Zabava u karantinu: Lake, a kreativne igre za decu sa stvarima koje već imate kod kuće

Mala pomoć za sve roditelje u karantinu

  • 1
deca igranje, igra, kocke Foto: Pixabay.com

Mala pomoć za sve roditelje u karantinu – donosimo vam inspiraciju kako da se zabavljate na lep i koristan način.

Stručnjaci predviđaju da će deca tokom dana karantina biti 50% više izložena raznim ekranima nego inače. Hajde da zajedno smanjimo tu cifru tako što ćemo se više igrati raznih društvenih i uradi sam igara, učiti kroz igru i zajedno stvarati nezaboravne trenutke. Evo par ideja koje možete da sprovedete u delo ODMAH i to sa stvarima koje već imate kod kuće.

A gde je pečat?

Deca obožavaju da lupaju pečate. Vrlo ih je jednostavno napraviti od stvari koje već imate u kući – pampura, plastičnih flaša, kartonskih tubi od toalet papira pa čak i krompira ili dela nekog povrća koje imate u kući. Samo umočite u malo boje ili koristite jastuče od bilo kog pečata ako ga imate i obezbedite papir!

Pečat, igre u kuci Foto: reshot.com/Nao Okawa

Još ideja pronađite na linku: Kolekcija igara za karantin  – preko 100 inspirativnih ideja

Korak po korak crtanje

Koje još dete ne voli da crta? Iskoristite to za zajedničko crtanje korak po korak, ovo će sigurno biti zabavno i vama. Kako da nacrtate lisicu pokazale su nam naše koleginice mame sa sajta NajboljaMamaNaSvetu.com.

lisica Foto: Najboljamamanasvetu

A kako da nacrtate jelena i ježa pogledajte na linku Korak po korak crtanje: šumske životinje

Igra sa senkama

Ovo će se dopasti i vama! Učite zajedno sa decom da pravite senke uz pomoć ruku. Pravite životinje, pričajte priču kroz njih i odlično ćete se zabaviti.

Origami figure

Origami Foto: Pixabay

Origami je aktivnost koja stimuliše obe hemisfere mozga. Pri pravljenju origamija uključene su i motorne i vizuelne zone, vežba se koordinacija oka i ruke zbog upotrebe fine motorike, poboljšavaju se memorija, pažnja, strpljenje, percepcija oblika i prostora, razvijaju se mašta i kreativnost. Origami je pogodan za sve uzraste, od dece u razvoju do starijih generacija, jer je odličan i kao način za oslobađanje od stresa. Kada na sve te koristi dodate i malo boje nastaje odlična zabava za celu porodicu.

Origami Foto: Pixabay

Još ideja na linku: Edukativna igra: stimulišite razvoj vašeg deteta uz pomoć origamija

Društvene igre

Kada kažemo društvene igre, svi odmah pomisle na „Monopol“ i „Ne ljuti se čoveče“. Ali, evo par igara za koje nije potrebna nikakva tabla, kockice i slično već se igraju „iz glave“. Mogu ih igrati već predškolci. Prvog igrača odredite nekom razbrajalicom i počnite:

“Lanac”- prvi igrač kaže neku reč, a naredni treba da kaže neku drugu koja počinje poslednjim slovom prethodne reči. Lična imena nisu prihvatljiva, a o geografskim pojmovima možete pregovarati. Ispada igrač koji ponovi reč ili koji ne može da se seti neke nove na zadato slovo.

“Kalodont”- zahtevnija verzija prethodnog predloga, u kojoj umesto poslednjeg slova, narednu reč određuju poslednja dva slova. Pobednik je igrač koji može da kaže kalodont ili neku drugu reč posle koje nema nastavka, kao što je argument.

“Zagonetni predmet ili životinja”-  igra u kojoj igrač zamisli predmet ili životinju, pa to zapiše ili nacrta na papirić koji presavije da ostali ne vide. Potom mu saigrači postavljaju pitanja tipa “da li” u krug. Svako pita sve dok su odgovori potvrdni. Kada igrač dobije odričan odgovor, dolazi red na sledećeg i tako dok neko ne pogodi. Nakon provere, onaj ko je pogodio zamišlja.

“Pogodi ko si!”- slična prethodnoj, samo svaki igrač prvom do sebe napiše ili nacrta, na samolepljivom papiriću nekog lika iz crtaća ili bajke i zalepi mu na čelo. Svi saigrači vide, dok on postavlja pitanja, ne bi li pogodio ko je. Kada dobije negativan odgovor pita sledeći i sve tako ukrug. Prvi koji pogodi ko je pobeđuje. Za decu koja još ne barataju vešto olovkom, možete napraviti kartice na kojima su njihovi omiljeni junaci.

“Pričam ti priču”- igra u kojoj prvi igrač kaže neku reč, a svaki naredni treba da ponovi sve što je prethodni rekao i doda svoju reč. Tako nastaje priča. Prvi koji ispusti neku od prethodnih reči ili pogreši ispada.

Još ideja pronađite na linku: Kolekcija igara za karantin  – preko 100 inspirativnih ideja

Srpska mama o karantinu u Španiji: "Ovde je situacija alarmantna, najgore u Srbiji tek predstoji"

(Telegraf.rs/Najboljamamanasvetu.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    24. mart 2020 | 19:07

    Doslo vreme eto da se porodice bolje upoznaju, muzevi da bolje upoznaju svoje zene a zene svoje muzeve,deca svoje roditelje,tako neko zlo dobi i neku dobru stranu,jer zivot pre korone kod vecine bio je zivot navrat na nos,svi negde zure i nemaju vremena niko za nikog,borba za zivot i zaradu od koje se zivi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA