≫ 

7 znakova da vam je dete razmaženo: Evo šta da uradite da to popravite

Ne očajavajte, otkrivamo vam na koji način ćete svoje dete "dovesti u red".

  • 1
Dete, razmaženo, majka Foto: Pixabay.com

Sva deca imaju loše dane, kao i odrasli, ali razmažena deca su malo drugačija. Ona su potpuno koncentrisana na sebe, na svoje želje i potrebe, a sve ostalo za njih je na drugom mestu, piše Hafington post.

Stručnjaci iz ove oblasti sastavili su spisak od sedam znakova koji ukazuju na to da je vaše dete razmaženo, kao i listu saveta koji će vam pomoći da "izlečite" takvo ponašanje.

Znakovi da je vaše dete razmaženo

1) Kada mu kažete "ne", ima nastup besa koji traje sve dok ne bude po njegovom

Sva deca mogu da izraze zadovoljstvo kada im nešto ne dozvolite, ali razmaženoj deci to posebno teško pada.

Napadi besa su normalni kod male dece koja ne mogu adekvatno da se izraze, ali ako se ovakvo ponašanje nastavi i kod starije dece, to je jasan znak razmaženosti.

2) Nikad nisu zadovoljni onim što imaju

Shutterstock

Razmažena deca mogu imati sve igračke sveta i najbolju odeću, ali ih to ne čini srećnim - oni uvek žele više. Pošto imaju mnogo, ne umeju to da cene i postaju gramzivi. Umesto da budu zahvalni za ono što imaju, fokusiraju se na to da dobiju još.

3) Misle da se svet vrti oko njih

Razmažena deca su usredsređena na sebe. Njih nije briga za to kako se drugi osećaju i kroz šta prolaze. Ona se osećaju povlašćenima i očekuju specijalne pogodnosti.

4) Ona zahtevaju da ono što žele dobiju odmah

Strpljenje nije odlika razmažene dece - kada nešto žele, ona to žele odmah, a roditeljima je lakše da im ostvare želju nego da slušaju nezadovoljno dete.

5) Ne umeju da gube

Nijedno dete ne voli da gubi, ali razmažena deca teže podnose gubitak.

Ako vaše dete krivi druge za svoj neuspeh i očekuje da bude pohvaljeno za sve što uradi, viče na one koji ne rade stvari kako je ono zamislilo i ne ume da se raduje kada su članovi njegovog tima uspešni, imate posla sa razmaženim detetom.

6) Ne odustaju dok ne dobiju ono što žele

Razmažena deca mogu da razviju manipulativne taktike kako bi dobila ono što žele, pa mogu da počnu da lažu ili da zavađaju roditelje. Na primer, dete može da slaže jednog roditelja da mu je onaj drugi rekao da može da dobije ono što želi, što će da izazove nepotrebne razmirice.

7) Odbijaju da urade i najjednostavnije stvari sve dok ih ne zamolite ili podmitite

Normalno je da deca neke stvari, kao što su pranje zubi i sklanjanje igračaka, neće da urade bez nekakvog podsticaja, ali bi trebalo da na kraju poslušaju roditelja. Ako vaše dete često odbija da uradi uobičajene stvari dok ne dobije novac ili nešto drugo, znajte da ste ga razmazili.

Shutterstock

Kako da vam dete više ne bude razmaženo?

Naučite da kažete "ne" bez osećaja krivice

Kada jednom postavite granice, držite ih se. Ne dozvolite da vas vaše razmaženo dete pobedi. Uvedite "ne" u rečnik i ne odustajte. Kada postavljate granice, to uradite sa empatijom i razumevanjem - ne morate biti tiranin da biste postigli ovaj efekat.

Podvucite da je davanje bolje od primanja

Objasnite detetu da je bitnije kakav si kao osoba od onoga što poseduješ.

Vežbajte zahvalnost u porodici

U vreme večere ili pred spavanje istaknite stvari zbog kojih ste zahvalni. Navedite i nešto što ste doživeli u toku dana i podstičite dete da imenuje takve stvari.

Naučite ga da bude obzirno prema drugima

Promenite fokus sa "ja, ja, ja" na "mi". Recite detetu, na primer, "hajde da pitamo Marka šta bi on želeo da uradi", "šta misliš kako se tata oseća", "pitaj druga čega bi on voleo da se igra" i slično.

Zapamtite da deca najbolje reaguju na ohrabrenje, a ne na kaznu

Ako želite da dete ispuni vaša očekivanja, zapitajte se koje njegove potrebe treba da podržite kako biste postigli ono što hoćete.

Pomozite im da cene male stvari u životu

Pokažite im da i jednostavne stvari, kao što je druženje sa porodicom i prijateljima, mogu da donesu veliko zadovoljstvo.

Video: Ceca: Jako je lepo da se dete zove po svom dedi, i Veljko je dobio ime po Željkovom ocu

(V. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    18. decembar 2019 | 17:04

    Nemojte da se sekirate roditelji oko toga jer trazite u sebi greske koje ucinile vase dete razmazenom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA