≫ 

Do koje godine dete treba da veruje u Deda Mraza? Odgovor će vas iznenaditi

Priča o Deda Mrazu omiljena je za većinu mališana

  • 7
Devojcica, Deda mraz Foto: Shutterstock

Verovanje u Deda Mraza je isto što i verovanje u bajke. Deda Mraz treba da bude važan deo odrstanja svakog deteta jer je sama priča o njemu pozitivna. On je tu da u detetu probudi pravednost i želju da i ono jednog dana nagrađuje sve što je dobro.

Priča o Deda Mrazu takođe podstiče dete da bude poslušno jer će na kraju godine dobiti nagradu.

Ipak, u određenim godinama svako dete, pre ili kasnije spozna da je priča o Deda Mrazu iluzija, a sa psihologom Radmilom Vulić Bojović smo razgovarali do koje godine deca treba da veruju u ovu zimsku bajku i da li roditelj treba u nekom momentu da saopšti detetu da priča o njemu nije stvarna.

Evo šta je za Telegraf.rs rekla psiholog Radmila Vulić Bojović.

- Ne postoji tu neka vremenska odrednica. To zavisi od deteta do deteta i od toga koliko su roditelji voljni da investiraju u to da održavaju priču o Deda Mrazu. Neka deca koja nisu u mogućnosti vrlo rano shvate da Deda Mraza zapravo nema. To je povezano ne samo sa materijalnim već sa opštim okolnostima detetovog života i to koliko se roditelj trudi i ljudi koji su u kontaktu s detetom da održavaju tu priču i iluziju. Pretpostavka je da bi deca osnovno-školskog uzrasta trebalo da shvate da je to nešto što je kreirano i izmišljeno, ali nema pravila. - kaže Radmila Vulić Bojović.

Dečak, pismo, Božić, Nova Godina, Deda Mraz, piše, pisanje, želja Foto-ilustracija: Profimedia

Budući da je priča o Deda Mrazu jedna pozitivna bajka koja ne može da šteti detetu, da li roditelji treba da podržavaju da se verovanje u Deda Mraza kod deteta održi što duže?

- Definitivno da, pogotovu kada su mali. Priča o Deda Mrazu je priča o tome da kada si dobar, kada se trudiš, sarađuješ da ćeš biti nagrađen. To nije loša priča. Drugo, ona pomaže deci da se snađu u svetu, da razumeju, da je važno da se potrudiš za nešto i da ćeš po zasluzi dobiti nešto. Čitava ta priča je povezana s pričom o Božiću o tradiciji, tako da je generalno gledano, dobro da deca odrastaju uz te priče, naravno na jedan primeren način koji u nekom trenutku mora da se suoči s realnošću. To vam je isto kao i da li deca treba da veruju u bajke, objašnjava naša sagovornica.

Dešavalo se da neka deca ne spoznaju sama da je ova priča fikcija. Da li roditelj treba da mu saopšti da Deda Mraz zapravo ne postoji ili je uvek bolje da dete samo shvati da je ova priča fikcija?

- Uvek je bolje da dete samo shvati, tj da samo pitanje dođe do deteta. Generalno gledano s decom se ne komunicira na nivou saopštenja nego više u formi nekog zajedničkog razgovora i neke uzajamne priče. Najbolje je da inicijativa potekne od samog deteta, a da roditelj prati dečije znake i reaguje na njih, zaključila je Vulić Bojović.

Do koje godine ste vi ili vaše dete verovali u Deda Mraza?

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko cg primorje

    3. decembar 2019 | 15:39

    Djeca treba da znaju da poklone dobijaju od roditelja a ne od djeda mraza

  • ☃️

    3. decembar 2019 | 20:58

    Lepa je ta čarolija oko praznika, Deda Mraz, Nova godina.. 🎄☃️❄

  • Marko

    3. decembar 2019 | 14:25

    Djeca ne treba da vjeruju u bajke ja sam odmah provalio da deda mraz ne postoji😂 a moj komsija do 13 god je vjerovao wtf

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA