≫ 

Snimak devojčice koja sama sebi vadi mlečni zubić oduševio je Srbiju (VIDEO)

I šta kažu običaji - gde posle za zubom?

  • 1

Devojčica Hana (6) iz Beograda izvadila je sama sebi zub, jedinicu. Bila je kod zubara koji joj je rekao da treba sama sebi polako da rasklima i izvadi mlečni zub, jer je na istom mestu već počeo da joj raste stalni zub. Ona je to ozbiljno shvatila, bacila se na posao i uspela. Sestri Mili (3) je to bilo veoma zanimljivo, pa je i ona tražila da joj neko izvadi zub. Hani je obećano da će joj Zubić vila uskoro ostaviti poklon ispod jastuka...

U Srbiji običaj nalaže da treba da u poseban dnevnik zapisujete datume kada je koji zubić nikao, a to će vam biti najzanimljivije kada zubići kasnije počnu da ispadaju. Upravo tada postaje aktuelna vila Zubićka, pa običaj kaže da zub stavite ispod jastuka i dok dete spava vila će umesto zuba da mu ostavi novčić. U određenim delovima Srbije običaj i nalaže da date psu da pojede zub jer se veruje da će dete tako biti snažno i jako.

Devojcica, prvi zub, vadjenje zuba Foto: Telegraf

Ovaj običaj je uveden ponajviše da bi dete prevazišlo strah od ispadanja, odnosno smenjivanja mlečnih zuba stalnim, ali i da bi se radovalo tome. Naravno, dete se raduje poklonu koji će dobiti, ali je važno da se strah «seli» u drugi plan. Danas postoje i brojne knjige na ovu temu, a uz neke se dobija specijalna kutijica za čuvanje zubića. No, možete da ih čuvate u bilo kakvoj kutijici - koju ćete, naravno, da namenite baš u tu svrhu. Tako ćete i kada dete odraste moći zajedno sa njim da se podsetite kako su izgledali njegovi prvi zubi, piše "Yumama".

Devojcica, prvi zub, vadjenje zuba Foto: Telegraf

Običaji u svetu:

*U Engleskoj i Americi deca stavljaju zub pod jastuk. Po njega dolazi "vila" i ostavlja deci poklončiće.

*U Poljskoj, deca svoje mlečne zubiće zasade u bašti, jer se veruje da će tako novi stalni zubi bolje rasti i biti jači.

*U Rusiji, mlečne zube zovu i mišji zubi, pa prvi zub koji im ispadne, deca stavljaju pod krevet da ih nađu miševi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maki

    18. jul 2019 | 18:28

    Dusice mala, ti si jedna hrabra I slatka devojcica. Da si ziva I zdrava. 👍💟💋👏👋

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA