≫ 

Korona virus je najveći strah svakog milenijalca koji tek sad shvata koliko su mu roditelji stari

Nažalost, tek sada smo shvatili koliko godina imaju naši roditelji

  • 1
baka foto: pixabay.com

Prvi dan varednog stanja u Srbiji zbog korona virusa, a na ulici i dalje viđamo penzionere u redovima ispred pošte i u prodavnicama.

I onda kontradiktornost najvećeg straha svakog milenijalca postaje jasna - ne plašimo se za sebe već se bojimo za naše roditelje, bake i deke, a oni se, izgleda za sebe ne boje.

Kao što već znamo ljudi stariji od 60 godina su izloženiji većem riziku od razvoja težih simptoma izazvanih infekcijom korona virusa Covid-19.

Budući da najstariji milenijalci ove godine pune 39 godina, najmlađi su oni što imaju 24. I upravo mi imamo najveći razlog za brigu, ali ne za nas same već za naše roditelje za koje tek sada shvatamo da stare.

Generacija X ove godine puni od 40 do 55. godina. Bejbi bumeri postaju još stariji i pune od 56 do 74. godine.

To znači da naši roditelji spadaju u kategoriju visokog rizika za korona virus.

A da ne pričamo za bake i deke koji su izloženi najvećem riziku.

Dok je, s jedne strane odgovornost na mladima da se najviše čuvaju kako ovaj virus ne bi doneli u kuću, s druge strane odgovornost je i na starijima da budu disciplinovani.

Ali, nekako se čini da se u ovoj situaciji mi ponašamo kao da smo im roditelji, a ne oni nama.

I predsednica Vlade Ana Brnabić apelovala je danas na građane da slušaju preporuke države i stručnjaka za smanjenje širenja korona virusa i istakla da će u suprotnom biti uvedene drastičnije mere, među kojima su i potpuna zabrana slobode kretanja i policijski čas.

Brnabić je za televiziju Prva rekla da je danas u glavnom gradu videla velike gužve u saobraćaju i na ulicama i istakla da građani nisu dovoljno ozbiljno shvatili i slušali preporuke predsednika države, premijera i stručnjaka.

Ona je navela da je jutros na ulicama Beograda i u saobraćaju videla velike gužve i veliki broj starijih sugrađana na ulicama, pekarama, prodavnicama.

- Molim vas da svi preko 65 godina shvate najozbiljnije i zbog vas i zdravstvenog sistema. Moramo da se trudimo da kontrolišemo situaciju, kako bi broj zaraženih bio sveden na minimum, odnosno na onaj broj koji naš zdravstveni sistem može da primi i obradi - rekla je Brbabić.

Razlog za opuštenost je možda taj što bejbi bumeri misle da su svašta preživeli, pa da je ovo samo jedna još u nizu prolaznih kriza. Ali, hajde neka ostane na nama milenijalcima da ih zaista i sačuvamo, ali i držimo u kući koliko god je to moguće.

Video: Vučić: Penzioneri, molim vas ostanite kod kuće

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Logika

    17. mart 2020 | 08:26

    Mladi čuvajte sebe, a roditelje samo poštujte, pa iako neko od nas umre nije problem. Vi produžavajte vrstu Srba ali pravih Srba, mi smo svoje završili, samo da budemo kući da ne širimo virus.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA