• 8

Pismo Alberta Ajnštajna svom sinu je nešto što svako dete treba da pročita, evo i zašto

Albert je bio više nego brižan roditelj

  • 8

Sjajne ličnosti se od ostalih razlikuju po svojoj sposobnosti da razumeju neverovatno složene stvari. Međutim, to uopšte ne znači da u razgovoru sa jednim genijem nećete razumeti baš nijednu reč.

Naprotiv, kako tvrdi nobelovac Ričard Fajnman, pravi znak genija leži u sposobnosti da se stvari objasne jednostavnim i pristupačnim jezikom. A ako je to zaista tako, onda se ova veština može dodati na listu neverovatnih talenata Alberta Ajnštajna.

Te 1915. godine Ajnštajn je živeo u Berlinu gde je razvijao opštu teoriju relativiteta, dok je njegova supruga Mileva Marić odgajala dva sina u Beču. Vek pre pojave Skajpa i e-mejla komunikacija između velikog fizičara i njegove porodice bila je moguća samo razmenom pisama koje je Marija Popova uspela da pronađe.

Kratka beleška koju je naučnik poslao svom jedanaestogodišnjem sinu Hansu Albertu Ajnštajnu ne samo da otkriva malo poznatu stranu poznatog fizičara kao brižnog roditelja već i dokazuje da genijalci ne govore u zagonetkama već vrlo razumljivim jezikom.

U ovom slučaju, Ajnštajn koristi svu moguću jednostavno da bi Hansu (i svima onima koji će pročitati njegovo pismo stotinu godina kasnije) dao veoma koristan savet kako da ubrza proces učenja.

- Drago mi je što voliš da sviraš klavir. Čini mi se da su muzika i stolarija sjajne aktivnosti za dete tvojih godina, čak i bolje od pohađanja škole. Odaberi muzku koju želiš da sviraš, a ne onu koju ti je učitelj zadao. Ovo je sjajan način da naučiš što više - radiš ono što voliš, zaboravljajući na vreme. Ponekad toliko volim svoj posao da mi ručak ni ne pada na pamet... - napisao je.

Nije iznenađujuće da je Ajnštajnovo mišljenje o tome koliko strast prema nečijem radu i radost doprinose sticanju novih znanja pre nego što je zapravo i njegov rad dobio potvrdu.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • SRBIN LEVČANIN

    Kitio se tudjim perjem. SVE STO JE MOGAO PRISVOJIO JE

  • Zz

    Ja mislim da je on sa svojom teorijom zaveo citavu nauku na jedan pogresan put. Ni dan danas ne mogu da se izcupaju iz ovoga gliba. Jako opsirna tema za razmatranje. On je rekao svoje i nije se nigde stiglo osim sto se sve lomata na suvoj teoriji i predpostavkama. Doprinos covecanstvu jednako 0. Ceka se da vidimo sta ce biti sa ovim drugima koji imaju suprotne ideje.

  • pihtija

    Teoriju relativiteta veliki broj naučnika smatra glupošću??? Da li si normalan? Nikola Tesla bi ti odvalio jednu vaspitnu da te čuje šta lupaš. Kad shvatiš 2% specijalne teorije i 0,2% opšte tek onda se usudi da komentarišeš išta na tu temu.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima