≫ 

I muškarci mogu imati postporođajnu depresiju isto kao i žene

Iako ne rađaju, mogu osećati sve simptome ovog stanja i vrlo je važno da ih što pre prepoznaju kako bi dobli adekvatnu negu

  • 1
Otac i beba Pixabay.com

Postporođajna depresija se uglavnom povezuje sa ženama, ali je i novopečene tate, takođe, mogu imati, piše Insider.

I dok muškarci ne mogu iskustiti iste hormone koje osete žene nakon porođaja, na njih utiču drugi faktori, poput manjka podrške i finansijskog stresa.

Da, muškarci mogu dobiti postporođajnu depresiju

Procenjuje se da je od četiri do 25 odsto novih očeva osetilo postporođajnu depresiju u prva dva meseca od rođenja deteta.

Bilo kakva velika životna promena, poput toga da postajete roditelj, može imati ulogu u razvoju poremećaja raspoloženja, tvrdi Dana Dofman, psiholog i licencirani psihoterapeut iz Njujorka. Iako uloga roditelja može biti puna užitaka, to je takođe i velika promena koja donosi komplikovana osećanja kada vam nedostaje vaš normalan život koji ste vodili ranije.

Faktori rizika za tate uključuju visok nivo stresa, otuđenost od partnera, nedostatak podrške i istoriju problema sa mentalnim zdravljem.

Takođe, veliku ulogu igra i to da li majka ima postporođajnu depresiju ili ne. Muškarci čija žena ima postporođajnu depresiju, imaju dva i po puta veće šanse da je iskuse i sami u prvih šest nedelja od bebinog rođenja.

Beba Foto: Pixabay

- Muškarci uglavnom imaju problema da izraze svoja osećanja i uglavnom emocionalnu podršku dobijaju od svoje partnerke, koja će tada, takođe, biti preopterećena i preokupirana – kaže Dorfman.

Kako da znate da imate postporođajnu depresiju?

- Simptomi postporođajne depresije su isti i za muškarce i za žene, ako se mogu manifestovati drugačije – kaže Majra Mendez, psiholog i licencirani psihoterapeut.

Neki simptomi postporođajne depresije su:

  • Konstantna tuga
  • Osećaj beznadežnosti
  • Promene u spavanju i apetitu
  • Smanjeno interesovanje za aktivnosti u kojima ste nekada uživali
  • Gubitak energije i koncentracije
  • Misli o smrti i samoubistvu.

Kod muškaraca se mogu prikazivati iritantni, fizički simptomi poput glavobolje ili problema sa varenjem, mogu provoditi više vremena daleko od porodice, poput toga da ostaju do kasno na poslu. Ukoliko se ne leči, postporođajna depresija može sprečiti razvoj veze bebe sa oba roditelja, što može negativno uticati na društveni i emocionalni razvoj deteta.

Sudeći prema Mendezovoj, depresija kod muškaraca može biti neprepoznatljiva i nedijagnostikovana zbog njihove tendencije da umanjuju simptome.

- Muškarci se trude da skrivaju svoje emocije i često nerado govore o svojim emocionalnim potrebama – kaže Mendez.

- Kako muškarci slabije izražavaju ranjivost, nego žene, oni mogu imati veći osećaj stida zbog postporođajne depresije i ne traže pomoć zbog straha da pokažu slabost - tvrdi Dorfman.

Otac, cerka, porodica Foto: Pixabay.com

Kako pružiti pomoć muškarcu sa postporođajnom depresijom?

Ukoliko ste postali otac i osećate simptome postporođajne depresije, obratite se svom lekaru čim primetite simptome. Ako vaš poslodavac nudi program pomoći zaposlenima, to bi takođe moglo biti pravo mesto na kom možete potražiti pomoć. Tu vam mogu dati preporuku ili, možda, i privremenu podršku.

Dorfman kaže da što duže je potrebno i majkama i očevima da potraže pomoć, simptomi će duže trajati i zato je važno da ih rano prepoznate i potražite pomoć. Sa adekvatnom negom, postporođajna depresija se može izlečiti za šest meseci.

Istraživanja postporođajne depresije su se dugo usmeravala ka ženama i ne postoji značajno telo koje bi se fokusiralo samo na muškarce. Ali, očevi koji se suočavaju sa ovime, mogu imati iste pogodnosti za mentalno zdravlje, uključujući psihoterapiju i lekove. Pronalaženje zajednice sa drugim očevima ili pridruživanje grupi za očeve sa depresijom, takođe mogu biti od pomoći.

Brinite se o sebi tokom ove velike životne promene, tako što ćete imati adekvatan san i dobro jesti. Prema rečima doktora Dorfmana, to vam može pomoći da poboljšate svoje mentalno zdravlje.

Video: Posle ovog videa svi idemo u šetnju bar pola sata

B.K.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlj1228

    14. jun 2020 | 15:11

    Ovaj članak se neće svideti feministkinjama, jer za njih su muškarci domaće životinje koje ne trba drugačije ni tretirati !!!...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA