≫ 

7 stvari za koje niste znali da vam se mogu desiti u toku porođaja

Ove stvari se retko dešavaju prilikom porođaja, ali svakako treba da budete obavešteni o njima, jer neke od njih mogu biti opasne po život

  • 5

Kada je porođaj u pitanju, postoji nekoliko opštepoznatih stvari kao što su kontrakcije, bolovi i epidural. Sa druge strane, o nekim stvarima se manje priča jer se ne dešavaju svim trudnicama, ali bi sve buduće majke trebalo da znaju šta može da ih zadesi, jer neke od sledećih stvari mogu da zahtevaju i hitnu reakciju lekara.

Ukoliko vam se ovih sedam stvari desi tokom porođaja, treba da budete spremni i da znate šta da uradite.

1) Nenamerni pokreti creva

Pošto se isti mišići koriste i tokom obavljanja velike nužde i tokom porođaja, može se desiti da se slučajno uneredite, što je sasvim u redu.

- Nije redak slučaj da žene tokom porođaja imaju nenamerne pokrete creva, što znači da koriste prave mišiće da izguraju bebu iz stomaka – kaže doktorka Nita Londri.

Epidural, tokom kojeg donja polovina tela utrne, može da poveća verovatnoću da će doći do nezgode ove vrste prilikom porođaja.

2) Mučnina i povraćanje

Mučnina može da se javi tokom aktivnog perioda porođaja, kad pokušavate da izgurate bebu, pa se može desiti i da povraćate. Epidural može da dovede do pada krvnog pritiska, zbog čega se javlja mučnina. Još jedna od stvari koju treba da znate jeste da ukoliko jedete pre porođaja, u slučaju neophodnog carskog reza može da se desi da vam hrana koju ste pojeli završi u disajnim putevima.

3) Produženi porođaj

Prva etapa porođaja uključuje latentnu fazu (rani porođaj), aktivnu fazu i fazu tranzicije. Ali ponekad ove faze ne traju tako kratko. Ako latentna faza traje više od 20 sati kod prvorotki i više od 14 sati kod majki koje su se ranije porođale, onda se naziva produženom. Ona može biti iscrpljujuća i frustrirajuća, ali retko dovede do komplikacija i ne treba da bude indikacija za carski rez.

Ako je grlić materice tanak i sporo se širi, budite strpljivi i pokušajte da se opustite. Odspavajte, prošetajte, okupajte se dok čekate. Kada se grlić proširi do šest centimetara, zvanično ste ušli u aktivnu fazu porođaja i tada može nastati problem ako on ne nastavi sa širenjem očekivanom brzinom, zbog čega se preporučuje carski rez kako bi se izbegle komplikacije.

4) Brzi porođaj

Porođaj može da traje i mnogo kraće nego što je uobičajeno. Brzim porođajem se naziva onaj prilikom kojeg se beba rodi za manje od tri sata nakon prvih kontrakcija. Iako se majke raduju kada se ovo desi, postoji veliki broj stvari koje mogu da krenu po zlu u ovom slučaju. Može da se desi da trudnica nema dovoljno vremena da dođe u bolnicu kako bi primila lekove protiv bolova, da se porodi u nesterilisanom okruženju ili bez doktora. Drugi problem je što majke koje se brzo porode nemaju vremena da se priviknu na situaciju i da nađu načine da se psihički pripreme za promenu u životu koja ih očekuje posle podođaja. Osim toga, povećava se rizik od cepanja vagine i grlića materice, od krvarenja materice ili vagine, kao i rizik od infekcije ukoliko se beba rodi u nesterilisanom okruženju.

beba, porođaj, rođenje Foto: Pixabay

5) Cepanje vagine

Često se dešava da se perineum, deo između vagine i anusa, pocepa tokom porođaja ukoliko vaginalni otvor nije dovoljno širok. U proseku, neki stepen cepanja vagine tokom porođaja uobičajen je kod 90 odsto žena. Cepanje prvog ili drugog stepena može samo da uzrokuje manje neprijatnosti u narednih nekoliko nedelja, ali za lečenje cepanja trećeg i četvrtog stepena potrebno je mnogo više vremena.

U nekim slučajevima, može se desiti da doktor sprovede epiziotomiju, hirurški rez kojim se širi vaginalni otvor. Ovi slučajevi nisu toliko česti, ali se može desiti da budu primenjeni kada se rame bebe zaglavi iza karlične kosti ili u drugim retkim okolnostima. Šavovi pomažu bržem oporavku perineuma.

6) Cepanje rektuma

Osim vagine, može da vam se pokida i rektum, što je cepanje četvrtog stepena do kog može da dođe prilikom izlaska bebe, dok se napinjete. Ovo ponekad ne može biti sprečeno, ali se, na svu sreću, veoma retko dešava. Jedan od načina na koji cepanje rektuma može da se spreči jeste držanje tople obloge na perineumu ili masiranje te oblasti uljem ili lubrikantom na bazi vode kako bi tkivo omekšalo i postalo fleksibilnije.

7) Zaostala posteljica

Nije sve gotovo kada se beba rodi. Kontrakcije mogu da se nastave i posle porođaja dok telo pokušava da izbaci placentu iz materice, a kontrackije su dobre i za smanjenje količine postporođajnog krvarenja. Placenta se najčešće izbaci u roku od 30 minuta posle porođaja, a ako se to ne dogodi prirodnim putem, ovo stanje se naziva zaostala posteljica.

U nekim slučajevima tokom ovog stanja se javljaju slabe kontrakcije, a grlić materice se zatvori pre nego što izbaci posteljicu ili se ona zakači za mišićni zid materice. U ovom slučaju mogu da pomognu određeni lekovi, a doktor može da vam predloži i da dojite, jer dojenje podstiče grčenje materice kojim se izbacuje zaostala posteljica.

Simptomi zaostale posledice su groznica, smrdljivo pražnjenje, teško krvarenje i/ili konstantni bol. Ukoliko ništa od gorenavedenih postupaka ne upali, posteljica se vadi operativnim putem. Ovo stanje može biti kobno ukoliko se ne tretira kako treba.

Video: Magiju rađanja novog života podelila sa pratiocima, mužem i starijim detetom

(V. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • I

    18. februar 2020 | 10:04

    lako ce to da pomogne trudnici prilikom porodjaja...????

  • Jelena

    18. februar 2020 | 19:36

    Epiziotomija je praksa u nasim porodilistima, a ne retkost kako pise u tekstu. Bitno da je doktorima komforno i lakse, a ne zenama, nazalost.

  • Maja

    18. februar 2020 | 09:56

    Zato je carski rez zakon

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA