≫ 

Naučite da prepoznate simptome postporođajne depresije

Uloga roditelja nije nimalo laka i nikada ne možete biti potpuno sigurni u to da sve radite kako treba, pa ipak, neke žene se nađu u vrlo teškom psihičkom stanju odmah nakon što bebu donesu na svet

  • 0
Kontejner, beba ostavljena, postporodjajna depresija Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Novosti.rs/K. Mihajlović/Shutterstock

Nakon što su nosile svoje bebe u stomaku 9 meseci, nove mame će biti uzbuđene što konačno imaju priliku da upoznaju svoje mališane, piše Bright Side.

Ipak, prema studiji, oko 15 odsto žena je sprečeno u tome da oseti tu radost  zbog postporođajne depresije. To je povezano sa brzim opadanjem hormona nakon porođaja.

Kako je veoma opasno da se depresija ne leči, veoma je važno da je na vreme prepoznate i potražite pomoć. Zato je velika odgovornost i na svim ljudima koji su bliski sa ženom koja je upravo postala majka, i trebalo bi da obrate pažnju na to da li ona ima simptome postporođajne depresije.

Pokazatelji ovog stanja su sledeći:

Konstantno sumnjaju u to da će biti dobre majke

Svaka majka neprestano se brine o tome da li zaista radi za svoje dete sve što je u njenoj moći. Ali, ukoliko poznajete ženu koja uvek sumnja u svoju sposobnost da bude dovoljno dobra majka, ona možda pati od depresije. Moguće je da misli kako je ona potpuni promašaj i da njeno prisustvo svetu nije potrebno.

Izoluju se od prijatelja i porodice

Neko ko prolazi kroz postporođajnu depresiju može se udaljiti i isključiti se čak i od najmilijih. One mogu osećati kako se ne mogu nikome otvoriti jer bi mogle biti okarakterisane kao loše majke ili misle da će im oduzeti bebu. Njima je već dovoljno teško da prihvate to kako se osećaju i zato misle da sigurno ni drugi neće moći da ih razumeju bolje.

Gube interesovanje za ono u čemu su nekada uživali

Ukoliko žena nakon porođaja iskusi značajne promene u svom apetitu, to bi mogao biti razlog za brigu. Ona može gubiti apetit i odbijati da jede ili može preterano jesti obrok za obrokom. Kao rezultat toga, može izgubiti previše kilograma ili, pak, dobiti previše kilograma, što neće biti zdravo za nju ni psihički, ni fizički.

Razmišljaju o tome da naude sebi ili drugima

Ovo je možda najčešći znak koji pokazuje da nova mama pati od depresije. Ženu u vašem životu koja spominje, nagoveštava ili se čak šali o samoubistvu ili povređivanju nekoga drugog, trebalo bi shvatiti ozbiljno. Ostavljati ih same da se bave takvim mislima, nije dobro i moglo bi dovesti do toga da jedan život bude izgubljen zbog postporođajne depresije.

Previše plaču

Donošenje novog bića na svet može biti preterano emotivno. Ali, ukoliko žena neprestano plače, može biti da se još nešto krije ispod površine. Ukoliko je pitate zašto plače, možda neće moći da vam kaže razlog jer ga ni sama ne zna.

Ne mogu da zaspe ili previše spavaju

Logično, navike u spavanju nove mame će se, sigurno izmeniti. Ali, ukoliko je žena iscrpljena, nije u mogućnosti da se odmori kada beba spava ili ukoliko spava sve vreme, to može biti upozorenje da joj je potrebna pomoć.

Ne može da se fokusira ili gubi koncentraciju

Kada imate još jedno biće o kom treba da se brinete, to može biti previše, ali ne bi trebalo da predstavlja toliki problem da vas sprečava da razmišljate pravilno. Žena koju volite može biti depresivna ukoliko ne može da se fokusira ili joj je teško da se seti nekih stvari i da donosi svakodnevne odluke.

Veoma su besne

Sama pomisao na to da treba da budete roditelj novorođenčetu može biti stresna. Žena koja je upravo postala majka možda vodi bitku sa depresijom ukoliko je nervozna, anksiozna ili besna, a da ne ume da objasni šta je uznemirava.

Pate od neobjašnjivih fizičkih bolova

Žena koja je upravo rodila dete svakao će iskusiti fizičke promene. Uz to, ona će patiti od fizičkih bolova kao što su: jake glavobolje, stomačni problemi i bolovi u mišićima, a to može značiti i više nego samo svakodnevne, “obične” bolove. To može značiti da njeno telo vapi za pomoću, jer njen um nije dobro.

(B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA