≫ 

Evo zašto bebe rođene carskim rezom mogu imati slabiji imunitet od dece rođene prirodnim putem

Nova studija dokazuje da su bebe rođene carskim rezom sklonije bolničkim bakterijama...

  • 5

Trenutak rođenja može "odrediti imunitet deteta do kraja života", tvrde naučnici Univerzitetskog koledža u Londonu i Univerziteta u Birmingemu.

Bebe rođene carskim rezom imaju različite bakterije u crevima za razliku od beba koje su rođene prirodnim putem, rezultati su studije koja bi mogla da objasni zašto neka deca rođena carskim rezom imaju slabiji imuni-sistem.

Naučnici kažu da neonatalna bakterija koja se stvara u trenutku rođenja može biti "trenutak koji postavlja imunitet u budućem životu".

Naime, mikrobiom creva sadrži milione mikroba za koje se smatra da su važni za razvoj imunog sistema. Nedostatak izloženosti pravim bakterijama u ranom detinjstvu vezan je za autoimune bolesti poput astme, alergije i dijabetes.

Tako se ispostavilo da bebe rođene vaginalnim putem imaju više bakterija povezanih sa dobrim zdravljem od onih rođenih carskim rezom.

Bebe rođene carskim rezom umesto bakterija majke u crevima imaju potencijalno štetne mikrobe koji se obično dobijaju u bolnicama.

- Bebe su sterilne u stomaku. U trenutku kada se rode njihov imuni sistem sadrži već veliki broj bakterija. Pretpostavka je da je trenutak rođenja ključni momenat koji određuje imuni sistem za ostatak života. Upravo ovo istraživanje pokazuje da bebe rođene carskim rezom imaju veći rizik od slabijeg imunog sistema, malo veći rizik od astme i zapaljenskih procesa - kaže dr Nigel Fild, profesor na Univerzitetskom koledžu Londona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majka

    19. septembar 2019 | 14:29

    Vecu glupost nisam cula. Rodila dvoje dece na carski ,ne svojom voljom ... nikada za ovih 12 godina nisu imali problem sa imunitetom. Da li je bolje da izgubite bebu tokom porodjaja slusajuci i citajuci ovakve gluposti? Apsurdno je da zena ide samovoljno na carski ..ali ako mora ,a pritom daju papir da se potpise da svojevoljno pristajete ( iako je hitan carski) onda nije na narodu da sudi i nemora da se citaju ovakve nebuloze. Ako vec pisete tekstove za carskim rezovima i t.d. uputite se malo dublje u tim stvarima. Nije to iz hira svakome

  • Nata

    19. septembar 2019 | 14:40

    Napokon i o ovome. Žene, radjajte prirodnim putem (osim ako ima nekih komplikacija) ! A 'doktori' koji žure na odmore, žele pare i zato teraju porodilje da rađaju carskim, stidite se. Sopstveni narod zajebavate

  • Gaga

    19. septembar 2019 | 22:36

    Moje dete rodjeno hitnim carskim rezom..nedojeno... Imunitet savrsen. Ne pljujte molim vas zene koje nisu iz hira rodile decu carskim rezom..tu se rizikuju zivoti i majke i bebe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA