• 5

Psiholog upozorava: Ovako roditelji utiču na netrpeljivost među decom koja dovodi do tragedije

Ako se na njima ne radi, trajne nesuglasice među decom mogu da dovedu i do tragičnog ishoda

  • 5

Brutalno ubistvo u uglednoj šabačkoj porodici potreslo je Srbiju. Osumnjičeni za ubistvo dvadesetčetvorogodišnjeg momka je njegov četiri godine mlađi brat.

O tome zašto nastaju nesuglasice među braćom i sestrama, porazgovarali smo sa psihologom Aleksandrom Janković. Pitali smo je šta roditelji treba da urade na prve znake netrpeljivosti između dece...

- Roditelji moraju da rade na prevenciji znakova neslaganja između braće i sestara. Međutim, ako ona već postoji, onda mora da se ozbiljno i konkretno razgovara sa decom - šta je to što im predstavlja problem, zbog čega nastaju konfliktne situacije, itd. Čest razlog tome je borba dece za roditeljsku ljubav i pažnju - ističe Aleksandra u razgovoru za "Telegraf".

Ignjat, Bogdan Gajic

Foto: Facebook/Ignjat Gajic

Kako kaže, favorizovanje jednog deteta i te kako može doprineti netrpeljivosti.

- Da li će netrpeljivost nastati zavisi i od toga kakav je porodični sistem jer jedno dete može biti roditeljski "favorit", pa se drugo oseća ugroženim, nezanimljivim i pokušava da na bilo koji način dođe do roditeljske pažnje i interesovanja. Iz ovoga proizlazi da treba obratiti pažnju koliko roditelji svojim stavom izazivaju napetost među decom. Ono što obavezno treba izbegavati je poređenje dece u smislu "tvoja sestra je uspešna i postigla je to i to, a ti ne možeš ni ovo osnovno", itd. Ne treba dovoditi do situacija u kojima se oni međusobno bore, mada je to često neminovno - smatra Aleksandra.

Ignjat Gajić

Zbog netrpeljivosti među braćom u Šapcu je izbila porodična tragedija / foto: Telegraf

Stav roditelja je ovde od vitalnog značaja jer oni moraju da se preispitaju koliko su doprineli konfliktima jer deca reflektuju ono što roditelji svojim stavom prave, pa starija braća i sestre često misle da su "glavni" i "superiorniji" u odnosu na mlađe.

- To se dešava zato što je prvo dete uvek na određeni način privilegovano jer je prvo bilo samo s roditeljima i imalo je svu pažnju. Ako je duže bilo jedinac, to je i njegova pozicija ekskluzivnija. Međutim, prvo dete je možda imalo svu pažnju, ali je ujedno imalo i razna opterećenja u smislu da je probijalo led za mnoge stvari, pa je mlađem detetu život često bio lakši jer su roditelji već sve to jednom prošli - zaključuje psiholog Aleksandra Janković u razgovoru za "Telegraf".

(Telegraf.rs)

Komentari

  • SVM

    Neka mi Bog oprosti,sto to pominjem i svi sveci krasni. Sta moze da se predvidi i vidi. Sta moze da se uradi i ako se vidi,prazne price. Ja sam starija garda pa se secam sta uradi njena cerka. A i tada je bila poznati psiholog. Nema prepoznavanja kada neko hoce da digne ruku na sebe ili drugog. NAZALOST, tako je

  • Jole

    U potpunosti je u pravu!

  • Јасмина

    Драга моја,све научено сте лепо срочили,али ово је живот и некад се измакне контроли.Некад родитељи нису криви,јер су правилно васпитавали своју децу.Некад нису ни свесни да им дете има психчких проблема...

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima