• 32

Srpkinje podelile najgora iskustva sa svekrvama: "Rekla je mom mužu da samo ku*ve prave žensku decu"

Drevni sukob kojem se kraj ne nazire ni u 2019. godini

  • 32

Koliko god da je brak divan sa sobom može doneti određene probleme, posebno ako nemate dobar odnos sa svekrvom. Čak da se dobro slažete, priznaćete da je ova veza specifična i definitivno ne liči ni na jednu drugu. U nekom trenutku ćete najverovatnije potražiti od supruga pomoć jer, ipak on najbolje poznaje svoju majku, ali i vas.

Zašto svekrve ne vole snaje?

Iako se romantične veze veoma razlikuju od porodičnih, odnosno krvnih, biohemija i neuronski signali koji vezuju novorođenče i roditelja su isti oni koji se koriste sa povezivanjem sa partnerom.

Tako se roditelj i dete se u mnogim slučajevima ponašaju kao ljubavnici. Majka i beba se razumeju međusobnim pogledom, a ova rana intimnost ostavlja nasleđe koje utiče na svaku sledeću intimnu vezanost, uključujući i brak. Roditelj može biti ljubazan prema partnerki svog sina, ali je ta ljubav retko bezuslovna. Upečatljiva i stalna procena roditelja supružnika sina ili ćerke, u kombinaciji sa ranjivošću (kako će brak mog deteta uticati na naš odnos?) je osnova drevnog sukoba, pa tako osoba koja želi da bude lojalan supružnik i lojalan sin ili ćerka često može biti u dilemi koja je mnoge brakove i razorila.

Iskustva sa Balkana

Ovo još više važi ako uzmemo u obzir područje Balkana gde je još uvek izražen patrijarhat i majkama sinova "nijedna nije dovoljna dobra za snaju". Svedok tome su i same čitateljke "Telegrafa" koje su podelile sa nama najluđe poduhvate svojih svekrva.

- Meni je moja uzela sve poklone i novac sa svadbe što je dala muževljeva familija i dala drugom sinu snahi jer su oni poslušni, rade sve što mama kaže. Moj muž je morao da se ispoveda majci da sam nevina ušla u brak jer po njenom samo kurve rađaju žensku decu. Morao je jer ga je izluđivala time. Moja deca, pošto su ženska za nju ne postoje. Hvala Bogu muž mi je normalan čovek, primoran je da se stalno svađa sa njom - ističe Jadranka u svojoj ispovesti.

baka, svekrva

Foto: Pixabay.com

Drugi komentator je zaključio da se žene međusobno jako mrze, te da među svekrvama i snajama nema ljubavi niti će je ikada biti.

- Svašta mi je radila, ali bezuspešno. Danas, trideset godina posle našeg venčanja i dalje mašta da joj se sin razvede od mene. Ali uzalud joj, kaže ne može da gleda kako ja trčkam i ulizujem se njenom sinu. Ne može da podnese što smo mu ja i deca na prvom mestu, a ne ona. Drage moje, volite svoje muževe, ne obraćajte pažnju na te oštrokondže jer se niste udale za njih. Srećna sam, volim i voljena sam, a ona je ta koja pije bromazepame zbog svoje lude glave - savet je još jedne čitateljke "Telegrafa".

Druga se pak, pronašla i prisetila odnosa svoje majke sa svekrvom.

- Kad smo bile male sestra i ja, lupala je sekirom vrata da nas ubije, pa nas je majka zagrlila, a otac na poslu i naiđe njena sestra i zaustavi je. Sećam se, tata donese paketiće, a ona nam ih uzme. Pa nismo imali kupatilo, a onda nije dala da se kupamo kod nje, nego smo se leti napolju kupale, a zimi korito. Isterala nas je iz kuće i to je najbolje što je uradila. Evo sad pliva u parama sama.

Međutim, ima i izuzetaka u kojima svekrve nisu "remeteći faktor", naprotiv.

- Imala sam divnu svekrvu, a sada sam i sama svekrva i trudim se da budem čovek. Problem svekrva je što imaju sasvim pogrešnu sliku o svojim sinovima, gledaju samo vrline, a mene guraju pod tepih, a kad dođe snajka aršin je obrnut - mane se broje i ističu, a vrline naravno ne postoje jer, zaboga to je snaja, to je tuđe, nije moje, samo je moje najbolje. Moje iskustvo kaže da smo svi različiti i da treba u životu da budemo iskreni partneri koji se pomažu za dobrobit svih. O problemima koji naiđu treba pričati, a ne ogovarati i takmičiti se ko je jači i ucenjivati. Ja sam sa svojom svekrvom debatovala, a sada to radim i sa snajom jer ako ne kažeš šta misliš kako to druga strana da zna. Ovako znam na čemu sam, a i drugi znaju šta mislim, a ko ćuti taj nije iskren i samim tim snosi odgovornost - zaključila je još jedna komentatorka koja je, čini se, jedina imala pozitivno iskustvo sa svekrvom i danas sa snajom.

(T.T./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ljilja

    MAJKA se voli najduze na svetu,ZENA se voli najvise na svetu.Kad se ove dve opstepoznate stvari pomire,nema trzavica.Na Balkanu i Mediteranu deci majke ne daju uvek da se osamostale,STALNO nadziru i sta ne treba.....Kad snaha zadobije naklonost i pomoc svekra,majka se jos i okrene,te malo prestane sa nadzorom...Treba dosta strpljenja,potrazite vrline svekrve,i iste muza svoga,mozda ce biti lakse podneti i preziveti do perioda kad i snahe budu u ulozi svekrve...

  • Тодорић

    Ја сам волела моју свекрву,и не разумем ове приче.

  • Ксенија

    Читам коментаре и не могу да верујем. Била сам снаја и никада ништа ружно нисам чула од моје свекрве, нити сам ја никада и помислила да ишта лоше кажем за њу. Волеле смо се и поштовале до краја њеног живота. Нисмо живеле у истом домаћинству, али смо много времена проводиле заједно. Моја свекрва је била интелигентна и добра жена која је обожавала свог сина, а, поред тога што сам обожавала свог мужа, мене је мајка васпитала да шта год радила или говорила, не смем да њу, моју мајку осрамотим својим лошим односом према свекрви. Дакле, васпитање и љубав су неопходни. Када тога нема, добијамо тужне и ружне приче као што су ове које овде читамо.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima