Jabuka, rakija, bidermajer... Da li vam je poznato i značenje automobilskih sirena na dan venčanja?

Šta su ranije značili svadbeni principi koje i danas praktikujemo

  • 2

Nekadašnjih svadbenih običaja danas je sve manje. Međutim, postoje određeni koji se i dalje poštuju, i mnogima od nas nije jasno iz kog razloga.

Svadba je nekad predstavljala pravu duhovnu ceremoniju. Svaki njen segment je bio sastavni deo magijskog rituala koji bi činio da se odstrane maliciozne sile.

Srpska narodna nošnja, Venčanje, Svadba, Svadbeni običaji, Šumadija Stara srpska svadba. Foto-ilustracija: Profimedia

Sirene iz automobila koje danas često čujemo, nekada su bila zvona sa zaprežnih kola ili kočija, koja su zle duhove terala od učesnika svadbenog obreda. Verovalo se da ovi duhovi prete mladencima koji su bili na udaru time što venčanjem menjali status u društvu. Kasnije je to poprimilo oznaku za veselje i postalo je simbol da su se dve familije orodile.

Danas trubimo iz automobila kako bismo drugima pokazali da je u toku jedan srećan čin i time privukli pažnju, često ne znajući prvobitno značenje ovog običaja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorica

    7. avgust 2019 | 13:37

    I to je to? Kao da vam fali jos teksta.. 😞

  • 534

    7. avgust 2019 | 16:58

    Sirene označavaju da nailazi seljoberija. Sišlo sa planinei, izašlo iz šume pa se i po gradu ponaša isto kao u zavičaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA