≫ 

Dojenje u doba korona virusa: Da li majka može da zarazi bebu putem majčinog mleka?

Važno za sve majke koje doje!

  • 1
dojenje Foto: Pixabay.com

Da li žena koja je zaražena korona virusom može dojenjem da prenese zarazu na bebu?

Sa širenjem korona virusa pitanje svih majki koje trenutno doje svoje bebe je – Da li mogu korona virus da prenesem bebi preko mleka i da li majka koja je zaražena virusom covid 19 može da zarazi bebu dojenjem?

Prvo i osnovno je da korona virus ne pogađa decu na tako ozbiljan način na koji pogađa odrasle pogotvu one sa zdravstvenim komplikacijama.

Na koji način korona virus pogađa trudnice još uvek nije do detalja poznato jer je reč o novom virusu.

U Kini je rođeno 22 bebe od majki koje su bile zaražene korona virusom, ali nijedna nije bila pozitivna na virus.

Za sada nema dokaza da virus može da pređe s majke na bebu dok se plod razvija u stomaku. Ovo sugeriše i da virus ne može da izazove nikakve abnormalnosti kod bebe – ističe Deniz Džejmson šef katedre za ginekologiju na Univerzitetu medicine u Velikoj Britaniji.

Majkama koje su zaražene virusom dozvoljeno je i da budu sa svojim bebeama nakon porođaja i da imaju jako važan kontakt kože na kožu.

Iako su neki saveti u Kini bili da se ove majke odvoje od beba na 14 dana to se ispostavilo kao pogrešan savet jer ima negativne posledice na dojenje i vezivanje majke i bebe.

Imunitet Foto: Pixabay

Da li smem da dojim ako imam korona virus?

Opšta preporuka Kraljevskog koleča ginekologije i akušerstva je da žene slobodno smeju da doje bebe i ako su zaražene virusom.

Poznate prednosti dojenja nadmašuju potencijal rizika prenošenja korona virusa kroz majčino mleko.

Glavni rizik od dojenja je zapravo bliski kontakt između majke i bebe jer može da dođe do deljenja zaraznih kapljica iz vazduha što vodi ka infekcijibebe nakon rođenja – objasnili su eksperti.

Osnovne mere prevencije protiv korona virusa, Infografika Ilustracija: Nikola Jovanović

Zdravstveno upozorenje za putnike koji dolaze iz zaraženih područja

Svi koji su boravili u području u kojima su aktuelne epidemije COVID-19, ili bili u kontaktu sa osobama kod kojih je potvrđena infekcija ili postavljena sumnja na nju, ili su posećivali zdravstvene ustanove u kojima se leče oboleli od ove bolesti dužni su da se drže sledećih uputstava Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut":

u narednih 14 dana smanjite kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima,

ako osetite simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), odmah stavite masku preko usta i nosa, pojačajte higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbegavajte kontakte sa drugim osobama, koristite maramicu kad kijate ili kašljete, i pozovite telefonom epidemiologa instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje u kome boravite. Od epidemiologa ćete dobiti uputstva o daljem postupku.

- Za bliže informacije pozvati broj Ministarstva zdravlja - 064 8945 235, ili  Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović–Batut”  - 011 2684 566, ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite čije kontakt informacije možete pronaći na ovom LINKU Ministarstva zdravlja.

Sve novosti vezane za korona virus možete pratiti u blogu uživo.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • samo iskeno

    8. avgust 2020 | 19:56

    Sve ste rekli samo niste odgovorili na pitanje!Majčino mleko je najbolji i najzdaviji oblik hrane za bebe. U majčinom mleku je hiljade i hiljade antitela koja se prenose na bebe i tako ih čuvaju raznih bolesti! Zato slobodno i sto više dojite svoje bebe ako ste u mogucnosti. Pozdrav

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA