Roditelji, oprez: Tinejdžeri koji koriste marihuanu gube samokontrolu jer im se oštećuje mozak

Kanabis se pokazao kao težak opijat kada su tinejdžeri u pitanju

  • 15

Najnovije istraživanje je dokazalo da je korišćenje marihuane najopasnije u tinejdžerskom periodu jer se upravo tada mozak razvija, te može da dođe do trajnih oštećenja, a u najmanju ruku ova deca gube kontrolu nad svojim ponašanjem.

Nova studija je ustanovila da marihuana oštećuje mozak tinejdžera, a sve je povezano tako što se primetio značajan pomak u gubitku kontrole nad ponašanjem kod ispitanika nad kojima je rađeno istraživanje.

Naime, kanabis oštećuje moždane ćelije odgovorne za samokontrolu, a kod mladih organizama koji su u razvoju je to najprimetnije.

Treba napomenuti da su medicinski naučnici ispitali tinejdžere uz nadzor psihologa kako bi se odvojilo njihovo pubertetsko ponašanje od oštećenja mozga. Takođe, meren je rad moždanih talasa koji je pokazao loše rezultate kod tinejdžera koji su veoma rano počeli da koriste marihuanu.

kanabis, konoplja, marihuana Foto: pixabay.com

Daljim istraživanjem se došlo do zaključka da se ovakvi slučajevi dosta teže odvikavaju od zavisnosti od narkotika, jer su iscrpljeniji i fizički i psihički od generacije.

Glavni naučnik na istraživanju dr Merilin Sir zastupa tezu da većina odraslih koji imaju problem sa zavisnošću od teških droga je baš u tinejdžerskom periodu počela da konzumira marihuanu.

- Adolescentski mozak može da bude posebno ranjiv, ali i da je upravo taj mozak u razvoju pogodan za širenje oštećenja ukoliko do njih dođe - objašnjava dr Sir.

Ovo je samo prvi korak koji mora da bude temelj u istraživanju oštećenja na mozgu koje kanabis može da uslovi.

Kako bi se izbegle bolesti zavisnosti jako je važno utvrditi kako ovaj važan organ u telu reaguje na opijate, jer se onda uspostavlja adekvatna preventiva.

(Telegrsf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Doremifa

    5. jul 2019 | 16:52

    Od svih ovozemaljskih poroka, marihuana je najbezazleniji!

  • Pece

    5. jul 2019 | 17:02

    Vidim je na slici, u mom selu se to zove kopriva il zara, samo sto je mi ne pusimo. Mi je kuvamo il susimo, a kada hocemo da se drogiramo zarimo se svjezom koprivom po tijelu. Da li i to ostecuje mozak?

  • Rasta

    5. jul 2019 | 20:13

    Legalizuj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA