≫ 

"Isti si kao tvoj otac" je samo jedna od rečenica koju nikada ne bi trebalo da izgovaramo deci

Nema sumnje, svaki roditelji želi najbolje za svoje dete i zato želi da kontroliše svaki njihov korak

  • 3

I pored sve dobre volje koje roditelji imaju, postoje neke rečenice koje svakodnevno izgovaramo i koje nam deluju beznačajno, a mogu negativno da utiču na psihu dece.

Sledeće fraze izgovaramo gotovo automatski, bez razmišljanja jer smo ih najverovatnije čuli od naših roditelja.

Prema mišljenju psihologa ove rečenice mogu da utiču na živote naše dece u budućnosti.

- Želiš da budeš rok zvezda! Ti sine moj, možeš da postaneš bilo šta što želiš!

Podrška deci je jako važna, ali psiholozi kažu da je važno da detetu kažete da mora da ima plan B, ukoliko možda ne bude u mogućnosti da ostvarisvoje želje. Naučite ih da budu realistični i upozorite ih da u životu postoje i razočarenja i neuspesi.

- Radi to iako ne možeš!

Ova fraza često se čuje od roditelja koji nisu ostvarili neke svoje želje u mladosti. Terati dete da radi nešto što ne voli može da rezultira traumom. Učite dete da sluša svoje telo i da na pravi način reaguje na bol i neprijatnost.

- Isti si kao tvoja majka/otac!

Nema ništa loše u tome da poredite dete s majkom ili ocem, ali u pozitivnom smislu. U mnogim slučajevima ova rečenica ima negativnu konotaciju pa se pored detetovog ponašanja kritikuje i ponašanje jednog od roditelja. To može da zbuni dete jer na taj način ono treba da se stavi na očevu ili majčinu stranu dok pokušavaju da zadovolje jednog od njih.

- Ti si najbolji, niko ne može da se poredi s tobom!

Iako ovu frazu izgovarate s ljubavlju, idealizovanje deteta monože da ima negativne posledice na njegovo samopouzdanje. Ovo može da rezultira time da dete neće da proba nešto novo, može da izazove pojavu straha da neće u nečemu uspeti i da neće uspeti da zadovolji očekivanja roditelja.

Porodica, Roditelji, Roditeljstvo, Svađa, Grdnja, Grditi dete, Deca, Otac i sin, Tata i sin, Vaspitanje Foto-ilustracija: Profimedia

- Jedi brokoli, spanać i karfiol, to je jako zdravo!

Prema mišljenju naučnika reč zdravo u dečijem mozgu postaje sinonim za nešto što nije ukusno. Ukoliko želite da vaše dete jede brokoli, bolje je da mu kažete da je ukusan i hrskav, nego zdrav.

- Nemoj da udaraš brata ili sestru!

Jako je važno da naučite decu da kontrolišu svoje emocije, da ih prihvate i kontrolišu reakciju. Rečenica nemoj da je udaraš ili nemoj da je vređaš često nije dovoljna ukoliko ne objasnite razlog. I sami znate da dete nikada neće odgovoriti sa - U redu, neću.

Naučite dete da negativne emocija izrazi na nekoj igrački ili na crtežu ili da samo pokuša da vam rečima objasni kako se oseća.

- Nemoj da plačeš zbog sitnice!

Nemojte da umanjujute probleme svoje dece. Možda je za vas to sitnica, ali za njih nije. Na taj način možete da izgubite njihovo poverenje. Sutra, zbog toga neće doći kod vas po savet ili pomoć za nešto što je jako važno.

Majka teši dete, devojčica plače Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

- Ja ću da ti pomognem!

Mnogi roditelji pomažu deci oko obaveza koje mogu da urade sami. Kasnije u odraslom dobu ova deca mogu da imaju poteškoću u tome da započnu nešto novo jer se jako plaše neuspeha.

- Nemoj to da diraš, slomićeš!

Umesto ove rečenice bolje je da detetu koje recimo, želi da dira vazu, kažete da bude pažljivo sa vazom jer se plašite da može da je razbije. U suprotnom dete može da se oseti ograničeno.

- Ti si najpametniji!

Nije greška pohvaliti dete, ali ako vam donese peticu iz škole bolje je da mu kažete da je rezultat došao jer je vredno radio na nečemu i da ste verovali u njega.

- Mama ne plače, sve je u redu!

Deca i te kako osećaju što i vi pa je pogrešno da od njih krijete emocije. Ukoliko sakrivate negativne emocije i pravite se da je sve uredu to može da naruši vašu vezu s detetom. Ne morate detetu da kažete baš sve što vam se dešava, ali morate da budete dobar primer da ne treba da se stidi svojih emocija.

Video: Kada tata čuva ćerku, detetu neće biti dosadno

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tiši

    20. februar 2020 | 13:52

    Nemojte vase generacije kojima su babe i dede ocuvali decu da nam pricaju o vaspitanju.

  • svasta

    20. februar 2020 | 16:26

    Jos malo pa ce nam trebati knjiga s pravilima odgoja djece, koju je najvjerovatnije pisao neko ko uopste nema djece

  • Рј38

    21. februar 2020 | 05:42

    Све што није добро је на мајку,а све што је добро је на оца....наша посла. Мени не смета ни једно правило,деца расту,па ће сами да виде на кога су или да постану своји! Кућно васпитсње је најважније!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA