≫ 

"Seks" i "droga" u dečjim igraonicama: Problem sa kojim se suočava sve više roditelja širom Srbije

Nekada su se na dečjim rođendanima slušale pesmice prikladne uzrastu dece, ali danas to više nije slučaj.

  • 5
Deca slusaju narodnjake Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Nije neobično da su dečji rođendani u igraonicama mesto na kojem možete čuti moderne hitove balkanskih zvezda, odnosno pesme u kojima se pominju droga i alkohol.

Iako deca možda tih pojmova još uvek nisu svesna, roditelji su ti koji su u velikoj dilemi - da li zabraniti detetu odlazak na takav rođendan i tako ga izopštiti iz društva ili ga pustiti, ali biti spreman da će narednih dana pevušiti pesme s domaće estrade?

- Moglo bi se reći da su u pat poziciji. Čini mi se da je to postao opšti trend, a da su ljudi koji gaje neke druge vrednosti u životu i koji imaju neke drugačije ukuse u manjini. Možda je to pitanje ličnog utiska, ali mislim da je to zato što taj neki lični trend diktira I društveni trend. Jedno i drugo je svakako uzročno-posledično povezano. - kaže u razgovoru za "Telegraf" psihoterapeut i školski psiholog Jelena Dragičević Berat.

Dečiji rođendan Foto: Pixabay/AdinaVoicu

Iako nekima možda zvuči preterano, ali slušanje ovakve vrste muzike od malih nogu, definitivno može imati veze sa porastom vršnjačkog nasilja u budućnosti.

- Zato što detetu dajete dozvolu na to. Naravno, to ne mora uvek biti tako, ali ako je to vaša svakodnevica i vi neprestano slušate takvu vrstu muzike, a pritom nalazite na odobravanje figure autoriteta, odnosno roditelja onda se vama daje direktna dozvola I na takvu vrstu ponašanja.

Jelena pak, ističe da nije stvar ni u igraonicama već u onima koji ih zakupljuju i za svoj novac, traže i određenu vrstu muzike. Stoga, roditelji koji neće da im dete boravi u takvom okruženju, ne treba da se osećaju kao da lišavaju dete druženja.

- Roditelj je neko ko postavlja granicu. Vi možete preuzeti rizik da vam dete bude izopšteno, ali uvek postoje oni koji će podržati tu vrstu izbora i biti sa vama u grupi. Ne mora da znači da će dete biti izopšteno i da se niko s njim neće družiti. Dete je maloletno i roditelj je jedina osoba koja snosi odgovornost, ali ima i pravo da formira kolosek kojim će se ono kretati. - zaključuje u razgovoru za "Telegraf" psihoterapeut Jelena Dragičević Berat.

Video: Deca pod Ostrogom stala u red da se slikaju sa Stanijom

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Logika

    1. novembar 2019 | 15:59

    A, što mora da se slavi rođendan, pa još u igraonicu, gluposti, kući pod komandu, da se vidi šta jedu i šta piju deca, a ne tamo drugi da diktira život mog deteta.

  • Dasa

    1. novembar 2019 | 16:45

    Valjda je krajnje vreme da otvorimo oci i bolje sagledamo kako vaspitavamo i podizemo nasu decu u ovim opasnim i zlim vremenima cije posledice se obicno odraze u godinama koje slede...!

  • ZA

    1. novembar 2019 | 13:48

    Ako je stado belih ovaca crna uvek nastrada,vuk prvo nju ćapi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA