• 16

U kojim situacijama sudovi u Srbiji oduzimaju decu majkama i starateljstvo dodeljuju očevima?

Centri za socijalni rad imaju najvažniju ulogu u postupku starateljstva nad decom

  • 16

Porodičnim zakonom Republike Srbije propisana je obaveza suda da u okviru odluke o razvodu, obavezno reši i pitanje poveravanja maloletne dece, kao i pitanje izdržavanja te načina održavanja ličnih odnosa između deteta i roditelja sa kojim dete ne živi.

Sudski postupci za dobijanje starateljstva nad detetom u Srbiji mogu trajati i do pet godina, a u najvećem broju slučajeva pripadnu majci.

Međutim, u kojim situacijama sud ipak nalaže da je za dete bolje da odrasta sa ocem?

Na ovo pitanje za "Telegraf" odgovara stručnjak za porodično pravo, odnosno advokat Branislava Krnić.

- Pre svega majka je nepodobna da bude roditelj ako izdržava kaznu zatvora, ako se bavi poslovima koji ne odgovaraju roditeljskim sposobnostima, ako se odala nekom lakom moralu. Naravno, ako je psihički nestabilna i ako je time otežana njena roditeljska sposobnost, ali to su stvarno jako retki slučajevi. Uglavnom je majka ta koja dobija starateljstvo nakon sudskog postupka. Međutim, uvek postoji mogućnost da se međusobno dogovore ukoliko je razvod sporazuman.

Zajedničko starateljstvo po tužbi je gotovo neviđena stvar u Srbiji, pa tako kada su tužbe u pitanju svaki roditelj traži samostalno starateljstvo.

- Obično jedan roditelj tuži, a nakon toga ide protivtužba u kojoj, na primer majka traži starateljstvo, a tu najvažniju ulogu ima Centar za socijalni rad koji ima za cilj da proceni ko je više podoban da dobije starateljstvo.

Centri za socijalni po nalogu suda dostavljaju mišljenje o starateljstvu, za šta imaju rok od 60 dana, ali sud donosi konačnu odluku, koju ne mora da zasniva na mišljenju centra.

Uvek se gleda šta je za dete najbolje ili za kog roditelja je ono više vezano i nije tačna ustaljena priča da otac dobija starateljstvo samo u slučajevima kada je majka nepodobna i socijalno problematična.

Prema podacima iz 2010. godine, razvedeni očevi pet puta ređe su dobili starateljstvo. Posle 6.644 slučaja razvoda braka tokom te godine, tek 478 muževa dobilo starateljstvo nad decom.

A šta se dešava sa detetom nakon prvostepene presude, da li odmah ide kod oca?

- Nas sudski sistem je tako postavljen da posle prvostepene presude proces nikada nije gotov i da se ide pravo na žalbu. Žalba odlaže izvršenje, a dete ostaje tamo gde je bilo tokom postupka. Svaka parnična strana najčešće traži privremenu meru da sud u toku postupka odluči o njihovim glavnim tužbenim zahtevima, ali koji će da traju samo dok traje postupak. Ne mora da znači da će kasnije biti odlučeno isto kao što je odlučeno u privremenoj meri. - zaključuje za "Telegraf" advokatica Branislava Krnić.

Video: Dragana u suzama, bori se za dete, Siniša od nje traži alimentaciju!

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Komentari

  • Mire

    Već sam ostavljao komentar na ovu temu pre par dana u kome sam naveo nesposobnost centra za socijalni rad odnosno radnika koji odlučuju o budućnosti dece razvedenih roditelja. Meni je to bio prvi brak i prvi razvod i prvo dete, pa zato nisam ni imao iskustva. Mesec dana pošto se porodila napustila me, otišla kod njenih i podnela zahtev za razvod. Kada sam otišao kod nje u kuću treći, četvrti put lažno me prijavila za zlostavljanje i uznemiravanje dajući mi do znanja da me to čeka svaki put kad joj se prohte. Prvi put u centru za socijalni rad je odbila da se miri i tu je bio kraj razgovora. Drugi put samo je potvrdila predhodnu izjavu, kada sam pomenuo tužbu koju sam dobio od nje socijalnoj radnici, dobio sam odgovor "vi ste roditelji, vi se i dogovorite". Znači faktički mi je rekla ko te šiša. I odredila da moram da viđam svoju ćerku u kući bivše supruge koja me može svaki put lažno prijaviti za zlostavljanje i uznemiravanje, što znači da mi preti potencialna novčana a možda i zatvorska kazna. A na sudu sam dobio isti odgovor "roditelji ste pa se dogovorite" i ponudu sudijnice da unajmim advokata i da se žalim jer nisam ni imao advokata, računajući što će mi advokat kad nisam počinio nikakav zločin, računao sam normalni smo ljudi možemo se dogovoriti. Međutim ta pogrešna računica me je koštala toga da nisam svoju ćerku video sedam godina iako redovno plaćam alimentaciju. I tu je greška socijalnog radnika, ne razvode se svi sa predznanjem o razvodu.

  • Тодорић

    Чињеница је да је овде све могуће поставити наопако,а нарочито у социјалном и на суду.Неко изводи,а неко плати Немање.Суд и социјално су ми узели дете,тврдећи да сам луда...када сам рекла да се разводом јер ми је муж наркоман,и душевни болесник лечен и пре брака,што су ФИНИ утајили при склапању брака,судија ми је рекла да лажем,и досудила мом мужу Наркоману дете,зато што ради,а мени незапосленој,наредила да плаћам алиментацију.Умро је годину након развода,овердозирана се,а онда је социјално доделило дете баби и деди,који су тврдили да сам и ја умрла од дроге...Дете је побегло код мене са 12 година.И институције су НУЛА.

  • Vosa

    Svi treba da budemo jednaki. Al su zene jednakije od muskih

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima