• 8

Ovo su 3 droge koje mladi u Srbiji najviše konzumiraju: Evo kako roditelji mogu prepoznati simptome

Istraživanja pokazuju da je svaki šesti tinejdžer imao kontakt s narkoticima

  • 8

Poslednjih godina sve češće slušamo tragične vesti o adolecentima koji su stradali nakon prevelikog unosa različitih vrsta droga. Samo prošle godine troje tinedžera je izgubilo živote od predoziranja kineskim ekstazijem. Ispred jednog beogradskog splava je u najgorim bolovima preminuo 17-godišnjak od ogromne količine sintetičke droge, a petnaestogodišnju učenicu iz Aleksinca ekstazi je takođe stajao života.

Adolescenti, odnosno osobe starosti od 10 do 19 godina, pod posebnim su rizikom od eksperimentisanja sa drogama zbog emocionalnog stanja u ovom dobu.

tinejdžeri odeća

Foto: Pexels/rawpixel.com

Koliko su droge postale dostupne svima svedoče i brojne poražavajuće statistike. Istraživanje koje je sprovela jedna specijalna bolnica za bolesti zavisnosti otkrilo je da je danas svaki šesti tinejdžer imao kontakt s narkoticima.

Kako "Telegraf" nezvanično saznaje iz izvora MUP-a Srbije, danas se u Srbiji najviše konzumira marihuana, a odmah iza nje sledi heroin (koji se meša sa različitim drogama).

marihuana, laboratorija u kući

Foto: MUP

Droga koja je najzastupljenija na javnim mestima, do koje je najlakše doći u klubovima i sl., jeste ekstazi i njemu slične sintetičke droge koje su praktične za upotrebu (nemaju miris, lako se unose).

Droga u patici

Foto: Uprava carina

Pored dostupnosti u svakom trenutku, veoma bitnu stavku pri odabiru droga čini i finansijski momenat. Sasvim logično, najzastupljenije su najjeftinije droge. Otud i povratak gotovo "prognanog" narkotika sa ovih prostora -  heroina, a koji je bio popularan 70-ih i 80-ih godina prošlog veka u našoj zemlji. Razlog je niska cena ove, po mnogima najopasnije droge koja izaziva najjaču zavisnost.

Kako zaštititi dete i koji su to signali koje roditelji nikako ne smeju da ignorišu?

Roditelji često kažu kako nisu imali pojma da njihov tinejdžer koristi droge. Istina je da su signali bili tu, samo ih oni nisu uočili.

Prvo na šta svaki roditelj treba da obrati pažnju jeste da li je njihov tinejdžer stare prijatelje, na primer one iz ranog detinsjtva, zamenio novim društvom (obično je reč o socijalno neprilagođenoj deci). Ispadi u ponašanju poput preterane agresije ili pak, stidljivosti takođe su jedan od signala...

U zavisnosti od vrste narkotika, razlikuju se i simptomi koji ukazuju da vaš tinejdžer konzumira droge.

Znaci zloupotrebe marihuane

Dzoint, marihuana, droga, narkomani, trava, vutra, duvanje

Foto-ilustracija: Foter/prensa420

Marihuana ima karakterističan, jak miris i može biti iste boje kao i običan duvan ili malo više zelena.Ukoliko nisu pod njenim dejstvom, osobe koje je redovno konzumiraju je teško prepoznati. Signali zloupotrebe su:

- Preglasno i ubrzano pričanje uz često smejanje neposredno po uzimanju marihuane,

- Pospanost i usporenost u kasnijim fazama dejstva marihuane,

- Zaboravnost u razgovoru,

- Crvenilo vežnjača (sluzokože koja pokriva unutrašnju površinu kapaka) i proširene zenice,

-  Jak miris u prostoriji, nalik mirisu upaljene konoplje,

- Posedovanje neuobičajenih predmeta kao što su lule, papirići za uvijanje cigareta, grlići flaša i sl.

Najozbiljnije posledice upotrebe marihuane su: oštećenje pluća, atrofija mozga, hromozomska oštećenja, poremećaji menstrualnog ciklusa i nivoa testosterona.

Znaci zloupotrebe heroina

kokain, heroin, droga

Foto: Pixabay.com

Ova droga se obično meša sa drugim drogama ili supstancama (sa šećerom, mlekom u prahu, kininom, skrobom, ali i sa strihninom i drugim otrovima). Heroinski zavisnici najčešće ne znaju stvarnu snagu droge, ili njen pravi sastav, tako da su u riziku od predoziranja, pa čak i smrti. Signali zloupotrebe heroina su:

- Usporenost i pospanost,

- Sužene zenice,

- Izrazito bledilo lica,

- Nerazgovetan govor,

- Vidljivi tragovi uboda iglom u nizu, po rukama i drugim delovima tela,

- Primetan gubitak telesne težine,

- Zapušten izgled,

- Gubitak interesovanja za sve oko sebe (osim za drogu),

- Česte pozajmice novca ili krađe,

- Promene u karakteru - laganje, prevare, sebičnost,

- Nagle promene raspoloženja i ponašanja u zavisnosti od toga da li je pod dejstvom droge ili je ono prošlo,

- Manifestacije apstinencijalne krize: bolovi, preznojavanje, drhtavica, mučnina, prolivi, uznemirenost

U zdravstvene komplikacije kod hronične upotrebe heroina spadaju fizička i mentalna zavisnost, atrofija i bakterijske infekcije krvnih sudova, apscesi i druge infekcije mekih tkiva, oboljenja jetre i bubrega, plućne komplikacije. Postoji opasnost od zaraze HIV-om, odnosno AIDS-om, kao i hepatitisom B i C virusom (usled deljenja igala i špriceva, kao i zbog nezaštićenih seksualnih odnosa).

Znaci zloupotrebe ekstazija

Pušenje, Marihuana, paljenje džointa, Drogiranje, ekstazi, kokain

Foto-ilustracija: Profimedia, ustice.gov

Ekstazi je sintetička droga koju nazivaju klupskom drogom. U kombinaciji sa alkoholom može proizvesti jako štetno dejstvo po mentalno i duhovno zdravlje korisnika. Hemijska struktura ekstazija slična je ostalim sintetičkim drogama koje izazivaju oštećenja mozga.

- Nagle promene ponašanja u odnosu na odlaske u školu  i česti izostanci,

- Lošiji rezultati rada ili lošije ocene,

- Neuobičajeni ispadi u ponašanju ili napadi besa, napetost i razdražljivost,

- Veća neodgovornost prema obavezama nego ranije,

- Krupne promene stavova i sistema vrednosti,

- Iznenadni izlivi bliskosti (zbog toga je nazivaju "hugdrug" - "zagrljaj droga"),

- Smanjenje osećaja gladi i žeđi,

- Konfuzija i loša koncetracija,

- Nesanica, napetost i paranoja,

- Halucinacije,

- Pojačano preznojavanje,

- Mučnina, povraćanje i drhtavica

Posledice uzimanja ekstazija po zdravlje mogu biti fatalne. Može doći do dehidratacije usled gubitka soli i vode preznojavanjem, do edema mozga, moždanog i srčanog udara zbog povišenog krvnog pritiska, epilepsije, opasnog pregrevanja organizma i otkazivanja bubrega.

VIDEO: Smrtonosni ekstazi tri do četiri puta jači nego pre, jedna tableta je dovoljna za predoziranje:

(M.G/Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja sabac

    Sta je sa cigarama, alkoholom Pa to su dve stvari sa najvise ovisnika Heroin koji ima najvise ovisnika od doga je tek na 5 mestu. A alkohol i cigarete na prva dva. Nisam za tim da se ljudi drogiraju pogotovo ne deca. Ali ovo su ciste gluposti. Pa roditelji kupuju deci cigare sa 13god, pa da li je to normalno?

  • qz

    A alkohol?

  • Naki

    Hvala na ovakvim tekstovima...mislim da je jedina preventiva učiti decu od malih nogu koliko je droga štetna.mene su od malih nogu zasipali pričama o štetnosti droge i milion puta sam bila u situaciji da probam ali nisam.SVE IDE IZ KUĆE

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima