≫ 

Moja majka ne prihvata činjenicu da ne želim decu. Još gore, sada sam i ja počela da se preispitujem

Kada je majčinska briga opravdana, a kada prelazi granice pristojnog ponašanja?

  • 22
majka i ćerka foto: pixabay.com

Ispovest Jasmine iz Novog Sada je ponovo pokrenula temu o tome koliko se u našem društvu žena koja rodi decu smatra osvarenom, ali i zašto niko ne može da shvati one koje jednostavno ne žele decu.

- Imam 37 godina i već oko 30. sam odlučila da neću imati decu. U nekom svakodnevnom razgovoru sam to saopštila mami još u to vreme. I bez obzira na to što sam joj rekla, ona sve vreme misli da ću se tamo negde posle 35. godine dobiti dete, baš kao moje sestra i tetka. Međutim, kada sam napunila 35 godina pritisak je postajao sve veći - 'Želećeš dete, a posle će ti biti kasno', 'Svi koji nisu imali dete su posle zažalili, ali lažu da ih drugi ne bi žalili', 'Rodi ga, zavolećeš ga jer će ti promeniti život', itd. Ja i pored toga NE ŽELIM DETE! Nedavno sam joj rekla da ako to pomene ponovo, nećemo više ni razgovarati. Međutim, čini mi se da me ne shvata ozbiljno. S druge strane, ako prekinem kontakt s njom zbog toga, znači da ni ja nisam sigurna u svoj izbor. I onda sam počela da se pitam… Zašto nas koji ne želimo decu toliko nervira kada neko vrši pritisak? Zašto jednostavno ne budem sigurna u svoj izbor toliko da me uopšte ne dotiču njene izjave? - rekla je u ispovesti za "Telegraf".

Odgovor:

Nervira vas čitava situacija jer je u pitanju vaša majka, od koje uvek očekujete bezrezervnu podršku. Međutim, njeno ponašanje prevazilazi granicu majčinske briga (briga je kada vam kaže da obučete jaknu kada je hladno, a ne da dobijete dete) i može se smatrati svojevrsnom uvredom.

Ne vređaju se svi tim komentarima, ali ono što svi koji ne žele decu imaju zajedničko jeste činjenica da još uvek nisu dobili decu što ponajviše govori o tome da svoj izbor neće promeniti i to je ono što okolina treba da vidi kako bi joj postalo jasno.

Roditelji nas retko razumeju. Posebno starije generacije koje su zaista životnim uspehom i sopstvenom vrednošću smatrale činjenicu da imaju decu. I umesto da se nervirate, jednostavno pokušajte da je razumete i na taj način oguglate na takve komentare.

Osim ako se u nekom trenutku i vi sami ne predomislite.

Video: Ruska balerina poliva muškarce varikinom u metrou

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ivana

    6. novembar 2019 | 12:26

    podrzavam te. Imala sam 12 kada sam rekla da ne zelim decu. Sada imam 30 i jos vise sam sigurna da ne zelim da radjam. Ne opterecujem se na osude ljudi. Jednostavno-to nije za mene. Smatram da ne bi detetu pruzila sve sto mu treba i necu da rodim dete i da mu zagorcam zivot. Neki ljudi jednostavno nisu za decu!

  • Dete?

    6. novembar 2019 | 12:38

    Moje dete je moj centar sveta. Smisao mog života. Najveća radost. Nema dana da se ne zagrlimo svo troje. Bog mi nije dao više dece. Da mogu imao bi ih barem troje. Ko nije svoje dete držao u rukama kada se tek rodi taj ne zna za taj osećaj. Čini mi se u tom trenutku da sam mogao da poletim.

  • nima

    6. novembar 2019 | 12:16

    Lepo je sve to dok si mlad i mozes da se posvetis samo sebi i svojim prohtevima ali kad dodjes u neke pozne godine onda ostajes sam bez ikog svog. Imala sam prilike da posmatram pacijente u bolnici. Oni koji su imali decu i unucice nisu se nikad osecali usamljeno i zapostavljeno a zato one koje nisu imale nikakvu porodicu jer nisu htele da se udaju ili imaju decu bile su ite kako ljubomorne i bez ikakve posete prepustene same sebi. Pa vi sada birajte ili ili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA