≫ 

Klimu podesite na tačno ovoliko stepeni ukoliko želite da sačuvate zdravlje vaše dece

Nema sumnje da je klimatizacija potrebna, samo je pitanje koja temperatura je zdrava

  • 5

Tokom ovih vrelih dana u Srbiji gotovo svako domaćinstvo mora da se rashlađuje.

Ova situacija posebno je delikatna za roditelje s bebama i manjom decom. Večita dilema je koliko smemo klimom da rashladimo prostor gde borave najmlađi.

Zlatna pravila su sledeća:

- Klima ne sme direktno da duva na dete

- Važno je da filtere čistite svake godine

- Možda najvažniji savet je da ne pravite frižider od stana i da podesite prijatnu temperaturu tek nekoliko stepeni manju nego što je spoljašnja

Klima uredjaj, menjanje filtera Foto: Shutterstock

To znači da ako je napolju temperatura 36 stepeni, sasvim je dovoljno da klima uređaj namestite da duva na minimalnih 28 stepeni. Osetićete svežinu u prostoru, a dete vam neće trpeti velike temperaturne promene koje mogu biti opasne po njihovo zdravlje.

- Deca ne smeju da trpe nikakve temperaturne promene jer je njihov termoregulacioni cetar nezreo i onoliko koliko je spoljna temperatura toliko njihov organizam prima, te često po ovakvim vrelim danima može doći do pregrevanja. Idealna temperatura je 26 stepeni gde dete boravi, rekao je za Telegraf pedijatar Milan Leković.

Važno je da s detetom ne izlazite naglo iz klimatizovane prostorije. Isključite klimu i otvorite prozore 15-tak minuta pre izlaska kako bi se njihovo, a i vaše telo priviklo na spoljašnju temperaturu.

Ukoliko planirate vožnju kolima s detetom ista pravila važe i za auto. Klima ne sme da duva direkto u dete, nemojte previše rashlađivati auto i pre izlaska iz kola isključite klimu kako biste se aklimatizovali.

Klime su dobra stvar samo ih treba pametno uoptrebljavati i ne preterivati sa hlađenjem.

VIDEO: Ovaj uređaj treba koristiti pametno jer je on jedini spas od vrućine

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deja

    2. jul 2019 | 14:05

    28....znači klimu na grejanje

  • korisnik

    2. jul 2019 | 14:58

    Ovih dana svi savetuju a strucnjaci pogotovo maksimalna razlika u temperaturi spoljasnje i unutrasnje da nebude veca od 8-9 stepeni. Na koji nacin se to izvodi sa klima uredjajem kad 99% njih ima samo do 26 ili max 28C. mogucnost. A tipa napolju preko 40 u hladu..

  • Hahah

    2. jul 2019 | 19:40

    Kakve budalastine, ziveo sam deset godina u Arizoni, napolju 52C svuda u zatvorenom 20C i nikome nista ne fali, ceo zivot tako zive. Samo ne treba imati direktno strujanje. Svuda na izlazima postoje rebarca ili vec neki nacin da se deflektuje vazduh ukoso.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA