• 0

Devojčica sa sedam godina ušla u menopauzu, a lek za ovu tešku bolest ne postoji

Tužna priča devojčice iz Britanije.

Četrdesettrogodišnja Tem Dover iz Britanije otkrila je kako je njena, danas sedmogodišnja ćerka razvila grudi još kad je bila beba i kako je prvu menstruaciju dobila sa samo četiri godine.

Iako se vodi da koliko-toliko vode normalan život, Tem kaže da je očajna što se njena ćerka sa samo sedam godina nalazi u menopauzi.

U najranijem periodu nije bilo ničeg što bi moglo da sugeriše da će u razvoju biti drugačija od svog starijeg brata i sestre. Međutim, od prve godine sve se menja.

Sa dve godine su joj već izrasle grudi, a do četvrte je dobila prvu menstruaciju što je bilo posebno strašno zbog toga što su morali da je uče da koristi uloške.

Iako su lekari problem pripisivali lošoj ishrani, pri testiranju hormona se ispostavilo da Emili ima isti nivo hormona u organizmu kao prosečna trudnica. Potom je stigla i konačna dijagnoza - Adisonova bolest.

Lekovi, apoteka

Foto: Shutterstock

Šta je Adisonova bolest?

U pitanju je redak i progresivni poremećaj koji pogađa do šestoro na 100 hiljada ljudi. Ljudsko telo ima dve nadbubrežne žlezde, jednu na vrhu svakog bubrega. Ove žlezde su deo endokrinog sistema koji radi sa nervnim i imunološkim sistemom kako bi pomogao organizmu da se nosi sa različitim događajima i stresovima. Adisonova bolest je uzrokovana nemogućnošću adrenalnih žlezda da naprave dovoljne količine hormona koje regulišu. Bolest pogađa oba pola i sve uzraste.

U slučaju malene Emili, njen nadbubrežni poremećaj dove oje do početka ranog seksualnog razvoja, puberteta, autizma i poremećaja senzorne obrade.

Gospođa Dover je rekla da je njenoj ćerki propisana hormonska terapija s ciljem da se zaustavi njen rast što je potom izazvalo i menopauzu. Međutim, lečenje je bilo zaustavljeno jer nije imalo nikakvog efekta na njen kontinuirani rast.

Frustracija zbog neprestane potrage za pravim lekom navela je gospođu Dovert da uporedi svoje dete za zamorčetom, rekavši da je njena ćerka prošla bezbroj testova kako bi pronašla odgovarajući lek. Nažalost, još uvek su u potrazi za njim.

VIDEO: Ovako je izgledala transplantacije rožnjače kod malog Aleksandra starog samo deset dana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima