• 0

Trudnice, ovo su znakovi koji ukazuju da vam je slab imunitet

I lagana trudnoća može biti stresna za vaše telo

  • 0
trudnica, trudnoća, stomak

Foto: Pixabay.com

Nema sumnje da trudnoća utiče na vaše telo i da može gurnuti vaše zdravlje do krajnjih granica (prilično bukvalno). Upravo zato postoji velika verovatnoća da ćete se u jednom periodu trudnoće razboleti. Zato se neke trudnice osećaju kao da se konstantno bore sa prehladom.

Važno je da prepoznate znakove slabog imuniteta u trudnoći. Na taj način ćete moći da razlikujete simptome trudnoće i simptome zbog kojih bi trebalo da posetite lekara. Generalno gledano, pokazatelji da se bolest razvija nisu toliko različiti za trudnice i za one žene koje to nisu. Umorne ste, kijate i kašljete identično, jedina razlika je u intenzitetu i trajanju simptoma.

Budući da su trudnice sklonije bolestima zbog oslabljenog imunološkog sistema, najbolje bi bilo da učine sve što je u njihovoj moći kako bi ostale zdrave. To znači da treba da izbegavaju kontakt sa prehlađenim osobama, da piju dosta tečnosti, da spavaju dovoljno i da im ishrana bude hranjiva i uravnotežena – istakla je ginekološkinja Rene Velenstin.

Ako osećate da ćete se razboleti, pročitajte savete koje je za Romper izdvojila doktorka Rene. Proverite da li je vaš imuni sistem ugrožen i kako da mu pomognete da se oporavi.

Zapušen nos i kašalj

Bez obzira na to da li ste trudni ili ne, možete očekivati jak kašalj i začepljenje nosa. Stvar je u tome što bi intenzitet vaših tegoba mogao da se pogorša ako ste trudni.

- Možete doživeti ozbiljniji ili brži početak prehlade, jer je vaš imunološki sistem oslabio kako bi održao trudnoću i sprečio pobačaj – istakla je doktorka Rene.

Trudnica

Foto: Pixabay

Kontrakcije materice

Ako se osećate loše i imate grčeve, to bi mogli da pripišete postojećoj bolesti. Jednom kada se zarazite usled oslabljenog imunološkog sistema, možete da osetite kontrakcije materice i grčeve. To može, ali i ne mora dovesti do vaginalnog krvarenja. Razgovarajte sa svojim ginekologom ako primetite krvarenje, kako bi bili sigurni da ste vi i beba dobro.

Dehidracija

Trudnice bi dnevno trebalo da popiju između 8 i 10 čaša vode. Nedostatak H2O tokom trudnoće može da dovede do ozbiljnijih problema.

- Dehidracija u trudnoći se najčešće javlja kad žena dobije temperaturu, povraća ili ima dijareju. Zbog tih simptoma može da doživi vrtoglavicu, nesvesticu i kontrakcije materice – istakla je doktorka Rene.

Kiselina

Možda nije najbolja ideja da za ručak pojedete burito ili pasulj. Ako imate pojačan problem sa pojavom kiseline, to može biti pokazatelj da se vaš imuni sistem bori. Između vašeg oslabljenog imuniteta i očiglednih fizioloških promena u trudnoći, povećana je šansa za oboljevanje od stanja koje se naziva refluks kiseline.

Ginekolog, ultrazvuk, trudnoća, trudnica

Foto: Shutterstock

Vrtoglavica

Prebrzo ustajanje kod trudnice ponekad može prouzrokovati trenutnu vrtoglavicu, ali ne bi trebalo da je osećate pri svakom ustajanju.

- Proširena materica može da prouzrokuje kompresiju glavnog trbušnog krvnog suda što podstiče pojavu vrtoglavice. Ako se stanje ponavlja često, to bi mogao biti znak da se događa nešto ozbiljnije – smatra ginekolog Paulami Guha.

Nedostatak vazduha/Zadihanost

Sigurno ćete osetiti da imate manjak vazduha kad beba krene da izvodi karate poteze po vašim bubrezima, ali ta pojava ne bi trebalo da se pojavljuje često.

- Nedostatak vazduha je česta pojava kod trudnica, ali povećana brzina disanja nije normalna pojava u toku regularne trudnoće. Definitivno bi to trebalo da proverite – tvrdi doktor Guha.

stomak, trudnoća, trudnica

Pixabay.com

Povraćanje

Povraćanje je deo trudnoće, zar ne? Odgovor na ovo pitanje je ne.

Muka i povraćanje su česti znakovi rane trudnoće i oni obično nestanu nakon 20. nedelje. Muka i povraćanje nisu normalne manifestacije trudnoće kada dolaze u pratnji abdominalnog bola, graznice, dijareje ili glavobolje, pogotovo u kasnijim nedeljama trudnoće. Ako bol osetite duže vreme, razgovarajte sa medicinskim profesionalcem, kako bi odredili da li treba da se testirate na neku bolest.

I lagana trudnoća može biti stresna za vaše telo. Ako se razbolite u roku tih devet meseci, što nije retkost, morate biti svesni novih simptoma i njihove ozbiljnosti. Razgovarajte sa svojim ginekologom ako mislite da to što vas muči nije obična prehlada.

K.B.

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima