.

Jedna majka iz Beograda podelila je svoje iskustvo nakon porođaja carskim rezom i dala savet budućim majkama kako da se oporave na najbolji način.

- Kao i svim trudnicama na pripremamama za porođaj u domu zdravlja do detalja mi je bilo ispričano kako izgleda porođaj prirodnim putem, na koji način treba da dišemo, na šta treba da se koncetrišemo i kakav je osećaj kada je beba blizu dolaska na svet.

- Ono što predavači i sestre nikada nisu spomenuli jeste kako izgleda porođaj carskim rezom, kako teče oporavak i na šta treba da obratimo pažnju.

- Mislila sam da meni ti detalji neće biti potrebni jer sam želela prirodni porođaj, ali doktorova konstatacija da ću morati na carski rez pomalo me je zabrinula. Da li sam uopšte bila spremna za to?

- Budući da nikada ranije nisam bila na bilo kakvoj vrsti operacije sve mi je bilo strano. Nakon buđenja iz anestezije i saznanja da je sa bebom sve kako treba, odahnula sam, ali i počela da osećam bolove koje je rana zadavala.

- Bilo kakvi pokreti donjim delom tela bili su vrlo bolni tokom prvog dana oporavka. Pravu nemoć sam osetila kada je sestra donela šolju čaja i spustila je na stočić kraj mene. Ležeći na leđima, nisam mogla da se okrenem ni milimetar da bi uzela čašu.

- Ipak, žeđ je bila jača od toga pa sam se na mišiće potrudila da čaj bude u mojim rukama.

Porađanje, carski rez Ilustracija - Foto: Wikipedia/Salim Fadhley

- Najteži trenutak oporavka bio je momenat kada je trebalo da stanem na noge prvi put nakon porođaja. Za to sam bila spremna isto veče kada sam se porodila. Uz pomoć jedne terapeutkinje i uz dosta bolova uspela sam da se uspravim u sedeći položaj na krevetu, a još je više boleo momenat kada sam se spustila na noge.

- Osećaj kao da će organi da mi ispadnu iz stomaka bio je kratak, kao i osećaj vrtoglavice.

- Korak po korak stigla sam do sobe gde sam ležala narednih tri dana. Ono što me je nateralo da to veče ustanem, uprkos jakim bolovima, je snaga volje i ubeđenje da ja to mogu, jer sam zapamtila rečenicu svoje sestre koja je prošla kroz dva carska reza i savetovala me: “Što pre ustaneš biće ti bolje”.

- Drugi dan je bio izazovan jer još uvek ne smete da jedete, a gladni ste, ne smete da se nasmejete jer vas rana boli, pokretljiviji ste, ali čim se opustite i mislite da je sve uredu jedno nesmotreno naslanjanje na stolici u čekaonici vas natera da “vidite sve zvezde”.

strije, celulit, oziljak, oziljci, koza posle porođaja, trudnoće, gojaznost Foto: Shutterstock

- Naravno da zaboravite na sve kada vam u ruke stigne vaša beba koja u mom slučaju nije bila sa mnom u sobi već su babice u porodilištu brinule o njoj i donosile je nekoliko puta dnevno kod mene.

Ono što je važno da znate je da ćete se svakim satom, a naročito danom osećati bolje i da ćete se brže oporaviti ukoliko budete aktivni. Nemojte se prepustiti bolovima i ležanju u krevetu jer ćete tako usporiti svoj oporavak.

- Nakon izlaska iz bolnice najteže mi je bilo kada je trebalo da legnem na bok kako bih dojila bebu. Tada sam osećala najveće bolove, koji su srećom, bivali sve blaži i blaži.

- Nedeljama nakon reza sve se vraćalo u normalu, samo sam tokom hodanja osećala blago zatezanje oko rane. Naravno da je i taj osećaj izbledeo.

Carski rez nije bauk, nije strašno ukoliko vam se desi, oporavak nije lak jer nismo svi isti i nije svačije iskustvo isto, ali važno je da zapamtite da je to momenat kada morate da budete jaki i hrabri jer ste potrebni jednom novom malom biću koje zavisi samo od vas.

(B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Demi

    20. maj 2019 | 18:44

    Sve tačno od reči do reči!!-

  • Simple

    20. maj 2019 | 21:27

    Sestro iz duse mi pricas

  • Lara

    24. jun 2019 | 10:11

    Probala sam i prirodni i carski. Carski neuporedivo bolji i laksi. Bol rane i bol tokom prirodnog porodjaja ne mogu da se mere. Tako da sam ipak za carski

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA