• 0

"U najgorim danima znale smo da postoji nada": 10 žena iz iste porodice borile su se i pobedile rak!

Deset žena poreklom iz malog mesta u Britaniji - Linkolnšira, starosne dobi između 47 i 81, nisu povezane samo krvnim srodstvom. Njih povezuje i velika borba i još veća pobeda

  • 0

Deset članica iste porodice vodile su istu bitku sa opakim neprijateljem i svih deset su preživele. Kako bi obeležile svoju veliku pobedu nad kancerom dojki, ove hrabre žene su odlučile da naprave kalendar.

Deset žena poreklom iz malog mesta u Britaniji - Linkolnšira, starosne dobi između 47 i 81, nisu povezane samo krvnim srodstvom. Njih povezuje i velika borba i još veća pobeda. Svih deset je tokom poslednjih 15 godina borilo se sa kancerom dojki.

Prva kojoj je 2002. godine dijagnostikovana ova strašna bolest bila je Džojs Vajt, a poslednja koja je iz zastrašujuće bitke 2017. godine izašla kao pobednika bila je Džejn Rison.

Tumor, rak pluća, dojke, ćelija raka

Foto: Profimedia, wikipedia/nih.gov

Kako svaka od njih ističe, nikada iz ove mračne priče ne bi uspele da izađu kao pobednice da nisu imale međusobnu podršku.

- Mi smo vrlo bliske i bile podrška jedna drugoj. Zajedno smo se borile protiv raka, kao familija, a to što smo međusobno delile iskustva mnogo nam je pomoglo.

Sve je počelo 2002. godine kada je Džojs napipala izraslinu na dojci..

* 2002 - Džojs Vajt (Margaretina sestra) je nakon što je napipala izraslinu na dojci dijagnostikovan tumor. Nakon uspešne operacije i uklanjanja kancera, podvrgnuta je hemioterapiji i radioterapiji. Danas ima 78 godina.

* 2003 - Barbara Limb (Džojsina zaova) je zbog bola u dojci otišla na mamografiju koja je otkrila tumor. Urađena joj  je lumpektomija, a potom je podvrgnuta radioterapiji. Danas ima 81 godinu.

* 2005 - Loren Hil (Barbarina snaja) je opipala kvržicu nadojci, nakon čega joj je dijagnostikovan kancer. Urađena joj je parcijalna mastektomija, a posle toga je podvrgnuta hemioterapiji i radioterapiji. Danas ima 61 godinu.

* 2008 - Trudi Smit (Širlina ćerka) je nakon dijagnoze kancera dojke urađena mastektomija. Usledile su hemoterapija i radioterapija. Kasnije su joj hirurški uklonjeni i jajnici. Danas ima 47 godina.

* 2008 - Širli Limb (Džojsina zaova) je nakon rutinske mamografije otkriven tumor. Urađena joj je lumpektomija, a potom je podvrgnuta hemioterapiji i radioterapiji. Danas ima 72 godine.

* 2012 - Meri Limb (Džojsina zaova) je otkriven tumor nakon rutinske mamografije. Urađena joj je lumpektomija, a potom je podvrgnuta radioterapiji. Danas ima 74 godine.

Limfni čvorovi, Dojka

Ilustracija: CancerResearchUK.org/

* 2015 - Hejzel Holand (Merina ćerka) je nakon rutinske mamografije otkriven tumor. Urađena joj je lumpektomija, a potom je podvrgnuta hemioterapiji i radioterapiji. Danas ima 53 godine.

* 2015 - Venesa Hou (Barbarina ćerka) je otkriven tumor nakon rutinske mamografije. Urađena joj je mastektomija, a potom i uklanjanje limfnih čvorova. Danas ima 74 godine.

* 2017 - Margaret Bedford (Džojsina sestra), nakon što je dobila dijagnozu kancera dojki urađena joj je lumpektomija, a potom je podvrgnuta radioterapiji. Danas ima 74 godine.

* 2017 - Džejn Risan (Margaretina snaja) je nakon rutinske mamografije otkriven tumor. Urađena joj je mastektomija i rekonstruktivna operacija uz terapiju tamoksifenom. Danas ima 54. godine.

Ideja o kalendaru potekla je od Vanese Hou koja kaže da su u svakom trenutku bile tu jedna za drugu i da ih optimizam nikada nije napuštao.

- Čak u najgorim danima znale smo da postoji život, da postoji nada.

Sav prihod od kalendara ide humanitarnoj organizaciji za negu obolelih od kancera.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima