• 0

Pustite decu da se igraju sama, to je od neverovatne važnosti za njihovu budućnost

Volite da imate sve isplanirano? Ne praktikujte to na svojoj deci

  • 0

Volite da planirate svaki minut života svog deteta? Kada će jesti, do kada će se igrati kockicama, a kada će crtati? Ako postoji jedna stvar koja važi za okupljanja i dečije igre, to je činjanica da se to ne može isplanirati do poslednjeg momenta.

Razumljivo je da roditelji žele da isplaniraju igre kojih će se deca igrati kada se okupe, ali ne postoji ništa gore od toga da ostavite decu da mirno crtaju i da se oni nakon nekoliko minuta vrate i kažu vam da im je dosadno.

Bitna stvar kod dečijih okupljanja jeste da ne trebate da isplanirate svaki minut umesto njih. Konstantnim planiranjem kvarite sve prednosti igre. Nestruktuirana igra može povećati kreativnost, komunikacijske osobine i samopouzdanje vašeg deteta  - istakla je Roja Dedeauks, porodični terapeut.

Deca moraju da nauče kako da komuniciraju, da prave kompromise, pa i da se bore sa osećajem dosade bez roditeljskog mešanja, prenosi Romper.

Dete se igra, igraonica, mreža, dečak

Foto-igraonica: Profimedia/Corbis

Kada pokušate da isplanirate kada će se i s kim vaše dete igrati, samo uništavate detetovo pravo na slobodno učenje kroz igru. Kada struktuiramo dečiju igru, tu se više ne radi o deci, nego o našoj ideji kako bi dete trebalo da provodi svoje vreme.

Igranje se tada vrti oko vas i vaše vizije igranja, a dete se povlači u sebe, jer želi da ispoštuje vaše želje.

Planiranje dečijeg igranja od početka do kraja, može biti prilično stresno za roditelje. Još je stresnije kada je vaš red da organizujete dečije okupljanje, ali vi ne želite to da uradite. Tim gestom sebi uskraćujete priliku da se upoznate sa drugim roditeljima.

Roditelji žele da im deca brzo rastu i da se razvijaju, pa sami sebi stvaraju ogroman pritisak, da  moraju stalno da zabavljaju i uče svoju decu. To nije zdravo za roditelje.

Sve dok imate igračke u dečijoj sobi i nekoliko dodatnih aktivnosti u rukavu, spremni ste da organizujete dečije okupljanje. Najbolje će biti da ih pustite da se sami igraju. Odlično će se provesti, a i vi ćete, to je garantovano.

K.B.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima