≫ 

Ovo zaista uspeva: Devet najboljih trikova kako da uspavate bebu

Postanite profesionalni „uspavljivač“ uz pomoć proverenih trikova

  • 3
beba, uspavljivanje, otac, spavanje, san

Foto-ilustracija: Pixabay

Svi roditelji su se susreli sa mukama neispavanosti zbog toga što im se beba budi svaki čas i zahteva njihovu pažnju.

Zbog toga će se oni koji su novi u roditeljstvu sigurno obradovati kada savladaju neki od trikova za uspavljivanje, koje su uspešno primenili iskusniji od njih, piše Parents.com.

1) Odmah reagujte na prve znake pospanosti

Tajming je od suštinske važnosti. Ako kod bebe ustalite određenu naviku, na primer ako joj uvek pred spavanje čitate priču ili puštate umirujuću muziku, ona će lakše zaspati, jer će to povezivati sa onim što je radila svih prethodnih noći. Kada vidite da je beba pospana, odmah reagujte i radite ono što inače radite pred spavanje. Pošto se tokom pospanosti povećava nivo melatonina (hormona sna), ukoliko ne delate odmah, beba može da postane preumorna, pa će nivo melatonina da opadne, a mozak će početi da proizvodi hormone kao što su kortizol i adrenalin, zbog kojih će vaše dete ostati budno.

Beba, uspavljivanje bebe, Mama i beba

Foto-ilustracija: Profimedia.rs

2) Utišajte zvuke zvucima

Kada beba zaspi, čini vam se da je svaki zvuk može probuditi, ali je manje verovatno da će se to desiti ako bude spavala uz beli šum, umirujući zvuk koji liči na zvuke koje je čula dok je bila u stomaku majke. Te zvuke možete naći i na Jutjubu, a koliko treba da ih pojačate možete da proverite tako što ćete zatvoriti vrata sobe i pričati iza njih, a onda videti da li ste time probudili bebu.

3) Smanjite temperaturu

I bebe i odrasli najbolje spavaju u hladnijoj sobi. Podesite termostat na između 20 do 22 stepeni Celzijusa i beba će imati sladak san. Ako su joj prsti hladni, to ne treba da vas brine, jer je sasvim normalno da tako bude. Stavite joj ruku na grudi i ako su one tople, onda je i bebi dovoljno toplo.

4) Budite spremni za brzo presvlačenje

Traženje pelena, pudera i svega potrebnog i paljenje svetla može bebu dodatno da razbudi, zbog čega bi trebalo da sve to imate unapred spremno kada joj u toku noći bude potrebno presvlačenje.

Beba, novorodjence, spavanje, majka, krevet, majka spava sa bebom u krevetu

Foto: Profimedia

5) Smenjujte se

Ako odgajate dete sa partnerom, nema potrebe da se oboje budite svaki put kad se beba probudi. Dogovorite se da jedno od vas ustane prva dva puta kad se beba probudi, a drugo naredna dva puta i tako ćete uspeti da imate bar pet sati neprekinutog sna.

6) Odredite novu vremensku zonu

Često se dešava da se bebe probude pre prvih petlova, u pet ujutru, a nijedan roditelj nije oduševljen što mu dete to radi. Mnogi pokušavaju da kasnije uspavaju bebu, ali zapravo treba da joj promenite cirkadijalni ritam, to jest da navedete dete da se oseća kao da je promenilo vremensku zonu. To znači da treba da pomerite sve za kasnije, i doručak i ručak i popodnevno spavanje i kupanje. Ako svaki dan za 15 minuta budete pomerali vreme u koje obavljate ove stvari, uspećete da promenite bioritam bebe u roku od nedelju dana.

7) Pomozite bebi da nađe cuculu

Ako beba plače zbog toga što je gladana ili jer se upiškila, to je razumljivo, ali iznenadno buđenje u toku noći i plakanje zbog toga što ne može da nađe cuclu zaista vam nije potrebno. Stavite dve cucle sa njom u krevet kada je uspavate, a ako se probudi i počne da plače jer ne zna gde su, pomozite joj da ih nađe.

Decja soba, krevetac, beba, mama

Foto: Profimedia/Alamy

8) Ne brinite zbog iznenadnih dremki

Dešava se da bebe mlađe od šest meseci utonu u san bilo gde, na sedištu auta, dok ih nosite ili dok ih vozite u kolicima. To ne treba da vas zabrinjava sve dok držite bebu na oku. Time se ne remeti njeno spavanje noću, a takve dremke su im neophodne, jer deca nisu sposobna da se naviknu na ustaljeno vreme dremke sve do petog ili šetog meseca starosti.

9) Usavršite sistem kupanje, knjiga, krevet, flašica

Dosledna rutina može da učini čuda. Od vas zavisi šta ćete da primenjujete svako veče, ali najčešće se ona sastoji od umirujućeg kupanja, priče pred spavanje i hranjenja neposredno pre uspavljivanja. Od pomoći može biti i brza i lagana masaža losionom, prilikom koje treba da masirate kolena, zglobove, laktove i ramena bebe kako bi se opustila. Nakon toga prigušite svetlo i uključite beli šum, stanite malo pored kreveca i beba će ubrzo sve ove signale shvatiti kao vreme za spavanje.

V. T.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neispavan Covek

    14. februar 2020 | 18:46

    Sve teoretski lepo izgleda. Evo meni dete ima 4 godine i nikada ali NIKADA nije ustalo posle 5 ujutru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA