• 0

Kako da naučite vaše dete da ne cmizdri bez razloga?

Čak i ako nije bez razloga, dete mora da nauči da koristi reči

  • 0
Plakanje, dete

Foto: pixabay.com

Deca koja se prenemažu svakog roditelja mogu izbaciti iz takta. Međutim, možda vaše dete ne zna dovoljno reči da bi opisalo kako se oseća ili šta želi, te ne cmizdri samo da bi vas namerno nerviralo. Ovo je sigurna metoda koja će privući vašu pažnju, i deca to znaju. To je naučena navika, i treba raditi na odvikavanju.

"Bright Side“ je u želji da poštedi živce roditeljima naveo načine na koje se mogu boriti sa ovim problemom.


Ne dozvolite da budete isfrustrirani

Kada vaše dete počne da cmizdri, ne pokazujte da vam to smeta. U suprotnom, deca će videti da vas je njihovo ponašanje nateralo da obratite pažnju na njih, i to će činiti svaki put. Umesto toga, objasnite im da ih ne možete razumeti i da moraju da se smire i da pokušaju da koriste reči - neka znaju da ćete ih ignorisati ako to ne učine.

Takođe, možete smisliti i neki znak upozorenja za njih kako bi upamtili da postoji novo pravilo. Na primer, ako vaše dete počne da cvili, možete se povući za uvo i ne reagovati. Možete čak i da izađete iz sobe kako bi deca shvatila da takvo ponašanje nećete tolerisati.


Postarajte se da vaše dete nauči da lepo pita

Neka deca ne razumeju da cmizdrenje nije pravi način da pokažu svoje emocije i potrebe. Deca žele da se požale ili izraze svoje mišljenje, a cviljenje izgleda kao dobar način da to učine i ne shvataju da je to neprimereno i iritantno. Zato je važno objasniti razliku između načina na koji vaše dete to obično radi i načina na koji to treba da radi.

Na primer, mogli biste da ih snimate dok se pristojno ponašaju, ali i kada cmizdre. Možete i da opišete šta čujete i kako se osećate kada cmizdre. Ovo će im pomoći da shvate kako zvuče i kakvo ponašanje je bolje.


Pohvalite dete kada se obraća normalnim glasom

Deca su navikla na grdnju. Veći efekat na njih moglo bi da ima zahvaljivanje. Kada su dobri, zahvaljivanje bi moglo da pomogne razvijanju lepog ponašanja. Videće da vas način na koji su nešto tražili ne čini besnim i možda će odlučiti da i dalje budu dobri i uljudni. Možete čak smisliti i sistem nagrađivanja koji će im pomoći da izgrade ovu naviku.


Neka vaše dete shvati da će doći do posledica

Vaše dete treba da razume da njegovi postupci nose određene posledice. Zato nemojte pokušavati da budete fini kada kmeči, ili da mu hiljadu puta tražite da prestane. Umesto toga, objasnite mu šta će se dogoditi ako ponovo počne tako da se ponaša. Možete ga kazniti, na primer, slanjem „u ćošak“.

Ako deca zaborave na ovo pravilo ili odluče da ga sledeći put ignorišu, zamolite ih da prestanu da cmizdre - samo jednom. Ako ne poslušaju, odmah bi trebalo da budu kažnjeni.


Naučite dete kako da koristi reči

Deca se ponekad odluče za kmečanje jer je lakše biti emotivan nego koristiti reči. Ili, možda nemaju dovoljno reči da opišu šta žele. Možete shvatiti zbog čega vaše dete obično cvili - deca to najčešće rade zato što su gladna, umorna ili zato što su uznemirena zbog nečega. Razgovarajte sa njima o tim temama. Naučite ih kako da izražavaju ono što osećaju - rečima.

(G.S.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima