• 9

Žene sve kasnije rađaju: U Engleskoj dostignut rekordan broj porodilja starijih od 45 godina

Nekada su u tim godinama dobijale unučiće, a sada rađaju decu

  • 9

U Engleskoj je prošle godine evidentirano 2.000 porodilja koje su starosti preko 45 godina. Broj dece, rođene od strane žena u toj starosnoj dobi, porastao je sa 1.619, koliko ih je bilo pre jednu deceniju, na  2.366 u 2018. godini.

Godine 1938, kada je počela da se vodi evidencija, bilo je 2.085 beba koje su rodile žene starije od 45 godina, navodi Državna kancelarija za statistiku.

Sa druge strane, broj porodilja ispod 25 godina u kontinuitetu opada. Podaci još pokazuju da se starost majki i očeva povećava već 10 godina unazad i da sada iznosi 33.6 godina. U odnosu na postavljeni standard, starost majki i očeva porasla je za kupno 4.3 godine.

Džil Valton, izvršna direktorka  Rojal Koledž of Midvajfsa, rekla je da najnovije brojke naglašavaju neprekidne i neumoljive pritiske na babice, radnice koje pružaju porodiljske usluge i matične službe. Osim toga, što su žene starije raste i rizik od komplikacija kod budućih majki i njihovih beba.

- Našim službama za majčinstvo potrebna su sredstva kako bismo mogli da ispunimo sve veću potražnju za negom i da osiguramo da žene, bebe i njihove porodice dobiju najsigurniju i najbolju moguću negu - dodala je Valton.

U 2018. godini, od ukupnog broja novorođenih, čak 13,6% rođeno je od majki koje žive u najugroženijim delovima zemlje, dok je samo 7,1%  beba iz bogatijih delova, navodi Državna kancelarija za statistiku. Ipak, ovaj udeo zapravo predstavlja smanjenje jaza u poslednjih nekoliko godina, jer je udeo majki sa prebivalištem u najsiromašnijim područjima  u 2014. godini iznosio 14,1%.

Takođe, statistički podaci pokazuju da broj blizanaca, trojki i četvorki kontinuirano opada, s obzirom da se dešava već treću godinu za redom. Na svakih 1.000 žena koje su postale mame u 2018. godini, samo 15.4 je imalo više porođaja, što je najniža stopa višestrukog majčinstva od 2007. godine.

(T.T.)

Komentari

  • Psihopata

    Moja ce evo za koji dan roditi u 62 godine

  • Ivana

    Ja spadam u stariju generaciju. Mi smo se najčešće udavale od 20. do 30.g Muškarci od 26. Recimo da je to bio neki prosek. Mnogi, mnogo ranije. Što se tiče rađanja u prošlosti, često se dešavalo da se majka i kčerka porode u isto vreme. Mnoge žene su rađale u zrelijim godinama, zato što su u braku ostajale trudne.

  • sandra

    Meni ovo nesmeta sta zna balavica od 20 godina o podizanju deteta nek prozivi kako treba pre nego sto ceo svoj zivot posveti drugom bicu

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima