• 1

Svetost majčinstva: Srbija pred izazovima starenja, država donosi mere

Srbija, kao i mnoge zemlje u Evropi i svetu, nalazi se pred izazovima starenja stanovništva, rekla je danas predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković otvarajući međunarodni forum “Svetost materinstva” u organizaciji Karić fondacije i dodala da država donosi mere koje utiču na to da se stanje promeni.

  • 1

Gojković je kazala da su ove godine dodeljena sredstva za sufinansiranje mera populacione politike u iznosu od 650 miliona dinara, što je, kako kaže, pet puta više nego 2017. godine.

“Ne možemo da očekujemo da se za dan ili dva promeni stanje, ali ipak sve što se čini danas neminovno utiče na budućnost”, rekla je Gojković.

Ona je podsetila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će u narednom periodu u pronatalnu politiku biti uloženo najmanje 200 miliona evra, pre svega kako bi se omogućila vantelesna oplodnja za sve zainteresovane parove.

Ukazala je i da je namera da se u naredne dve godine poveća i jednokratna pomoć za prvo dete sa današnjih 100.000 na 300.000 ili 350.000 dinara.

Kako je rekla, u situaciji kada podaci pokazuju da svaki šesti par ima problema da ostvari potomstvo, važno je, kaže, omogućiti još veću dostupnost vantelesne oplodnje.

U tom smislu ukazuje da je zato značajna odluka Skupštine grada Beograda o finansiranju troškova četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje za parove iz Beograda, kao i najava predsednika Srbije da će se u narednom periodu uložiti još više novca za potrebe vantelesne oplodnje.

Gojković upozorava da je skoro svaka peta osoba u Srbiji stara 65 i više godina, što, kako kaže, našu zemlju svrstava među 10 najstarijih zemalja u Evropi, a još su alarmantniji podaci koji pokazuju da smo 2018. godine imali 37.680 stanovnika manje nego prethodne godine.

“Krajnja ozbiljnost ovog pitanja je razlog zašto i predsednik Srbije Aleksanda Vučić stalno upozorava na ove dramatične podatke, imajući u vidu da je neophodno da se zajedno izborimo sa ovim zabrinjavajućim procesima”, rekla je Gojković.

Predsednica parlamenta je podsetila da je Vlada Srbije formirala Savet za populacionu politiku i usvojila novu Strategiju podsticanja rađanja, koja obuhvata i politike prema starima, kao i politike prema migracijama, te da je donet Nacionalni program očuvanja i unapređenja seksualnog i reproduktivnog zdravlja građana Srbije.

(Telegraf.rs/PR)

Komentari

  • Neša

    A sta je sa majkama koje su do sad rodile troje ili cetvoro dece? Drzava ne misli na njih, ispada da se sada radjaju deca a da su se do sad radjali majmuni, obezbedite neke benefite za te majke, kad mozete pevacima i pevaljkama koji su zaradili brdo para da date nacionalne penzije pa dajte ih i majkama sa vise dece.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima