• 98

Tri muslimanska imena koja roditelji masovno daju deci u Srbiji, jer misle da su stara srpska

Ova tri popularna imena se smatraju trendom u Srbiji, a istina je da zapravo potiču sa Bliskog Istoka

  • 98

Izbor imena predstavlja zabavan deo pripreme pre dolaska bebe na svet, a mnogi roditelji imaju i odgovornost prema ovom zadatku znajući da će ime pratiti dete kroz život i u isto vreme izdvajati ga od drugih.

Trendovi se stalno menjaju, a danas su najpopularnija kratka i neobična imena za devojčice koja imaju što neobičnija značenja.

Rođenje deteta, Roditelji, Beba, Tamabepa

Foto-ilustracija: Profimedia

Pored pojedinih roditelja koja radije biraju klasična i starinska imena, koja ostaju za sva vremena, u Srbiji sve češće deca dobijaju imena bliskoistočnog porekla.

U nastavku vam otkrivamo tri najpopularnija imena koja se najčešće daju ženskoj deci u Srbiji, kao i njihova prelepa značenja: 

1. Sara

Ime je izvedeno od reči sarai a znači kneginjа, vladarica, žena visokog ranga. Na arapskom ime Sara znači “ona koja donosi sreću gledaocima, vesela i radosna". Ono je u raznim varijantama veoma popularno kako kod hrišćana tako i kod muslimana. U BiH, Hrvatskoj i Srbiji ime Sara je u poslednjih nekoliko godina bilo među 10 najpopularnijih imena koje je davano devojčicama.

Mnogi su imali bake Sare i po njima daju ime svojim ćerkama, možda i ne znajući koliko je drevno ime i kako ima divno značenje.

2. Ema

Ema je skraćena varijanta više imena, pa samim tim ima i više značenja. U Srbiji je to skraćena varijanta od Emilijа, a kod muslimana od Emina, Emira. Izvedeno je od nemačke reči ermen - što znači ceo i univerzalan. Ovo ime je zaista prelepo za dete.

beba, novorođenče

Foto: Pixabay.com

3. Hana

Ime Hana je arapskog porekla i ima značenje razumevanje, iskusna pametna žena. Postoji i priča da je ime nastalo od imena biljke kane (hannan) što znači "milost". Ovo ime se u raznim oblicima može naći u mnogim jezicima, a najzustepljenije forme u Evropi su Hana, Hanna, Hannah. Ime Hanna (Hannah) je u prvoj polovini 20. veka je bilo umereno popularno ime u Češkoj i zemljama severne i centralne Evrope, a posebni u Nemačkoj

 Poznajete li neku Saru, Emu ili Hanu? Da li vam se dopadaju ova popularna imena? Pišite nam u komentarima!

Video: Neka su žive i zdrave kako god da se zovu

(K.M./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Предраг Кисин

    Само ме занима ко је мислио да су Ема и Хана стара имена нашс:-))))Сара би се можда преварио али ова два остала....

  • Sanja

    Najlepše ime koje je popularno vec 15 godina ,moje dete se zove Sara,divna devojčica od 15 god plavih očiju i plave kose ,ime koje ce uvek biti popularno🌺🌺🌺SARA🌺🌺🌺

  • Dzenan

    Imena su onih koji ih nose...nema potrebe da lecimo nase balkanske komplekse na njima.Uvek polazemo prava na sve,a na kraju krajeva sta je nase osim duse???

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima