Da, deca donose radost u životu, ali… ne odmah

Roditelji koji imaju odraslu decu mnogo su srećniji od onih koji imalu malu.

  • 2
Deca se igraju Foto: Shutterstock

Naime, roditelji koji imaju odrasle ćerke i sinove imaju veću slobodu jer postoji čitava društvena mreža koja iih štiti, rezultati su novog istraživanja.

Često roditelji govore da nema veće radosti od dece, ali istraživači su tek nedavno otkrili da to i te kako ima veze sa finansijskom situacijom i stresom.

Rezultati, objavljeni u publikaciji "Plos One", pokazuju da starija deca pružaju veće zadovoljstvo roditeljima, te da roditelji imaju manju verovatnoću da će oboleti od deprsije za razliku od onih koji nemaju decu.

To se dešava zato što roditelji mogu da se oslone na svoju decu da će im finanijski pomoći ili se brinuti o njima kada prođe stres vezan za odgajanje i deca postanu samostalni ljudi.

Tim naučnika na čelu sa Kristofom Bekerom sa Univerzieta u Hajdelberguu Hemačkj ispitao je 55 hiljada ljudi iznad 50 godina iz 16 evropskih zemalja od kojih su tražili da kažu koliko su zadovoljni životom od 0 do 10.

Ispostavilo se da su oni koji su imali odraslu decu beležili od 0,02 do 0,56 viši procenat zadovoljstva, koji dokazuje da deca nisu ultimativni pokazatelj zadovoljstva životom, ali i da na njega deca značajno utiču.

Tako su naučnici došli do zaključka da životno zadvoljstvo zavisi od finansijske situacije, društva i starosne dobi deteta.

Da li se slažete sa ovim rezultatima?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zahvalna cerka

    12. septembar 2019 | 16:53

    Tacno. Kad sam bila mala.bili problemi a sad je moja majka srecna.sto me ima. Za sve sto treba samo kazem Ja cu mama a ti uzivaj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA