• 2

"Svi na kraju progovore": Logoped otkriva da li je ova tvrdnja roditelja zapravo tačna

Kao što znamo kad možemo očekivati da dete počne da sedi/puzi/hoda, takođe znamo kad možemo očekivati prvu reč i rečenicu.

  • 2

Često roditelji kao poslednju rečenicu u odbranu deteta koje ne govori, a nije uključeno u rad sa logopedom, kažu: "Svi na kraju progovore".

Rast i razvoj deteta imaju svoj tok. On može biti promenljiv usled raznih činilaca. Ali ono što je nepromenljivo jeste najveća plastičnost mozga u prvim godinama života. U prvim godinama života mozak upija i usvaja puno informacija/radnji/reči/pokreta/aktivnosti. Beba samo posmatrajući svet oko sebe uči, vidi da li je dan/noć, uči da prepozna roditelje po mirisu, glasu, potom vizuelno da ih razlikuje od okoline. Kasnije beba želi da proširi svoja saznanja pa pruža ruke, stavlja nepoznate stvari u usta, pa se okrene na stomak da bi nastavila sa učenjem.

Kao što znamo kad možemo očekivati da dete počne da sedi/puzi/hoda, takođe znamo kad možemo očekivati prvu reč i rečenicu.

Čim se uoče odstupanja potrebno je potražiti pomoć stručnjaka. Da li će to biti samo savet i praćenje ili je potrebno uključiti dete u stimulativan rad, stručnjak treba da proceni. Ne propuštajte dragoceno vreme i ne dozvolite da za vaše dete vreme jednostavno prođe. Rani tretman uvek daje bolje rezultate.

Da bismo postigli rezultate na ranom uzrastu potrebno je kraće vreme, dete brže može da sustigne svoje vršnjake i da se uključi u vršnjačke aktivnosti. Ako rezultate postižemo brže, to znači da će nas to koštati manje novca i truda da postignemo cilj.

Na kraju, nažalost, ne progovore svi. Postoje deca i odrasli koji nisu progovorili. Možda zbog kompleksnosti njihovog psihofizičkog stanja, možda zbog određenih fizičkih problema, a možda i zato što je propušten period najveće plastičnosti mozga kada se može očekivati najveći napredak u razvoju. Oni su tu pored nas. To su naše komšije, naši sugrađani. Treba da postanemo svesni njih i da im pomognemo da se uključe u društvo.

Za Stetoskop.info piše dipl. logoped Smilja Vukotić

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Cika Velja

    Ja progovorio kad sam poceo i da hodam,a sa ove tacke gledista bolje da nisam nikad usta otvorio???

  • Defektolog

    Logopedi nisu jedini, ali je problem sto samo za njih znaju.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima