≫ 

Dr Nestorović poručuje roditeljima da ne treba da kriju od svoje dece da puše, a evo i zbog čega

Mnogi roditelji-pušači pokušavaju da se sakriju od dece da puše

  • 1
Majka pusi, dete, cigarete, cigare Foto: Shutterstock

Kada dobijete najvažniju ulogu u životu, roditeljsku, težite da je obavljate najodgovornije moguće. Dobro znamo da su deca "sunđeri" i da upijaju sve što roditelji rade i govore pa baš iz tog razloga neke majke i očevi biraju da deca radije ne vide one prakse koje nisu zdrave.

Neke majke u Srbiji smatraju da je bolje da ih deca ne vide da puše jer smatraju da će tako i oni u kasnijem dobu postati pušači. Ipak, da li je dobro da od rođenog deteta krijemo bilo šta, pa čak i pušenje, objasnio je za Telegraf prof. dr Branimir Nestorović, dečiji alergolog i pulmolog.

dete, dečak, otac, puši, pušenje Foto: Pixabay

- Miris duvana ne možete da sakrijete. Deca su vrlo inteligentna i kada se majka vrati ona će da miriše na duvan. Dete će prisustvovati i nekim drugim situacijama, kada majka, recimo, kupuje cigarete. Mi potcenjujemo inteligenciju dece, oni strahovito dobro shvataju i povezuju stvari. Oni se samo pretvaraju i vama izgleda kao da ništa ne proimećuju ali probajte detetu da obećate nešto pa da ga slažete, odmah ćete videti da ništa ne zaboravljaju - kaže prof. dr Nestorović u razgovoru za "Telegraf".

žena, pušenje, puši, cigarete Foto: Pixabay

Strah mnogih roditelja je da ne budu dobar uzor svojoj deci, pa baš iz tog razloga sakrivanje pušenja se posmatra kao dobra odluka jer tako ni samo dete sutra neće želeti da zapali cigaretu.

- Zavisi kako roditelji puše i da li je to jedno ritualno pušenje koje može da ima privlačnost za dete. Taj ritual kafe i i cigarete deci deluje primamljivo. Moj otac je bio pušač i kašljao je, a moj brat i ja nikada nismo postali pušači. Znači postoji i taj element da ako dete vidi da roditelj puši i da je stalno zbog toga prehlađen i slinav da će da zamrzne duvan - ističe dr Nestorović.

Ako pušite van vidokruga deteta znači da od njega sakrivate neku svoju radnju i da ga na neki način slažete. Ovakav stav nije dobar i može da proizvede kontraefekat.

- Sakrivanjem stvarate tabu. Sve što je zabranjeno ima tu mističnu privlačnost. Mislim da je to bezveze i detinjasto ponašanje. Ako već neko ne može da ostavi duvan, a svako u današnje vreme ima neku "drogu", da l je to duvan, da l je to internet, onda savetujem umereno pušenje. Pametnije je umesto sakrivanja da kada pušite pred detetom ponekad kašljete i tada kažete detetu 'Nemoj ovo da radiš, vidiš kako mama kašlje zbog toga i razboljeva se'.

-Skrivanjem, detetu stvarate sliku zabranjene radnje, koja automatski dobija privlačnost zabranjenog voća, zaključio je dr Nestorović.

VIDEO: Ostavio bebu u kupeu pa izašao da zapali cigaretu, voz u tom trenutku krenuo

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    28. avgust 2019 | 16:08

    E svasta,pa valjda se deca kriju a ne roditelji,e naopako.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA