Mnogi roditelji greše, nemojte i vi: Kada je pravo vreme da bebu vodite na more, a kada na planinu?

Svi novopečeni roditelji imaju dilemu kada je pravo vreme da negde otputuju sa bebom

  • 3

Vreme godišnjih odmora uveliko je u toku. Mnogi se odlučuju za putovanje na more, a drugi vole prirodu i planinu.

Roditelji koji su nedavno dobili bebe često se pitaju da li putovanje može na neki način da šteti zdravlju beba, pa smo ovim povodom razgovarali sa prim dr sci med Draganom Jevtić, pedijatarom i hematologom koja je samo za Telegraf objasnila kako izgleda sigurno putovanje sa najmlađima i sa koliko meseci je sigurno da odemo na more s bebom.

- Tu ima različitih stavova. Zavisi mnogo od toga gde bebu vodite na more, da li imate neku domaću atmosferu na moru i uslova koje imate i kod vaše kuće ili je to hotelski ili apartmanski smeštaj koji je sigurno u nečemu manjkav. Čak postoje stavovi koji su veoma rigorozni koji kažu da deca do prve godine ne treba da menjaju svoju sredinu i da to loše utiče na njih. Ja nisam tog čvrstog stava i smatram da deca od 6 meseci mogu da idu gde god ukoliko se roditelji dobro pripreme, a mogu možda i ranije ako idu u neko poznato okruženje.

beba, plaža Foto: Pixabay.com

Kada je reč o putovanju beba na planinu, jedna majka je svojevremeno ostavila komentar da je njna beba nakon posete jednoj planini u Srbiji dobila astmu.

Pitali smo našu sagovornicu da li je moguće da planina na bilo koji način može da ošteti zdravlje bebe.

- To je nemoguće. Ne može odlazak bilo gde da da izazove nešto. To su uglavnom neke predrasude. Treba uzeti u obzir i vrlo pomno razmatranje bebinu istoriju, kako se rodila, kakav je bio porođaj, kakav je bio posporođajni tok, da li je beba imala neki problem koje bebe imaju nakon rođenja, ili je beba možda samo sklonija infekcijama i asmatičnim napadima. Apsolutno nema razloga da planina može da naškodi zdravlju bebe, ali opet ponavljam, bilo koje putovanje koje roditelji pametno osmisle ne može da bude štetno. Važno je da imate sve što je za bebu potrebno koja je u prvim mesecima jako zahtevna, naročito dok ne počne da jede. Roditeljima koji idu na odmor s bebama koje imaju 5 ili 6 meseci savetujem da odlože uvođenje mešovite ishrane dok se ne vrate s odmora.

Kolica za bebe Foto: Pexels.com/Oleksandr Pidvalnyi

-Prilagođavanje nekih osnovnih stvari bebi je neophodno i onda ćete biti sigurni. Važno je da poštujete ritam koji ima beba, a taj ritam mora biti trezveno izabran, da ne bude da se svi u kući prilagođavaju bebi. U prvim mesecima beba je najviše podložna učenju pa je dpobra organizacija vremena najvažnija, zaključila je dr sci med Draganom Jevtić.

(Telegraf.rs/ Bojana Krstić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🔴🔵⚪

    8. jul 2019 | 12:32

    Ko se još ovoga pridržava. Iz porodilišta pravo na more!

  • majka

    8. jul 2019 | 13:59

    Ja sam svoju cerku sa nepuna 3 meseca odvela kod mojih na more. Nista joj nije nedostajalo. Pa ljudi i tamo zive. I tamo se radjaju deca

  • Slađana

    10. jul 2019 | 15:42

    Mi smo ćerku vodili na Taru sa njenih mesec dana. Sada ima 11 godina. Zdrava, prava! Opet, sada mi se čini da smo bili veoma hrabri i pomalo ludi što smo bez ikakvog straha išli na planinu sa tako malom bebom i sinom od dve godine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA