• 21

Moja majka ne prihvata činjenicu da ne želim decu. Još gore, sada sam i ja počela da se preispitujem

Kada je majčinska briga opravdana, a kada prelazi granice pristojnog ponašanja?

  • 21

Ispovest Jasmine iz Novog Sada je ponovo pokrenula temu o tome koliko se u našem društvu žena koja rodi decu smatra osvarenom, ali i zašto niko ne može da shvati one koje jednostavno ne žele decu.

- Imam 37 godina i već oko 30. sam odlučila da neću imati decu. U nekom svakodnevnom razgovoru sam to saopštila mami još u to vreme. I bez obzira na to što sam joj rekla, ona sve vreme misli da ću se tamo negde posle 35. godine dobiti dete, baš kao moje sestra i tetka. Međutim, kada sam napunila 35 godina pritisak je postajao sve veći - 'Želećeš dete, a posle će ti biti kasno', 'Svi koji nisu imali dete su posle zažalili, ali lažu da ih drugi ne bi žalili', 'Rodi ga, zavolećeš ga jer će ti promeniti život', itd. Ja i pored toga NE ŽELIM DETE! Nedavno sam joj rekla da ako to pomene ponovo, nećemo više ni razgovarati. Međutim, čini mi se da me ne shvata ozbiljno. S druge strane, ako prekinem kontakt s njom zbog toga, znači da ni ja nisam sigurna u svoj izbor. I onda sam počela da se pitam… Zašto nas koji ne želimo decu toliko nervira kada neko vrši pritisak? Zašto jednostavno ne budem sigurna u svoj izbor toliko da me uopšte ne dotiču njene izjave? - rekla je u ispovesti za "Telegraf".

Odgovor:

Nervira vas čitava situacija jer je u pitanju vaša majka, od koje uvek očekujete bezrezervnu podršku. Međutim, njeno ponašanje prevazilazi granicu majčinske briga (briga je kada vam kaže da obučete jaknu kada je hladno, a ne da dobijete dete) i može se smatrati svojevrsnom uvredom.

Ne vređaju se svi tim komentarima, ali ono što svi koji ne žele decu imaju zajedničko jeste činjenica da još uvek nisu dobili decu što ponajviše govori o tome da svoj izbor neće promeniti i to je ono što okolina treba da vidi kako bi joj postalo jasno.

Roditelji nas retko razumeju. Posebno starije generacije koje su zaista životnim uspehom i sopstvenom vrednošću smatrale činjenicu da imaju decu. I umesto da se nervirate, jednostavno pokušajte da je razumete i na taj način oguglate na takve komentare.

Osim ako se u nekom trenutku i vi sami ne predomislite.

Video: Ruska balerina poliva muškarce varikinom u metrou

(T.T./Telegraf.rs)

Komentari

  • Цаца

    Ја немам децу, имам 50 година и супер ми је у животу!! Свако бира свој живот и свако нека гледа своја посла и свој живот. И уопште ме није брига шта други мисле о мом животу, као што се ја не мешам у туђе

  • Zena

    Veoma bolna tema za nas koje nemamo decu😢

  • Nensi

    Nijedna ni najblistavija karijera ne može da se poredi sa majčinstvom!!! Šta je novac? Šta je uspeh u poslu, kad je dete duša tvoje duše, neizmerna sreća i pravo neizmerno bogatstvo. Naravno treba itekako dati deo sebe tom detetu, mnogo ljubavi, mnogo mu vremena posvetiti i ne biti sebičan niučemu kad je dete u pitanju i onda kad dodjete u određene godine uživate u sreći kakvo ste dete odgajili.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima