"U najgorim danima znale smo da postoji nada": 10 žena iz iste porodice borile su se i pobedile rak!

Deset žena poreklom iz malog mesta u Britaniji - Linkolnšira, starosne dobi između 47 i 81, nisu povezane samo krvnim srodstvom. Njih povezuje i velika borba i još veća pobeda

  • 0
Rak dojke, preživele žene Foto-ilustracija: Profimedia, piqsels.com

Deset članica iste porodice vodile su istu bitku sa opakim neprijateljem i svih deset su preživele. Kako bi obeležile svoju veliku pobedu nad kancerom dojki, ove hrabre žene su odlučile da naprave kalendar.

Deset žena poreklom iz malog mesta u Britaniji - Linkolnšira, starosne dobi između 47 i 81, nisu povezane samo krvnim srodstvom. Njih povezuje i velika borba i još veća pobeda. Svih deset je tokom poslednjih 15 godina borilo se sa kancerom dojki.

Prva kojoj je 2002. godine dijagnostikovana ova strašna bolest bila je Džojs Vajt, a poslednja koja je iz zastrašujuće bitke 2017. godine izašla kao pobednika bila je Džejn Rison.

Tumor, rak pluća, dojke, ćelija raka Foto: Profimedia, wikipedia/nih.gov

Kako svaka od njih ističe, nikada iz ove mračne priče ne bi uspele da izađu kao pobednice da nisu imale međusobnu podršku.

- Mi smo vrlo bliske i bile podrška jedna drugoj. Zajedno smo se borile protiv raka, kao familija, a to što smo međusobno delile iskustva mnogo nam je pomoglo.

Sve je počelo 2002. godine kada je Džojs napipala izraslinu na dojci..

* 2002 - Džojs Vajt (Margaretina sestra) je nakon što je napipala izraslinu na dojci dijagnostikovan tumor. Nakon uspešne operacije i uklanjanja kancera, podvrgnuta je hemioterapiji i radioterapiji. Danas ima 78 godina.

* 2003 - Barbara Limb (Džojsina zaova) je zbog bola u dojci otišla na mamografiju koja je otkrila tumor. Urađena joj  je lumpektomija, a potom je podvrgnuta radioterapiji. Danas ima 81 godinu.

* 2005 - Loren Hil (Barbarina snaja) je opipala kvržicu nadojci, nakon čega joj je dijagnostikovan kancer. Urađena joj je parcijalna mastektomija, a posle toga je podvrgnuta hemioterapiji i radioterapiji. Danas ima 61 godinu.

* 2008 - Trudi Smit (Širlina ćerka) je nakon dijagnoze kancera dojke urađena mastektomija. Usledile su hemoterapija i radioterapija. Kasnije su joj hirurški uklonjeni i jajnici. Danas ima 47 godina.

* 2008 - Širli Limb (Džojsina zaova) je nakon rutinske mamografije otkriven tumor. Urađena joj je lumpektomija, a potom je podvrgnuta hemioterapiji i radioterapiji. Danas ima 72 godine.

* 2012 - Meri Limb (Džojsina zaova) je otkriven tumor nakon rutinske mamografije. Urađena joj je lumpektomija, a potom je podvrgnuta radioterapiji. Danas ima 74 godine.

Limfni čvorovi, Dojka Ilustracija: CancerResearchUK.org/

* 2015 - Hejzel Holand (Merina ćerka) je nakon rutinske mamografije otkriven tumor. Urađena joj je lumpektomija, a potom je podvrgnuta hemioterapiji i radioterapiji. Danas ima 53 godine.

* 2015 - Venesa Hou (Barbarina ćerka) je otkriven tumor nakon rutinske mamografije. Urađena joj je mastektomija, a potom i uklanjanje limfnih čvorova. Danas ima 74 godine.

* 2017 - Margaret Bedford (Džojsina sestra), nakon što je dobila dijagnozu kancera dojki urađena joj je lumpektomija, a potom je podvrgnuta radioterapiji. Danas ima 74 godine.

* 2017 - Džejn Risan (Margaretina snaja) je nakon rutinske mamografije otkriven tumor. Urađena joj je mastektomija i rekonstruktivna operacija uz terapiju tamoksifenom. Danas ima 54. godine.

Ideja o kalendaru potekla je od Vanese Hou koja kaže da su u svakom trenutku bile tu jedna za drugu i da ih optimizam nikada nije napuštao.

- Čak u najgorim danima znale smo da postoji život, da postoji nada.

Sav prihod od kalendara ide humanitarnoj organizaciji za negu obolelih od kancera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA