• 0

Kada dete postaje odraslo? Mnogo pre nego što se i zvanično završava period adolescencije

Kada se adolescencija završava? Ovo je pitanje koje budi interesovanje i kod naučnika.

  • 0

Profesorka zdravlja adolescenata sa Istraživačkog instituta Murdok i Unvierziteta u Melburnu kaže da zdravstveni sistemi širom sveta ne zadovoljavaju potrebe adolescenata.

- Ipak, pedijatri su u dobrom položaju da adolescentima pruže negu koja odgovara njihovoj starosti. Svetska zdravstvena organizacija definiše period adolescencije od 10 do 19 godina, međutim malo je istraživanja o starosti pacijenata koje pedijatri izapravo leče i kako to varira u celom svetu.

Tako su istraživači sproveli online istraživanje kako bi istražili do kada traje adolescencija i dobili odgovore od 1.372 pedijatra iz 115 zemalja, a rezultati su objavljeni u "The Age of Paediatrics".

- Bilo je upečatljive razlike u najvišem dobu po zemljama i razočaravajuće je što samo nekolicina zemalja ima srednju gornju dob od 19 godina. Južna Afrika imala je najnižu gornju starost sa 11,5, a SAD najvišu sa 19,5 godina.

Srednja vrednost u celom svetu je 17,4 godine kada adolescenti zapravo odrastaju, a činjenica je da zdravstveni sistemi širom sveta moraju više pažnje posvetiti lečenju i tretiranju adolescenata, kako deca ne bi morala da odrastaju pre vremena.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima