≫ 

Kreveti za bebe koji su u modi i među roditeljima u Srbiji, mogu biti potencijalno opasni po život

Sve više današnjih roditelja želi da im kutak za bebu bude ukrašen baš kao u bajci

  • 0
baby cot bebi krevetac, baldahin Foto: Shutterstock

Ipak, eksperti upozoravaju koliko enterijer zapravo može da bude opasan za novorođenče.

Pedijatar Rut Barker poručuje svim roditeljima da su baldahini iznad dečijeg kreveca možda lepi za slikanje za Instagram, ali mogu da izazovu rizik od gušenja.

Pedijatar je rekla kako je u svojoj praksi lečila dete koje su roditelji želeli da zaštite mrežom od komaraca, a dete je uspelo da se dočepa te mreže i obmota je oko vrata.

- Srećom, majka je na vreme stigla u sobu i spasila je dete od davljenja, rekla je doktorka.

Ista stvar može da se dogodi sa baldahinom- može da se otkači i padne na bebu dok spava, ili ako je dete veće i rukicama se dočepa tkanine, vrlo lako može da završi upleteno oko vrata.

Jako je važno da sve velike predmete iz kuće udaljite dovoljno daleko od kreveca kako ne bi mogli da padnu na novorođenče.

Decja soba, krevetac, beba, mama Foto: Profimedia/Alamy

Ukoliko vam krevetac stoji uza zid, sklonite sve teške slike koje vise na zidu i krevetac odaljite minimum 20 cm od električnih utičnica u zidu.

Unutrašnjost kreveca je najbolje da bude potpuno prazna, bez plišanih igračaka, jastuka i ukrasa, jer beba u prvih dve godine života ni ne koristi jastuk za spavanje. Kada dete poraste izbegavajte kačenje bilo kakvih predmeta na krevetac, izbegavajte mekane ogradice oko kreveca i ne stavljajte prekrivače na stranice od kreveca jer dete lako može da povuče tkaninu unutar kreveca.

Budite svesni da vašu bebu nije briga za estetiku niti enterijer zato je bolje da se okrenete sigurnosti, a ne bajkovitom enterijeru.

Video: Crni sine! Zaledićete se kada vidite kako ova beba stoji na ivici kreveca, a onda pada

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA