≫ 

Nesebična odluka mladog bračnog para na koju bi mnogi trebalo da se ugledaju: Usvajanje, pa rađanje

Jedan par iz Britanije je odlučio da prvo usvoji dvoje dece, pa da tek onda dobiju svoju biološku.

  • 2

Dvadesetsedmogodišnja Ejmi i dvadesetdevetogodišnji Kuper prvo su usvojili dvoje dece kako bi im pružili punu pažnju pre nego što dobiju svoju.

- Usvajanje je izgledalo kao savršen način da uvećamo našu porodicu i damo deci dom koji možda ovako ne bi imali", rekla je Ejmi.

Njih dvoje se nadaju da se deca nikada neće sećati dana kada su ih usvojili.

- Proces usvajanja je bio pun uspona i padova. Kada očekujete dete obično imate stomak, pričate sa ljudima, ali kada usvojite dete većina ljudi ne zna šta da kaže, priznala je.

Ubrzo Ejmi i Džejms su dobili osmomesečnog dečaka čija majka nije mogla da mu pruži adekvatnu negu jer je ponovo bila u drugom stanju..

Nažalost, ona je i drugo dete dala na usvajanje, pa su Džejms i Ejmi odlučili da usvoje i devojčicu kako bi brat i sestra doživotno ostali u neraskidivoj vezi.

Prvih šest meseci biološka majka je posećivala decu, a socijalni radnici su priznali da je usvajanje novorođenčadi uvek rizično da se roditelji ne predomisle. Međutim, ova majka ima puno poverenje u mlade roditelje i želi da njena deca odrastaju sa njima.

Zanimljivo je da je biološka majka ponovo zatrudnela i pitala da li bi usvojili i treće dete. Nažalost, to više nije opcija za Džejmija i Ejmi.

Ipak, njih dvoje će uvek dozvoliti deci da kontaktiraju svoju biološku majku, brćau i sestre kad odrastu.

Ejmi trenutno planira da ostane u drugom stanju, a par bi voleo da ima ukupno šestoro dece.

beba Foto: Pixabay.com

Šta vam je potrebno da biste usvojili dete u Srbiji?

U postupku usvojenja u Srbiji trenutno je 171 dete za domaće porodice, njih 78 je u postupku za inostrane porodice, dok je 31 dete upućeno na prilagođavanje kod potencijalnih usvojitelja.

Budući usvojitelji podnose zahtev za usvojenje Centru za socijalni rad na čijoj teritoriji imaju prebivalište ili boravište. Uz taj zahtev, oni podnose i izvod iz matične knjige rođenih, izvod iz matične knjige venčanih, uverenje o državljanstvu, uverenje da nisu osuđivani, da se protiv njih ne vodi istraga i druge dokaze. Kada centar primi zahtev i isprave, onda oni ocenjuju prvo da li su ispunjeni zakonski uslovi da se nastavi procedura usvojenja, na primer, ako je neko lice osuđivano za krivično delo protiv života i tela, to ga automatski isključuje da dalje nastavi postupak.

Ako su im papiri u redu, oni prolaze pripremu za usvojenje i kada je prođu, ako stručnjaci procene da je priprema protekla uspešno, onda stručnjaci Centra za socijalni rad, pravnik, psiholog, pedagog i socijalni radnik donose odluku o opštoj podobnosti za usvojenje.

Koja deca su podobna za usvajanje?

Centar za socijalni rad utvrđuje opštu podobnost deteta za usvojenje. Koja deca mogu da idu na usvojenje? Deca koja nemaju žive roditelje, deca čiji su roditelji nepoznati ili im je nepoznato boravište, deca čiji su roditelji potpuno lišeni roditeljskog prava, koji su potpuno lišeni poslovne sposobnosti i koji su dali saglasnost da dete može da bude usvojeno. Ako je jedna od tih situacija u praksi, onda je ispunjen zakonski uslov za utvrđivanje opšte podobnosti za usvojenje. Centar koji je utvrdio opštu podobnost deteta, bira usvojitelje iz jedinstvenog ličnog registra usvojitelja.

VIDEO: Beba sa samo 5 dana starosti pozirala kao vrhunske manekenke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    20. jun 2019 | 09:06

    Zato bi mnogi trebalo da se ugledaju na to? Zar ne bi trebali oni koji radjaju pa ostavljaju da se ugledaju na one koji koriste kontracepciju????

  • Biljka

    20. jun 2019 | 08:18

    Kod nas usvojiti dete je jako tesko. Pre ce da ga puste da odrastaju u ustanovama nego da ga daju paru na usvajanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA