≫ 

"Do kada će slavne dame da nam serviraju priče da je moguće prirodno zatrudneti u petoj deceniji"

Nekada deluje kao da poznatim ličnostima cvetaju ruže na svim poljima i da nemaju nikakvih problema, ali to ipak nije tako jer su i oni samo ljudi

  • 8

Januar smo ove godine dočekali uz nekoliko vesti o poznatima koji su se ostvarili u ulozi roditelja, prenosi The Sun. Prošle nedelje nas je i Kameron Dijaz obavestila o tome da je u 47. godini po prvi put postala majka.

Sada je i glumica Kloi Sevinji saopštila da čeka svoje prvo dete u 45. godini.

Kako se čini ova vest je neke žene pogodila, a jedna od njih je i napisala: - ženama koje su u 40-im godinama i konstantno pokušavaju i ne uspevaju da ostanu u drugom stanju, malo je muka od ovakvih priča o čudima koja se dešavaju poznatima.

Halle Berry, Hale Beri, trudna, trudnički stomak Foto: Tanjug/AP

- Mnogo bismo više cenili te žene i njihovo majčinstvo da su zaista podelile sa nama korake koje su preduzimale kako bi zatrudnele. Pitajte bilo koju ženu koja se nalazi u 40-im godinama kako izgleda pokušavati da dobijete svoje prvo dete u petoj deceniji i njihovi odgovori neće biti ni malo lepi. Nakon što nisam uspela da zatrudnim u kasnim 30-im godinama, kasnije sam morala godinama da obavljam silne testove. Moj muž Paskal već je imao troje dece, tako da smo znali da ne postoji nikakav drugi razlog osim mojih godina da ne ostanem trudna.

- Od svakog lekara sa kojim sam razgovarala dobijala sam odgovor da je to “sudbina”. Odlučili smo se za vantelesnu oplodnju i optimistično pokušali dva puta: prvi put 2012. kada sam imala 41 godinu i drugi put godinu dana kasnije. Odjednom mi je postalo jasno da, čak i ako izgledam mlađe u odnosu na svoje godine, ovo što se događa zapravo znači samo jedno, a to je da moj biološki sat jednostavno otkucava.

- Redovno su, čim bih ušla u ordinaciju, sve sestre i doktori najpre počinjali da mi govore o statistikama po kojima postoji oko 9 odsto šanse da žena između 40. i 42. godine ostane trudna putem veštačke oplodnje koristeći sopstvene jajne ćelije.

- To nas je odvelo do šanse od 3 odsto za žene od 43, 44 godine i 2 odsto za one preko 44 godine. Te statistike potpuno su me porazile, jer sam bila ubeđena da ću uspeti. Ipak, lekari su bili u pravu. Šanse za to da ostanem trudna prirodnim putem ili koristeći svoje jajne ćelije, bile su minimalne.

- Postojala je druga opcija, ali jednostavno nismo bili u situaciji da izdvojimo više od 7.000 dolara za još jedan pokušaj vantelesne oplodnje, ali ovog puta sa jajnim ćelijama druge, dosta mlađe, žene. Čak nije sigurno ni to da bi ovaj pokušaj uspeo, napisala je ona i dodala:

Svetska premijera filma Foto: Tanjug/AP/Jordan Strauss/Invision

- Ne želim ni da govorim o novcu koji je potrebno izdvojiti za surogat majku. Ipak, postoji određeni deo populacije koji ne trepnuvši može da priušti sebi da da ogromne sume u te svrhe, a to su slavne ličnosti. Oni imaju veoma, veoma duboke džepove. Iskreno, volela bih da nisam čekala 36. godinu da počnem da pokušavam, ali bila sam fokusirana na svoju karijeru. Glumica Džejn Sejmor rodila je blizance kada je imala 44 godine. Đina Dejvis rodila je svoje prvo dete u 46, a onda i blizance dve godine kasnije.

- Holi Hanter je takođe rodila blizance 2006. godine, kada je imala 48. Sa ovakvim uzorima u vreme kada se o plodnosti nije pričalo na način na koji se o njoj govori danas, da li je čudno to što sam naivno mislila da ću i ja lako postati mama po prvi put u 40-im?

Trudnoca, Trudnica, porodilja, stomak, beba, mama Foto: Pixabay

- Zahvaljujući silnim statistikama o kojima su mi lekari govorili, znala sam da su bebe “čuda” upravo to. Zato me zaista izbacuje iz takta kada poznate ličnosti serviraju nama, običnim ljudima, same laži i ubeđuju nas da je sve moguće kada je u pitanju začeće bebe. Da li sam, možda, neljubazna? Mislim da nisam. Ne mogu da shvatim to da toliko slavnih sa A liste nastavlja da neguje mit o tome kako i u 40-im možeš lako da zatrudniš. To je toliko nepravedno prema nama koji nastavljamo da pokušavamo konstantno.

- Tokom silnih, mračnih, noći bila sam besna na sve te žene koje su uspevale da formiraju svoju porodicu, a ja nisam mogla. Bez obzira na to da li šetate crvenim tepihom ili ne, mogućnost da začnete nakon 40. dramatično opada. Zato nemojte verovati da u Los Anđelesu piju neku posebnu tečnost koja povećava plodnost! Možda zvuči smešno, ali kako drugačije objasniti činjenicu da je toliko njih u Holivudu zatrudnelo u petoj deceniji? Keli Preston, žena Džona Travolte, rodila je u 47. Dženet Džekson prvog sina dobila je u 50. godini, a i Hali Beri je svoje drugo dete rodila sa 47.

Dzenet Dzekson, Billboard awards Foto: Tanjug/AP

- Mislim da shvatate moju poentu… Veliki deo mene je zaista srećan zbog njih, ali konstantno se vraćam periodu kada sam imala 30-ak godina i bila ubeđena da imam još dosta vremena za to da se ostvarim kao majka. Dakle, biti neiskren u ovom pogledu života žena, zaista je sebično. Neke poznate ličnosti zaista imaju sreće i prirodno zatrudne u kasnim 40-im, ali to se obično vezuje za genetiku. Sledećeg meseca napuniću 49 godina i volela bih da držim svoje dete u naručju, ali mislim da majka priroda najbolje odlučuje o tome. Brutalna istina o jedinom načinu na koji većina žena zatrudni u 40-im godinama uključuje doktore i bebe začete u epruvetama – završava ova žena.

B.K.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jupiter

    10. januar 2020 | 13:28

    Moguce moja prababa rodila 5. Dete sa 50 godina.. bila zdrava i najpametnija od svih braca i sestara... imamo slucaj u porodici... svaki je organizam za sebe! Imate slucajeva svih mogucih..

  • Resavka

    10. januar 2020 | 18:29

    Moguće, sa navršenih 45 god I 2 meseca, prva trudnoća, prvo i jedino dete koje je prošle godine pošlo u školu. Želela sam odmah i drugo dete, ali više se nije dogodilo. Verovatno statistčki neverovatno, slava Bogu dogadja se I sigurna Sam da će se I dalje dogajati ženama i u kasnim pedesetim, jer priroda zna da iznenadi I predje sopstvene granice. Da nije tako život bi bio mnogo jednostavan.

  • Srecnica

    10. januar 2020 | 13:40

    Bog je taj koji odredjuje ko ce i kad zatrudneti. Imamo primer svetih zena Jelisavete i Ane u poodmakloj sestoj deceniji. Ta deca su veliki Bozji blagoslov. Slava Bogu za sve i za svja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA