≫ 

Optužili je da je sebična što nije abortirala bebu: Evo zašto je odlučila da je rodi

Težak deformitet koji pogađa jednu do dve na hiljadu beba

  • 1

Jedna majka je okarakterisana "sebičnom" od strane internet zajednice nakon što su ona i suprug odlučili da ipak rodi dete za koje su joj lekari rekli da je bolje da ga abortira.

Dvadesetdesedmogodišnjoj Kristal su rekli da će se njena beba roditi sa spina bifidom koja predstavlja rascep kičmenog stuba zbog čega nastaje nepotpuno zatvaranja kičmene moždine. Lekari su joj savetovali da uradi abortus i pokuša ponovo da začne bebu, ali roditelji su zaključili da žele da se bore za nju bez obzira na ishod.

Sada podižu Rajli, koja je rođena sa potpunom paralizom od kolena na dole i koristi hodalicu. Kako Kristal ističe, ćerkica ju je naučila istinskoj sreći i drugim porodicama dala "osećaj nade".

- Dok sam bila trudna neko mi je rekao da sam sebična što neću da je abortiram i da želim da je osudim na katastrofalan život. Da sam dopustila da ovakvi komentari utiču na mene, Rajli ne bi mogla da utiče na mnoge živote. Ova mala devojčica inspirisala je ljude u Južnoafričkoj Republici, Iranu, na Filipinima, kaže njena majka.

Spina bifida utiče na nervni sistem, motoriku, funkcije bešike, ali i paralizu od kukova na dole.

- Moje brige za Rajli su svakodnevne, ali ne dozvoljavam da me obuzmu. Hrabro prevazilazimo svaku prepreku koja nam se nađe na putu, ističe njena mama.

Beba, inkubator, intenzivna nega Foto-ilustracija: Profimedia/Peter Bánoš - ČIF

Iako još uvek nije zvanično potvrđeno šta izaziva spina bifidu, nedostatak folne kiseline u ranoj trudnoći je jedan od glavnih rizika.

Mijelomenigokela je najteži tip spinalne bifide kada je kičmeni stub bebe otvoren duž nekoliko pršljenova u leđima, što omogućava kičmenoj moždini i zaštitnim membranama da se istisnu i formiraju kesicu u leđima bebe. Simptomi ovog stanja mogu biti delimična ili potpuna paraliza nogu, inkontinencija creva i urinarna inkontinencija i/ili gubitak osećaja u koži nogu i stopala.

Primenom folne kiseline u dozama do 1000 µg (1,0 mg) prekoncepcijski, tj. nekoliko meseci pre trudnoće i prva tri meseca trudnoće smanjujemo rizik za nastanak ovog oboljenja za oko 46 odsto.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojcica

    7. jun 2019 | 15:02

    Totalni kretenizam. Osuditi malo bice da se citav zivot muči, da bi se ona zvala majkom. Totalno bez mozga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA