≫ 

Evo zašto su priče za laku noć veoma važne - i kako da izaberete najbolju

One imaju dugoročni učinak na psihu i kognitivne sposobnosti deteta

  • 0

Postoje brojne prednosti čitanja priča za laku noć deci i što je još važnije, nisu sve povezane sa stvaranjem magičnih uspomena koje će pomoći detetu da zaspi.

Zapravo, dokazano je da priče za laku noć pomažu negovanju veze između roditelja i dece, smanjuju nivo stresa i poboljšanju pismenosti i baratanjem jezikom.

- Sada znamo, jer imamo istraživanja koja su mapirala mozak dece, da postoji razlika u kognitivnim veštinama dece kojoj roditelji čitaju priče za laku noć. Ta razlika nije povezana sa razlikama kao što je porodična istorija, sredina ili socioekonomski status, već je jedina razlika to koliko puta roditelj čita priče deci - tvrdi psiholog Kolet Smart, majka troje dece i učiteljica u školi.

Sudeći po njenim rečima, sve benefite čitanja priča za laku noć, kao što su veštine čitanja deteta i njegove kognitivne sposobnosit, možemo da vidimo do jedanaeste godine deteta, a te prednosti traju tokom celog života.

Dete, Knjiga Foto: Pixabay.com

Dokazano je da devojčice i dečaci koji slobodno vreme, umesto uz televizor, provode uz knjigu, kao odrasli postižu izvrsne socijalne kontakte i poslovne uspehe. Ujedno se mogu pohvaliti i drugim osobinama, kao što su zavidan rečnik, mudrost i opšte znanje na svim životnim područjima.

Šta čini savršenu priču za laku noć?

Kolet objašnjava da postoje interesantne studije koje pokazuju da deca uživaju da im se čitaju priče jer na taj način dobijaju posebno vreme sa roditeljima.

Drugim rečima, deca znaju da je to njihovo vreme, kao i da je veoma specijalno.

- Ako imate problema da se povežete sa detetom, uz pomoć priča za laku noć možete da stvorite zajendičku temu zahvaljujući likovima ili književnim serijama koje možete da istražujete i pričate o njima - objašnjava ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA