• 2

10 stvari koje mama radi, a beba u stomaku ih ne voli

Trudnoća je divan period u životu jedne žene, ali da li je taj period toliko ugodan i za bebu?

  • 2

Kada žena zatrudni, ceo svet joj se preokrene i kreće pojačana želja za kupovinom najlepših stvari za novo biće u kući. Majka pri izboru odela, igračke ili posteljine uvek prvo razmisli o tome da li bi njena beba odobrila kupovinu te stvari. To što je beba u stomaku, ne znači da ne komunicira sa svojom mamom.

Od isprobavanja hrane, šutiranja, reagovanja na svetlost, sve do mržnje prema određenim stvarima koje mama voli da radi, bebe zaista rade svašta u stomaku. Ne verujete nam? Mom Junction je napravio spisak stvari koje mama često radi, a beba ih u stomaku ne voli.

Trudnica ogledalo

Foto: Shutterstock

Dug i intenzivan smeh

Često se kaže da kad je mama srećna, srećna je i beba. U ovom slučaju to nije istina. Ako se mama jako i dugo smeje, beba se oseća kao da je iz mirnog plutanja u tečnosti bačena na trampolinu koja nikako da prestane da je odbacuje. Pokušajte da izbegavate dugo i grohotno smejanje, kako ne bi uznemirili bebu.

Konstantno bockanje

U trećem trimestru, kada je beba već velika, mame je često bockaju prstima kako bi otkrile u kom se položaju nalazi. Beba voli kada mazite i dodirujete stomak, ali nemojte preterivati. Nikada ne znate šta beba trenutno radi u stomaku, a ako previše istražujete svojim prstima, beba može postati mrzovoljna i počeće da beži od vašeg dodira.

Iznenadne i glasne zvukove

Svi znamo da muzika deluje umirujuće, ne samo na bebe već i na odrasle. Iako bebe mogu da čuju samo prigušene zvukove unutar materice, one mrze iznenadnu buku. Držite svoj stomak podalje od glasnog miksera kad ste kod kuće, a kada ste napolju obratite pažnju na glasne sirene.

beba u stomaku, beba

Printskrin: YouTube/safeernilamel

Mama pod stresom

Kako se majka oseća, tako se oseća i beba. Ako ste pod prevelikim stresom, nivo vaših hormona se naglo podiže i eventualno će uticati na vašu bebu. Praktikujte tehnike relaksacije poput dubokog disanja, meditacije, vežbajte ili pokušajte jogu, bilo šta što će vas učiniti opuštenijom. Bez grohotnog smejanja, naravno.

Previše se igrate svetlom

Bebe reaguju kada uperite baterijsku lampu u stomak. Previše svetla može iritirati bebu, pogotovo ako ste izabrali vreme kada ona odmara. Ako vaša beba nije raspoložena za igru svetlom, neće reagovati.

Previše se okrećete dok spavate

Kao i grohotan smeh, konstantno okretanje po krevetu uznemirava vašu bebu. Ako se beba odmara ili spava, nagli pokreti je mogu poplašiti. Pokušajte da se polako okrećete sve dok se ne namestite.

Začinjena hrana

Vaša beba preko amniotičke tečnosti oseti ukus hrane koju jedete. Najbolje bi bilo da izbegavate začinjenu hranu, naročito ljutu. Svaki put kada jedete nešto ljuto, obratite pažnju na vaš stomak, jer će beba verovatno početi da se prevrće i da vas žustro šutira.

trudnica

Foto: Pixabay.com

Depresivna mama = Tužna beba

Znamo da smo rekli da beba verovatno mrzi dug i jak smeh, ali to ne znači da treba da budete tužni. Pokušajte da izbegnete osećaj tuge ili depresije, jer će to uticati na vašu bebu. Samo da znate da bebe plaču i dok su materici. Budite uvek nasmejani.

Nedostatak prostora

Kako vaša beba raste, vaš stomak će joj postajati sve tesniji. Vi tu ne možete mnogo da uradite (osim da se porodite), ali možete da probate da se rastegnete, da legnete na krevet i opustite se. Nemojte se grčiti dok ležite.

Prazan želudac

Kao i sve ostalo, vaša glad utiče i na bebu. Ona mrzi kada je gladna što će vam staviti do znanja naglim pokretima. Svaki put kad osetite glad ili želju za određenom namirnicom, pravac u kuhinju. Shvatićete koliko vam je beba zahvalna kad vam nakon jela uzvrati nežnim udarcem.

K.B.

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima