• 23

Zaposleni roditelji u Srbiji su samo 4h dnevno sa svojom decom: Posledice po društvo su zastrašujuće

Današnji roditelji sve manje vremena provode kod kuće sa svojom decom

  • 23

Ubrzan način života i radno vreme od 9h do 17h ne ostavlja nam mnogo prostora da provodimo vreme sa svojom porodicom.

Svaka zaposlena majka je odsutna od kuće u proseku po 9 ili 10 sati dnevno. Ostatak dana, a to je 4 sata u toku jednog dana, ostaje da se posveti vaspitavanju dece.

Složićete se da je to jako malo vremena i da savremeni roditelji zaista nemaju vremena da se posvete odrastanju dece i da utiču na njihovo odrastanje, vaspitavanje i ličnost.

Deca su veći deo vremena u vrtićima, školama, produženim boravcima ili sa bakama i dekama. Problem nastaje onda kada se norme vaspitavanja roditelja kose sa načinima vaspitavanja dece koje dolaze od strane baka, deka i obrazovnih ustanova.

Koliko roditelji koji rade do kasno popodne mogu da utiču na vaspitavanje deteta i šta je najvažnije što treba da rade s decom tokom vremena koje im je dato na kašičicu otkrila je za Telegraf.rs psiholog i specijalista za partnerske odnose Radmila Vulić Bojović.

- To je postao jako veliki problem i mislim da smo već danas svedoci koliko ta nezastupljenost roditelja u životima dece, naravno iz opravdanih razloga jer se bore za egzistenciju, utiče na decu. Imate sve više dece koja pokazuju probleme u ponašanju, nedostatak pažnje i probleme sa koncentracijom, koja ne mogu da kontrolišu svoja ponašanja, imaju izlive besa itd. Upravo sve ovo kod dece nastaje onda kada imaju osećaj nezaštićenosti i onda kada se osećaju nesigurno. U životu deteta bazična sigurnost dolazi od roditelja. Bazičan osećaj zbrinutosti može samo roditelj da pruži. Svi ovi faktori se već loše odražavaju po decu, a mislim da će se odražavati još više. Sve je više dece i mladih koji su potpuno izgubljeni, dezorjentisani, bez pravog usmerenja jer roditelj koji je premoren, preopterećen zbog egzistencijalne ugroženosti ne može svom detetu da pruži potrebnu sigurnost, negu, brigu i vođenje, a to su osnovne roditeljske funkcije, upozorava Radmila.

Porodica

Foto: Shutterstock

Ako nam je radno vreme od 9h do 17h toj satnici moramo dodati još dva sata koje provedemo u putu za posao i nazad, ostaje nam oko 4 sata dnevno koje možemo da provedemo s decom. Šta u tom periodu treba da radimo s decom?

- Značajan problem je i što je, na neki način, školski sistem delegirao roditelju da popunjava one rupe koje nisu dovoljno dobro popunjene u samoj nastavi. Roditelj previše vremena provodi učeći s detetom, kontrolišući ono šta dete radi, a zapravo bi vreme roditelja i dece trebalo da bude tako struktuirano da podrazumeva zajedničku aktivnost koja je uživanje, opuštanje i zadovoljstvo, a to je sve samo ne kontrola domaćih zadataka. - kaže naša sagovornica i dodaje:

- Mnogi roditelji mi često govore 'juče smo dva sata radili domaći', a vi ako imate dva do tri sata dnevno da provedete s detetom, a vi ga provodite u kontroli domaćih zadataka onda tu nešto debelo nije u redu, niti sa školskim sistemom niti sa raznim drugim sistemima. - ističe Vulić Bojović.

Ona je i objasnila kako treba da izgleda vreme roditelja i dece.

- Oni treba da imaju zajednička iskustva, zajedničke aktivnosti, zajedničko slobodno vreme koje je ispunjeno osećanjem uživanja, opuštanja i sticanja zajedničkih iskustava - da zajedno odgledaju film, da odu u šetnju, da pogledaju pozorišnu predstavu, da učestvuju u nečemu zajedno što će njihovu vezu napuniti zajedničkim sadržajem, a ne da se svodi na kontrolu i kažnjavanje. - ističe.

Bebisiterka, čuvanje dece, dete

Foto-Ilustracija: Profimedia

Neki roditelji imaju pomoć baka i deka, pa deca provode vreme u njihovom društvu. Mnogi roditelji se plaše činjenice da će se deca razmaziti u takvom okruženju. Da li je posao baka i deka da ih razmaze i kako roditelji mogu da utiču na to?

- Mislim da ničiji posao nije da bilo koga razmazi. Mislim da je tu jedan drugi problem posredi. Nekako, generacije današnjih baka i deka i generacije današnjih roditelja žive na potpuno drugačiji način i čini mi se da bake i deke svojim pristupom, ma koliko on bio obojen ljubavlju, nemaju širu sliku u kakvom to svetu živi dete, roditelji i uopšte porodica danas. Najvažnije je da bake i deke ne podrivaju autoritet roditelja već da budu podrška roditelju, a ne da zarad neke svoje potrebe unose dodatnu nesigurnost u živote dece, jer ako roditelj nešto zabrani, a baka i deka dozvole onda se dete oseća duplo nesigurno jer ne zna šta je pravilo, a dodatno je nesigurno jer je autoritet roditelja doveden u pitanje. Bake i deke bi trebalo da vole svoje unuke, da provode vreme s njima, ali da uvek poštuju autoritet roditelja. - zaključila je Vulić Bojović.

Video: Zagrljaj oca i sina, koji ima Daunov sindrom, nikoga ne ostavlja ravnodušnim

(B.K./Telegraf.rs)

Komentari

  • ana

    U tekstu je sve tacno, najveci problem je u skolstvu zato sto se sve prepustilo roditeljima.Ja ucim 3 do 4 h sa detetom i vec je vreme za spavanje.Smucilo mi se skolstvo, svaka cast izuzecima, muka mi je od umisljenih nastavnika.Bitnije je biti covek , ko zna sta je danas ucio.

  • dzej

    Blaa, blaa, blaa! Ja se sećam da su moji uvek na poslu bili i da smo se kao deca sami čuvali, nije bilo mob. nego pozoveš na fix. da daš raport. I ja u Švajcerskoj da bih od meseca do meseca preživeo i neznam kako mi je dete odraslo, op,op, opa, dolazi EU!

  • Nada

    Kada sam ja bila djak skola je radila do sest i to se zvalo produzeni boravak. Imali smo i dorucak i rucak. Redovni casovi su bili do pola dva a od dva su bile razne sekcije, likovne, muzicke, literarne, sportski klubovi itd. I od svih nas ispadose dobri i posteni ljudi. I onda su roditelji radili a ne samo danas. Sta dramite organizujte opet produzne boravke u skoli.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima