≫ 

Kako bi trudnice trebalo da se zaštite od korona virusa i šta ako ga dobiju?

Stručnjaci su objasnili da li ovaj virus ima uticaj na fetus, novorođenčad kao i na sam tok trudnoće

  • 0
Trudnica, lekar Pixabay.com
Trudnica, lekar Pixabay.com

Trudnicama je rečeno da izbegavaju sva putovanja koja im nisu neophodna, da se društveno distanciraju i drže se dalje od svih koji kijaju ili kašlju, zbog pandemije korona virusa, prenosi News.com.au.

Na Kraljevskom koledžu za ginekologiju i akušerstvo Australije i Novog Zelanda, rečeno je da trudnice zaražene virusom Covid-19 nisu ništa bolesnije od drugih ljudi koji imaju ovaj virus.

- Očekuje se da će većina trudnica imati samo blage ili umerene simptome, slične gripu ili prehladi – kažu na ovom Koledžu.

Oni su dodali da za žene koje pokušavaju da ostanu trudne ili za one koje su u ranom stadijumu trudnoće, “ne postoji dokaz o povećanom riziku od pobačaja ukoliko imaju korona virus”.

- Šta više, ne postoji dokaz ni za to da virus može preći na fetus, niti da će on uzrokovati nekakve abnormalnosti kod vaše bebe – kažu oni.

Žene koje doje svoje bebe, trebalo bi slobodno da nastave sa tim.

Iako su neke trudnice u Kini prevremeno rodile decu, a imale su simptome koronavirusa, još uvek nije jasno da li je ovaj virus zaista uzrok tome.

- Nejasno je da li je koronavirus faktor uzroka ili su lekari, jednostavno, doneli odluku da beba bude rođena ranije jer se žena nije osećala dobro. Kako se čini, za sad novorođenčad i bebe u stomaku nemaju povećan rizik od komplikacija od virusa – navode sa Kraljevskog koledža.

Oni priznaju i da je, budući da se virus Covid-19 tek nedavno pojavio, njegov uticaj na trudnice i njihove bebe bio ograničen.

Naime, saveti za trudnoću se zasnivaju na oslanjanju na zarazu gripom i medicinski odgovor na nju, prilikom epidemije SARS-a iz 2003. godine.

stomak, trudnoća, trudnica Pixabay.com

Kako trudnice da se zaštite od koronavirusa? 

Trudnice bi trebalo redovno da peru svoje ruke sapunom i vodom ili sredstvom za suvo pranje, baziranom na alkoholu.

One bi, takođe, trebalo da izbegavaju ljude koji kašlju i kijaju i da ne dodiruju svoje lice.

Takođe bi trebalo praktikovati društveno distanciranje i izbegavanje javnih okupljanja, kao i putovanja koja nisu neophodna.

Ukoliko imaju simptome slične prehladi, poput groznice, kašlja, bola u grlu ili otežanog disanja, trebalo bi da zakažu hitan pregled kod svog lekara opšte prakse ili u hitnoj pomoći.

- Ukoliko imate bilo koji od ovih simptoma ili se od vas zahteva da se samoizolujete ili vam je dijagnostikovan Covid-19, trebalo bi da obavestite svog lekara – navode iz Kraljevskog koledža za ginekologiju i akušerstvo Australije i Novog Zelanda.

- Ovo će vam omogućiti da nastavite sa primenom prenatalne ili postporođajne nege i smanjite rizik po druge trudnice ili zdravstvene radnike – objašnjavaju dalje.

Na kraju, trudnice bi trebalo pre svega da zaštite sebe i povedu računa o svom emocionalnom i fizičkom zdravlju.

Osnovne mere prevencije protiv korona virusa, Infografika Ilustracija: Nikola Jovanović

B.K.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA