Stručnjaci otkrili u kom dobu začeće zapravo postaje otežano

Puno se istraživanja vodi na temu biološkog sata kod žena. Nova studija rasvetljava misteriju i otklanja zablude

  • 0

Sve više parova suočava se sa poteškoćama da začnu dete. Usled toga, raste pritisak nad budućim majkama da se što pre uhvate u koštac sa ovim izazovom.

Žene se podstiču da što pre ostanu u drugom stanju, pri čemu se neretko ne uzima u ozbir nekoliko ključnih činilaca - cena življenja, godine uložene u sticanje obrazovanja i građenje karijere, ali i pronalaženje pogodnog partnera.

Ovakva vrsta hroničnog pritiska se naziva „bebi panika”.

Dok muškarci ne moraju da brinu o nagloj prolaznosti svoje plodnosti, u slučaju suprotnog pola šanse za uspešnu trudnoću se postepeno smanjuju nakon 30. godine, a naglo padaju nakon 40.

TAMABEPA, Trudnoća, Neželjena trudnoća, kontracepcija, tinejdžeri, test za trudnoću Foto-ilustracija: Profimedia

Verovanje da plodnost kod žena naglo opada nakon 35. godine je, sudeći po novim istraživanjima, preuveličano. Ovo verovanje se zapravo zasniva na jednom članku iz prošle decenije gde su podaci izvedeni iz starog francuskog popisa stanovništa. Reč je o podacima popisa koji datiraju iz perioda između 1670. i 1830.

Jedna druga studija, takođe stara petnaest godina, svedoči o skoro identičnoj plodnosti kod žena u dvadesetima i tridesetima. Naime, ta studija je otkrila da čak 82 odsto žena, starosti između 35 i 39 godina, zatrudni u periodu od godinu dana, dok u slučaju žena starosti između 27 i 34 godina ta brojka iznosi 86 odsto.

Godine 2013. sprovedeno je još jedno istraživanje koje je pokazalo da 78 odsto žena, starosti između 35 i 40, zatrudni kroz godinu dana, u poređenju sa 84 odsto žena starosti između 20 i 34 koje su takođe imale uspeha.

Naučnici sada poručuju da prava dob kada začeće postaje otežano kod žena nastupa nakon 40. godine života.

N.I.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA