• 1

Da li biste svoju bebu nazvali Čudo? Ako ste joj dali ime Mira, upravo to ste i uradili

5 imena za devojčice i dečake koja zapravo znače "čudo"

  • 1

Nekada roditelji bebama daju imena po svojim precima - majkama, bakama, stričevima... a nekada jednostavno žele da im podare ime koje ima neko posebno značenje.

Dolazak bebe je "čudo" samo po sebi, a neki roditelji to slave tako da svom detetu daju ime sa baš tim značenjem.

Ako niste znali, ovih 5 imena za devojčice i dečake izvedena su od stranih reči koja imaju "čudesno" značenje....

bebe beba šestorke šest

Foto-ilustracija: Shutterstock

1. Iva

Jedno od najpopularnijih kratkih ženskih imena na našim prostorima. Izvedeno je od imena Ivana. Značenje imena je "Bog je milostiv" i "dar od Boga", što se može tumačiti i kao čudo.

2. Dorotea

Ovo žensko ime grčkog porekla ima isto značenje kao i ime Teodora, "dar Božji". Oba imena u osnovi su nastala od istih reči - "theos", što znači Bog, i reči "doron", što znači dar. Ostali su oblici ovog imena Dora, Dorja i Doroteja.

3. Matej(a)

Značenje ovog imena grčkog porekla nastalo je od grčke reči "matthias", što znači Božji dar. Ostali oblici ovog imena su Mateja, Mateo, Matija, Matea.

4. Mira

Postoje mnoga tumačenja ovog imena, ali ime Mira najverovatnije je nastalo od reči "mir". Prema latinskom tumačenju, Mira znači predivna. Ali, u engleskom jeziku to ime može biti skraćenica od reči "miracle" (čudo). I u špasnkom ovo ime nosi isto značenje – čudo.

5. Aron

Ovo ime za dečake potiče iz Biblije. A(a)ron je bio Mojsijev stariji brat i čuvar božjih zapovedi. Značenje imena je čudesan.

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima